Horizon State: szavazás a blokkláncon

spot_img

Nemrégiben számoltunk be arról, hogy az Egyesült Államokban most zajló szenátusi választásokon fognak először tesztelni egy blokklánc alapú szavazórendszert.

Amerikai katonákon tesztelik a blokklánc alapú szavazást

Míg itt a Voatz fog előtérbe kerülni, decemberben egy másik kriptós start up, a Horizon State is bizonyíthat. Bár maga az esemény talán nem annyira jelentős (egy új-zélandi párt tisztújító közgyűléséről van szó), a hír kapcsán érdemes néhány szót ejtenünk a Világgazdasági Fórum által, az egyik legígéretesebb feltörekvő vállalkozásának választott ausztrál cégről.

A Horizon State egy biztonságos mobil szavazórendszer kiépítésén fáradozik, ami megoldást jelenthet a világszerte megsokszorozódott szavazási botrányok megszüntetésére.  Az alapítók tavaly ősszel, egy szolidnak mondható egymillió dolláros ICO során teremtették elő a fejlesztéshez szükséges pénzt, tokenjük köré pedig az alábbi ökorendszert álmodták meg:

A szavazás előtt a szervező felveszi a kapcsolatot a Horizon State-tel, ami egy árajánlatot ad annak lebonyolítására. Ha ezt elfogadják, akkor a vételárat a szabad piacon megvásárolt HST tokenekben kell megfizetni.

A megvásárolt HST-k azok, amiket a szavazásra jogosultaknak is kiosztanak és amivel leadhatják voksaikat.  A tokenek szükség esetén több tizedesjegyig oszthatóak, így mennyiségi problémák elviekben nem léphetnek fel (egy szavazat nem feltétlen egyenlő 1 HST-vel). A szavazás lebonyolítása után, a felhasznált tokenek 8%-át megsemmisítik, további 5+5%-ot pedig a működési költségek finanszírozására és jótékonyságra fordítanak. A maradékot egy 5 hónapos időszak alatt adják el ismét a szabad piacon, amik így egy későbbi szavazáson újra felhasználhatóak lesznek.

“Milyen lenne a demokrácia, ha kihasználnánk a technológia által nyújtott lehetőségeket?” – teszi fel a kérdést a Horizon State egyik alapítója.

Mindössze 4 millió dolláros piaci részesedése miatt befektetési szempontból is ígéretes lehet a projekt, bár a politikát megbolygató technológiák még a pénzintézeteknél is nagyobb ellenállásba ütközhetnek. A hosszútávú, nagyon diverzifikált portfolióban gondolkodók számára érdemes lehet átböngészni a white papert, rövid távú befektetésre jelenleg viszont nem ajánlanánk a kriptopénzt, melyet az érdeklődők Decision Token (HST) néven, a Kucoinon tudnak megvásárolni.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img