Vechain útmutató II. Vechain ABC

spot_img

Folytatódik a Kripto Akadémia Vechain útmutatója, az első rész után már jelentkezünk is a másodikkal. Ebben a részben körbejárjuk a Vechain technológiát, a szolgáltatás lényegét és mélyebb részleteit. Ez sorozatunk legfontosabb része, hiszen ebben mutatjuk be magát a projektet, így mindenkinek lehetősége van megítélni, hogy befektetésre érdemesnek találja-e.

Kripto Akadémia Vechain útmutató tematika:

I. Hamis a baba

II. Vechain ABC

III. Vechain partnerkör

IV. Az árfolyam

Azok, akik olvasták sorozatunk első részét, emlékezhetnek arra, hogy borítókép gyanánt egy Louis Vutton táskát választottunk. Nem véletlenül. Mielőtt elmélyednénk a technológia részleteiben, beszélnünk kell egy kicsit a projekt fejéről, a komoly felsővezetői tapasztalatokkal rendelkező Sunny Lu-ról.

Vechain útmutató I. Hamis a baba

Lu 2002-ben diplomázott a shanghaji Jiao Tong egyetemen, elektronika és kommunikáció BA diplomákat szerezve. Tanulmányai befejezése után nem sokkal egy Netstar elnevezésű cégnél kezdett dolgozni, a dél-afrikai társaság többek között autók nyomonkövetésével, lopott autók azonosításával foglalkozik, akik már ismerik a Vechain esszenciáját, jól tudják, hogy ez a mozzanat korántsem jelentéktelen Lu karrierjében.

A maga területén úttörő szolgáltatás a kilencvenes évek első felében olyan brandekkel dolgozott együtt, mint a BMW, vagy a Renault, mindkettő szerepel a Vechain mostani partnerei között. A Netstartól a 3M China-hoz vezetett Lu útja, az IT infrastruktúra zavartalan működéséért volt felelős, egy újabb pozíció, amiben a nagyvállalati informatika területén szerezhetett komoly tapasztalatot.

Sunny Lu egy szerelmi vallomás példájával szemlélteti a blokklánc esszenciáját. 

A 3M után egy rövid, alig egy évig tartó kitérő következett a Bacardi China-hoz, ismét egy pozíció, amiben informatikával foglalkozhatott, itt viszont már a hamisítás kérdésköre is előkerülhetett. Ezzel el is érkeztünk a Vechain szempontjából a legfontosabb állomáshoz, következő munkája során a Louis Vutton (LV) China informatikai vezetője lett, egészen pontosan: Chief Information Officer pozícióban.

Túl azon, hogy az LV számára folyamatos problémát jelentő hamisítással ismét találkozhatott, 2013 során egy továbbképzés keretében ismerkedett meg a blokklánc technológiával. Nem sokkal később többedmagával életre hívta a BitSe-t, egy bitcoin bányász céget. Innen pedig már egyenes út vezetett a Vechain születéséhez. Ha összekötjük a pontokat, jól látszik, hogy Lu fejében a következő elemek keveredtek:

  1. A nagyvállalati IT infrastruktúra kihívásai, hiszen napi szintű feladata volt.
  2. A ellátási láncok kérdésköre, amivel szinte minden pozíciójában találkozott.
  3. Eszközök, alkatrészek, egyéb javak nyomonkövetése a hatékonyság növelése érdekében.
  4. A hamisítás problémája, mellyel mind az LV, mind a Bacardi szembesül.

Minden komponens adott volt, ezt már csak egy csipetnyi blokklánccal kellett megbolondítani.

Ezek után rátérhetünk a lényegre, lássuk, miről szól a Vechain! A 2015-ben, az Ethereum platformon indult blokklánc projekt 2018-ban önállósodott, azóta saját blokkláncon folytatja munkáját, Vechain Thor néven. A rendszer 2018. június 30-án indult, elsősorban ellátási láncokra fókuszál, Internet-of-Things (IoT) megoldást kínálva.

A kriptopénz(ek)

Az Ethereumtól való függetlenedés óta a rendszer pontos elnevezése tehát Vechain Thor, úgynevezett dual token megoldásról van szó, egymással párhuzamosan két tokent is használ. Az első, a már az Ethereum platformon való működés idejében is létező, akkori nevén VEN, mai nevén VET, a Vechain kriptopénze, mely a Vechain ökoszisztéma fizetőeszköze. A második a VTHO, mellyel tokenizált tranzakciókért fizethetünk. A kriptopénzek pontos céljára visszatérünk útmutatónk utolsó részében, előtte azonban meg kell értenünk a szolgáltatás lényegét.

Termékazonosítás

A Vechain saját technológiával dolgozik az egyes áruk azonosíthatósága érdekében, hamarosan látni fogjuk, hogy ez miért fontos. Smart chip megoldásuk lényege, hogy RFID (Radio Frequency Identification), NFC (Nier-Field Communication) vagy akár a QR (Quick Read) kód technológiát használva azonosítsanak termékeket, ez az IoT megoldás sarkalatos pontja.

Az ellátási lánc

Bármilyen termék, amit megvásárolhatunk számos egyéb termékből áll össze, a gyártása során akár tucatnyi különböző beszállító termékeire van szükség ahhoz, hogy az adott végtermék elkészülhessen. Gondoljunk arra, hogy hogyan készül el egy ruhadarab, az alapanyagoknak meg kell érkezniük a gyárba, a gyárban el kell készülnie a végterméknek, vagy “részterméknek” kell születnie a beérkezett alapanyagokból, azt továbbküldve, valahol máshol készülhet el a tornacipő, a nagyestélyi.

Persze egy sapka nem tűnik túl bonyolult, tucatnyi beszállítót igénylő terméknek, egy akár több százezer alkatrészből összeálló autó annál inkább. Az ételek, a luxustárgyak, az elektronikai cikkek, a bútorok mind-mind ellátási láncokon keresztül jönnek létre, megkerülhetetlen, alapvető folyamatokról van szó. Itt még nincs vége, miután elkészült egy termék, el kell jutnia az értékesítés pontjához, legyen az egy webshop, egy nagyáruház vagy akár a sarki kisbolt.

Tehát mi a Vechain Thor?

A Vechain Thor úgynevezett Blockchain-as-a-Service (BaaS) szolgáltatás, a rövidítés módja, különösen az alapkoncepció ismerős lehet, hiszen régóta használatos a Software-as-a-Service (SaaS) kifejezés, olyan szolgáltatásokra utal, melyek során valamilyen szoftvert használhatunk az interneten keresztül.

Léteznek Platform-as-a-Service (PaaS), Infrastructure-as-a-Service (IaaS) szolgáltatások is, előbbiek esetében egy felhő alapú környezethez kapunk hozzáférést, melyen saját alkalmazásokat fejleszthetünk, utóbbi esetében szintén a felhőn keresztül érhetünk el tárhelyet, szervereket, egyebeket.

A Vechain Thor B2B (Business-to-Business) modellben kínál ügyfeleinek megoldást bizonyos problémákra. A fentiekből láthatjuk, az ellátási láncok kapcsán felmerülő nehézségek sokrétűek lehetnek, lehet gond egy ellátási láncon belül az egyes termékek (alkatrészek) minőségével, felmerülhet a sorozatunk első részében bemutatott hamisítás, egyes termékeknek nyoma veszhet, minél több a szereplő, a szóban forgó termék, alkatrész, annál több a potenciális problémaforrás.

Természetesen nyilvántartások, elektronikus könyvelések mindenhol vannak, a kérdés csak az, hogy milyen hatékonysággal működnek. A blokklánc és az IoT megoldás, a termékazonosítás a Vechain Thor lényege. A blokklánc, az elosztott főkönyvi technológia biztosítja a megmásíthatatlan archiválását az egyes termékek jellemzőinek, eredetének, a termékazonosítási technológiák pedig az azonosítás eszközei.

Fontos fogalom a Vechain Identity (VID), ez az azonosítási rendszer eszköze, ennek segítségével tudhatjuk meg, hogy egy termék valóban az-e, aminek “mondja magát”, kiderül, hogy a portói vörösbor címkéjével ellátott üveg valóban a portugál borkészítés magasiskoláját rejti, vagy a hasogató fejfájás kevésbé varázslatos eszközét.

Egy VID elkészítéséhez szükség van a hash algoritmussal készített egyedi, digitális azonosítóra, melyet összekapcsolnak a fizikai azonosítás aktuális eszközével, ez lehet RFID, NFC vagy QR kód. Adott egy hash érték melyet egy Vechain smart chip hordoz, már kész is a VID, már csak fizikailag hozzá kell kapcsolni az adott termékhez.

Najó, de ezt biztosan nem lehet megkerülni?

Joggal merül fel a kérdés, miszerint hol lehet a hiba, hiszen minden ember alkotta rendszerben van, legalábbis lehet hiba. A bor példájánál maradva, ha QR kódokat teszünk a hamis borra, azzal nem megyünk túl sokra, hiszen kiolvasva nem lesz meg a hash párja a blokkláncon, így ez értelmetlen.

Ha hozzájuthatunk az adott bor QR kódjához, lemásolva rátesszük a hamisított borunkra, akkor bizony megkerültük, átvertük a rendszert, hiszen ha kiolvassuk a QR kódot, akkor a Vechain Thor rendszere azt fogja mondani, hogy ez az, aminek látszik, nincs semmi gond.

Egy termék azonosítása a Vechain Thor segítségével.

Ezzel csak az a baj, hogy minden egyes termék VID azonosítóját meg kellene kaparintanunk, vagy legalább akkora részét az adott készletnek, amivel már szakíthatunk annyit, hogy megérje. Nem tűnik életszerűnek, hogy a borhamisítók miután elkészítették hamis termékeiket még rablótámadásokon keresztül hozzájussanak az eredeti bor minden egyes palackjának VID azonosítójához.

Arról nem is beszélve, hogy az egyszerűen a borosüvegre ragasztott QR kód mint VID egy nagyon egyszerű megoldása a Vechainnek, vannak ennél sokkal szofisztikáltabbak is. Például azok a pecsétek, amiket könnyű feltörni ugyan, de miután fel lettek törve, “visszacsinálni” már nem lehet, szabad szemmel is jól látható, hogy valaki hozzányúlt.

Ilyen megoldások évszázadok óta léteznek, gondoljunk például a viaszpecsétre, feltörni pofonegyszerű, viszont jobban járunk, ha elégetjük a levelet, hiszen egyértelmű lesz, hogy belenéztünk. Ráadásul a Vechain Thor rendszerében ma használatos QR kódok már ki lettek egészítve azzal a technológiával, amit az USA dollár bankjegyein is használnak a hamisítás elkerülésére, így maga a QR kód is védett. Végezetül azt is fontos tudni, hogy a rendszer azt is feljegyzi, ha egy termék el lett adva, ezzel mattot adva minden hamisítónak.

A Mineable remek összefoglalója a Vechain termékkövetési megoldásáról.

Nem árt ez a termékeknek?

Egy autóalkatrész, általában a “háttérben” mozgó termékek, alkatrészek esetében szinte mindegy, hogy miféle azonosítokkal vannak ellátva, a végfelhasználó nem fog velük találkozni. A bor és általában az élelmiszeripari termékek már más tésztát jelentenek, hiszen a vásárló találkozhat magával a VID-el is, felmerülhet, hogy ez rontja a felhasználói élményt.

Bár kérdés, hogy mennyire zavaró egy szeletelt kenyér csomagolására helyezett QR kód, fogadjuk el, hogy vannak, akiket ez zavarhat. Ezzel nincs mit tenni, el kell viselni egy NFC-t, RFID-t vagy QR kódot. Szerencsére a legtöbb termék esetében nem is fontos magára a termékre elhelyezni a VID-et, kerülhet a címkére is. Vannak azonban olyan termékek, amiknek az esetében elengedhetetlen, hogy magához a termékhez legyen kapcsolva a VID, ilyen esetekben egyszerűen elrejtik, például bevarrják egy táska oldalába.

A blokkláncról ismét

Minden ügyfél saját csomópontokat tart fenn, minden ügyfél saját elosztott hálózattal rendelkezik a Vechain Thor szolgáltatásának keretében. A Vechain Thor rendszerében használt tokenek nem bányászhatóak, róluk bővebben sorozatunk utolsó részében tudhatunk meg többet, az árfolyamjóslatoknál.

A lehetőségek tárháza

Láthattuk, hogy mi a Vechain Thor BaaS szolgáltatásának lényege, ideje belegondolnunk, hogy mire lehet ez jó. A sorozatunk első részében bemutattuk a hamisítás (counterfeit) ipar méreteit és működését, sok száz milliárd dolláros károkozását. Nincs olyan termék, aminek a hamisítását a Vechain Thor ne akadályozhatná meg.

A gyógyszerektől az építőanyagokon át, a luxuscikkektől az elektronikai termékekig se szeri, se száma azoknak a cikkeknek, amiket ez a rendszer megvédhet. A Vechain Thor az egyik első blokkláncrendszer, mely hétköznapi, valós problémákra ad hatékonyan működő megoldást. Mindezt ráadásul alacsony áron nyújtja ügyfeleinek, egy-egy, több tízezer párból álló hamis futócipő készlet értékének csupán a töredékéért egyszer és mindenkorra megoldhatja a problémát a gyártó.

Kövess minket, ne maradj le a Vechain útmutató következő részeiről!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img