Monero hard fork március 9-én

spot_img

Az ASIC bányagépek léte, a kriptovilág legmegosztóbb kérdései közé tartozik. A specializált hardvereket a Bitcoin és Litecoin esetén a hálózat biztonságát szavatoló eszközökként tartják számon, míg például az Ethereum és a Monero közössége mindent elkövetne, hogy ellehetetlenítse ezek használatát.

Különösen a Monero jár élen ebben a kérdésben, aminek fejlesztői a 2014-es indulás óta, a személyes adatok védelme iránt elkötelezettek érdekeit tartják szem előtt.  Ez az összetartó közösség azonnal felemelte a hangját a Monerora specializált ASIC-ok megjelenése ellen, ami első ízben 2017 végére/2018 elejére volt tehető. Ebben az időszakban jól láthatóan, a korábbi organikus növekedést messze meghaladó ütemben kezdett el növekedni a hálózat teljesítménye, ami valószínűvé tette, hogy valakik ASIC-okkal eshettek neki az XMR-nek.

Az első válasz erre 2018 áprilisában érkezett, mindössze néhány héttel azt követően, hogy a Bitmain piacra dobta a Monero bányászatára specializált X3-as gépeit. Az algoritmuson változtató frissítést követő napokban, a hashrate 1000 megahash-ről, 150 megahash-re esett vissza. A következő módosításra fél évvel később, 2018 októberében került sor, ami után ismét jelentős mértékben, mintegy 50%-ot zuhant az aktivitás, ami mostanra azonban már ismét a korábban elért csúcsok közelébe került.

A Monero fejlesztői tegnap jelentették be, hogy a reakció most sem fog elmaradni és alig egy hónap múlva, várhatóan március 9-én, (#1 788 000) egy újabb hard forkkal tesznek majd keresztbe (egy rövid időre) az ASIC bányászoknak. A lépés szükségességére egy napokban elkészült elemzés is felhívta a figyelmet, mely szerint a jelenlegi kapacitás mintegy 85%-át az erre specializált eszközök adhatják.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img