A lehető legváratlanabb helyről kapott elismerést a bitcoin

spot_img

Úgy tűnik igaz a régi mondás, miszerint az élet tele van meglepetésekkel, történt ugyanis, hogy a lehető legváratlanabb helyről kapott elismerést, sőt támogató szavakat a legismertebb kriptopénz, ez nem más, mint:

a Bank of China.

Az infografika, és a külön a bitcoinnak szentelt aloldal a bank oldalán itt látható, aki nem hiszi, hogy ez lehetséges – és tud kínaiul – az megtekintheti a teljes anyagot. Az infografika a híradások szerint meglepő részletességgel mutatja be a Bitcoin rendszer működését, kitér arra is, hogy miért képvisel értéket a kriptopénz.

Ha mindez nem lenne elég, még alapos történelmi bemutatót is kapnak az érdeklődők, a legendássá vált, 10 000 BTC ellenében vásárolt pizza, a Mt. Gox kálvária, 2018, mint a “medvék éve”, ezek mind-mind szerepelnek az anyagban, természetesen a Libra-val zárul az áttekintés.

A monetáris logika, a bányászat, a blokkjutalom feleződésének menetrendje szintén szerepelnek, azok, akik kínai nyelvtudás birtokában olvasták, azt mondják, hogy a közérthetőség, és az alaposság volt a készítők egyértelmű célja, ezt el is érték. Aldomainként jelenik meg, utánajártunk, a domain valóban a bank bemutatkozó oldala.

De miért olyan meglepő ez?

Önmagában meglepő, ha egy bank ismeretterjesztő jelleggel beszél a bitcoinról, nem azért, mert – a távoli jövőben – valamiféle “veszélyt” jelentene az ismert kriptopénz a működésükre, hanem azért, mert egész egyszerűen nem áll érdekében, nem saját “termékéről”, vagy szolgáltatásáról van szó.

A Bitcoin sokak szerint a 2008-as gazdasági válságra, és a klasszikus pénz- és bankrendszer visszasságaira adandó válaszként született, a két szereplő – az erőviszonyok egyértelmű aránytalansága mellett – ha úgy tetszik szemben áll egymással.

Az előző gondolattal szoros összefüggésben a bitcoin alternatív eszköz a fiat pénzekkel szemben, így szokatlan a Bank of China lépése, hiszen jól lehet egyelőre veszélytelen, és súlytalan versenytársról van szó, de mégiscsak egy konkurens eszközt promótálnak.

Kína erős tiltással, szankciókkal illette az elmúlt időszakban a kriptopénzeket, sokszor úgy tűnt, hogy az állam célja az, hogy módszeresen ellehetetlenítse a területet, ezért különösen meglepő, hogy az egyik, ha nem a legnagyobb bankjuk nyit a bitcoin felé, legalábbis előáll egy oktatóanyaggal.

MrCoin podcast: Kína és a kriptopénzek

Az elmúlt hetek történéseit áttekintve a bitcoin, és Kína viszonyában azonban egy kicsit talán kevésbé meglepő a lépés, hiszen nemrég “virtuális vagyontárgy”-ként ismerte el az állam a bitcoint:

Kínai bíróság: A bitcoin virtuális vagyontárgy, törvényi védelem illeti

Történt ez nem sokkal azután, hogy menekülő eszközként határozta meg az állami hírügynökség:

Kínai állami hírügynökség: A Bitcoin menekülő eszköz

Persze a mostani, és a néhány korábbi kedvező hír ellenére nem feledkezhetünk meg az olyan hírekről sem, melyek például egy idős hölgy letartóztatásáról szólnak:

Bitcoin bányászásért tartóztattak le egy idős hölgyet Kínában

Illetve a terv is emlékezetes, ami regisztrációhoz kötné a blokklánc használatát:

Kínában regisztrációhoz kötnék a blokklánc használatát

Kína, és a Bitcoin kapcsolata nagy múltra tekint vissza, az ázsiai ország szinte monopolhelyzetbe került a bányászat tekintetében a kezdetek óta, a kereskedési volumen tekintetében a világ vezető államának számítanak, a kínaiak körében nagyon népszerűek a kriptopénzek, annak ellenére is, hogy az állam – eddig – nem nézte jó szemmel a terület fejlődését.

Az egyelőre megjósolhatatlan, hogy mit is jelnet a Bank of China által közzétett anyag, lehet, hogy az ég világon semmi jelentősége sincs, az is lehet, hogy egy tudatosan épített konszolidációs folyamat tervezett lépéséről van szó.

Persze nagy kérdés, hogy ki találkozik majd ezzel az anyaggal, bár jelentős kulturális különbségek vannak az európaiak, és az ázsiaiak között, azt azonban nem feltételezhetjük, hogy a kínai fiatalok, és idősek szabadidejükben a nemzeti bank website-ját bogarásszák, izgalmas kamatlábak, és gazdasági előrejelzések után kutatva.

A Kripto Akadémia mindenesetre figyelemmel kísérei a fejleményeket, csatlakozz Discord csatornánkhoz, ne maradj le erről sem! Ha pedig most vennél bitcoint, litecont, ethereumot, vagy több száz egyéb lehetőség közül választanál, mi a Mr. Coin szolgáltatását javasoljuk!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img