Bezár a Coinhive: nem éri meg

spot_img

„Iszonyú jó volt ezen a projekten dolgozni az elmúlt másfél évben, de őszintén szólva anyagilag többé nem fenntartható.”

Ezekkel a szavakkal mondott búcsút a közönségnek a Coinhive csapata.

A Coinhive projekt egy kísérlet volt arra, hogy az interneten működő banneres hirdetési modellt megváltoztassa. A Coinhive tulajdonképpen egy weboldalba integrálható bányászszoftver volt. A weboldal tulajdonosa beilleszthetett egy kódot honapjára, majd ez a kód a látogatók processzorát használta arra, hogy monerót bányásszon, amit a tulajdonos eladhatott a piacon. Minél több látogató, minél erősebb procik, annál több bevétel az oldalnak – szólt az egyszerű képlet. A Coinhive-ra azonban nagyon hamar ráakaszkodtak a rosszindulatú szereplők: hekkerek honlapok tömegeit törték fel, hogy a Coinhive kódját beillesszék és saját számlájukra küldjék az önkéntelenül kibányászott monerókat. A csúcsidőszakban az elemzők szerint a kiberbűnözők hatodik leggyakrabban használt malware-e volt a Coinhive.

A bulinak persze nem ezek a visszásságok vetettek véget, hanem a bezuhanó piac, az értékéből 85%-ot veszítő monero, de főleg a monero legújabb hard forkjából adódó hash rate csökkenés.

A szolgáltatás – vagyis a bányászás, március 8-ig működik még, a számlával rendelkezők pedig április 30-ig tudják kiutalni a monerókat.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img