A Facebook kriptopénzével a zenészek direkt jutalmazhatóak lesznek a Spotify szerint

spot_img

Nagy port vert fel a Facebook kriptopénzének 2020-as érkezéséről szóló hír, boldog-boldogtalan a témával foglalkozik már napok óta, kriptopénzeken innen, és túl. Egyesek szerint másfél milliárd, banki szolgáltatástól eleső emberhez, vagyis a harmadik világhoz juttatja el ezáltal a közösségi oldal az azonnali pénzküldés lehetőségét, mások szerint a “digitális gyarmatosítás” újabb mérföldkövéről van szó.

Akárhogy is, abban szinte biztosak lehetünk, hogy Zuckerberg kriptopénzének, a Libra-nak is szerepe van abban, hogy a néhány hete indult bull-run tovább erősödik, hamarosan talán már a 10 000 dollárt is tesztelni fogjuk.

Magyar zenészek a blokkláncon, Musicoin interjú

Nemrég megszólalt a témában a Spotify vezére is, szerinte a Libra számukra is fontos változásokat, előrelépéseket hozhat. Daniel Ek nem mellesleg a Libra támogatói közé tartozik, ugyanis a Spotify is része annak a több tucat cégből álló szövetségnek, mely segítségéről, támogatásáról, legfőképp pedig adoptációjáról biztosította a közösségi média óriást legújabb projektje kapcsán.

Use-case-t is megjelölt a Spotify-Libra együttműködésben, szetinte a zenészeket direkt jutalmazhatnák a zenekedvelők az új kriptopénz segítségével.

Ek szerint a gyorsan, és könnyen elérhető fizetési rendszerkből hiányt szenvedünk manapság, merész kijelentés, mellyel bizonyára sokan vitatkoznának, dehát a Libra “szövetség” tagjaként mi mást is mondhatna. Nem ez az első alkalom, hogy a zeneipar, és a blokklánc technológia találkozik, 2017 januárjában indult az első ilyen célú platform, a Musicoin, azóta többen is a nyomdokaiba léptek.

tl:dr Az online zeneipar evolúciója

A Musicoin, és társainak célja, hogy a decentralizációt meghonosítsák a centralizációtól, pontosabban a szinte kizsákmányoló stúdióktól, és producerektől, menedzserektől hosszú évtizedek óta szenvedő zeneiparban, olyan újítsáról van szó, melyre régóta vár a terület. A közbülső, harmadik szereplő kivonásával jelentősen megnő a zenészeknek járó kifizetés, az Ethereum alapú Musicoin például okosszerződésekkel oldja meg, hogy egy-egy zenelejátszás során az alkotó azonnal megkapja járandóságát.

Amikor egy kriptovalutából zene lesz, azzal mindenki jól jár

A Spotify ezzel szemben egy klasszikus, centralizált modell, minden egy “kézben” fut össze, a zenészek kifizetéseiből jelentős jutalékot tart vissza a rendszer. Ennek fényében kissé bizarr a blokklánc és a Spotify kapcsolata. A technológia azonban terjed, a kriptopénz fogalmával egyre többen ismerkednek meg, így ez mindenképp jót tesz a kriptopénz, és blokklánc ipar fejlődésének.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img