Halott a cryptojacking?

spot_img

Egyre kevesebb az esélye, hogy az ember készüléke cryptojacking, vagyis weboldalakba épített, önkéntelen bányászás áldozatául esik – erről számolt be a Malwarebytes legújabb jelentése.

Az egy évvel ezelőtti számokkal összehasonlítva, közel 80%-al zuhant a támadások száma.

A Coinhive volt az egyik legnépszerűbb cryptojacking megoldás. Ezzel különösebb hozzáértés nélkül lehetett elhelyezni egy kódot egy weboldalban, ami a látogatók hardveres erőforrásait használta fel arra, hogy Monerót bányásszon a tulajdonosnak.

Cryptojacking aktivitás a 2018-tól, 2019 márciusáig

A Coinhive kódját aztán rengeteg hekker feltört honlapokra, vállalati gépparkokra vagy böngésző kiegészítőkre helyezte, hogy így jussanak bevételhez, ezek tulajdonosainak tudta nélkül.
A vírusirtók egy idő múlva elkezdték blokkolni az ilyen cryptojacking scripteket. A Malwarebytes jelentése szerint a saját vírusirtójuk egy évvel ezelőtt naponta több mint 10 millió ilyen cryptojacking esetet blokkolt. Azóta azonban ez a szám visszaesett 2 millióra.

A visszaesés hátterében több dolog áll. Egyrész idén februárban megszűnt a Coinhive, ami egy poolt is biztosított a bányászok kifizetéséhez. Az örökségét több kisebb, szétszórt csoportok vették át. Másrészt – a Coinhive megszűnésének hátterében is ez állt, a Monero árfolyama folyamatosan zuhant az elmúlt évben és a medve piac miatt sem tudott nyereségesen működni egy cryptojacking „vállalkozás”. Továbbá a Monero hashrateje felett szinte átvették az uralmat a specializált hardverek, ami egy forkhoz is vezetett – a sok kis teljesítményű bányász pedig nem tud labdába rúgni a nagyok mellett.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img