Így átlagolj pofonegyszerűen

spot_img

A türelem remek szerszám egy spekuláns eszköztárában. De nem csak a piac hullámzásai közepette és nem csak a megnyitott pozíciók esetében érdemes türelmesnek lenned, hanem akkor is, ha épp forintból (vagy más fiatból) vásárolsz bitcoint – akár életedben először, akár sokadszor teszed ezt.

Költség átlagolásnak nevezik az a folyamatot, amikor az arra szánt pénzedből nem egyszerre veszel valamit, hanem időszakonként, részletekben. Ezzel jelentősen lehet csökkenteni a piac hullámzásából adódó kockázatokat.

Jelenleg $9800 körül áll a bitcoin. Nyilvánvalóan nem tudjuk megjósolni, hogy egy hónap múlva hol fog állni, de mi lesz, ha lezuhan, mondjuk $7000-re? Az már közel -30%-os esés, amivel túl sok felesleges kockázatot vállalunk. De mi lenne, ha az elkövetkező négy hétben, a pénzedet négy felé osztva, négyszer vásárolnál? Vennél az egyik héten $9800-on, aztán a másik héten $8800-on, majd $7800-on, végül 7000$-en. Ez $8350-es átlagos vételi árat jelentene. Ez -14%-os veszteség, ami jelentősen barátságosabb, mint a -30%-os, amikor egyetlen ponton szálltál be.

A múltkor arról írtunk, hogy ha egyenlően szétosztva, hosszú távon vásároltál volna BTC-t, akkor úgy is nyereséges lennél, hogy a vásárlást $20 000 –en kezdted! Érdemes ránézni arra a cikkre is, de most a költségátlagolásnak egy nagyon egyszerű módját mutatjuk be a Coinbase felületén: a „recurring buy” segítségével.

Belépés után a Coinbase-en kattints a jobb felső sarokban a profilképedre, majd a „Tools” –ra.
A menüben válaszd ki a „Recurring Transactions”-t, vagyis az ismétlődő tranzakciókat.
Kattints a „New Recurring Transaction” gombra
Feljött egy ablak, ahol az ismétlődő tranzakció részleteit adhatod meg. Ami ezen az ábrán fontos, az a vétel vagy eladás kiválasztása, egy darab részlet összege, a vásárlás kezdete (most vagy adott időpontban) és az ismétlődés módja (pl. naponta, hetente, kéthetente, vagy a lemondásig).

Vagyis ha van 100 euróm, amiből négyszer szeretnék vásárolni, akkor 25 EUR-t adok meg az „Amount” sorban. Ezután beállítom, hogy most kezdje meg a vásárlást („Now”) és ismételje ezt hetene („Weekly”), összesen 4 alkalommal („4 times”).

Egy hitelesítés után már kattinthatsz a Next gombra, amivel az ismétlődő tranzakció parancsod bekerül a listába, a többi közé.

Ha az ismétlődő vásárlást lemondásig („until I cancel”) állítottad, ne feledkezz meg róla, különben folyamatosan vásárolni fog a pénzeddel!

Költség átlagolással akár már 20%-os pluszban is lehet, aki a csúcson kezdett el BTC-be fektetni

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img