Félmillió bitcoint bukhat az ál-Satoshi

spot_img

A magát a Bitcoin létrehozójának tartó Craig Wright ellenében hozott ítéletet a floridai bíróság. Ha a döntés jogerőre emelkedik, Wright 2013. december 31-e előtt bányászott bitcoinjainak és az ezzel kapcsolatos szellemi termékeiből származó bevételeinek felét át kell adnia, egy azóta már elhunyt üzlettársának a családtagjai számára.

Craig Wright a kriptovilág egyik ismert celebje, aki azt állítja magáról, hogy ő Satoshi Nakamoto, a Bitcoin létrehozója. Ezen állítása miatt már többször került botrányos helyzetbe, hazugságait ugyanis korábban már számtalan alkalommal megcáfolták.

Faketoshi (~hamis Satoshi): Wright-ot kikísérik egy konferenciáról

Wright azonban továbbra is kitartott állítása mellett és a kriptovilág szereplőit megfenyegetve, tavaly ősszel létrehozta saját digitális valutáját, a Bitcoin Satoshi’s Visiont. Később több embert is beperelt azok közül, akik kételkedtek kilétében.

Az ügy ahol Wright jelenleg vesztésre áll tavaly vette kezdetét, mikor is egy volt üzlettársának rokona beperelte őt. Ira Kleiman azt állítja, hogy Wright az elhunyt testvére, David Kleiman segítségével együtt hozta létre a Bitcoint és ezért családját megilleti az általuk együtt kibányászott  ~1 millió BTC fele. Ira szerint, Wright hamis aláírásokat tartalmazó és visszadátumozott szerződésekkel akarta kisemmizni őket és jelenleg úgy tűnik, hogy a bíróság a rokonnak fog igazat adni.

Az esetről élőben közvetítő szemtanúk szerint, Wright a tárgyalás során önellentmondásokba keveredett és az eskü alatt tett vallomása nem egyezett meg a pár héttel korábban jegyzőkönyvbe vett állításaival, amiért azokat hiteltelennek nyilvánította és figyelmen kívül hagyta a bíró. Wright egyébként azt mondja, hogy még a halála előtt átadott egy fontos “részinformációt” Kleimannak, amire feltétlenül szükség lenne ahhoz, hogy hozzáférjen a kibányászott coinokhoz.

Az eljárás során azt konkrétan nem vizsgálták, hogy Wright valóban Satoshi-e vagy sem, de mivel ő már régóta ezt állítja magáról, hamarosan papírja lehet róla, hogy félmillió bitcoinnal, mai árfolyamon számolva 5 milliár dollárral tartozik Kleimanéknak.

 

Vegyük el Satoshi bitcoinjait?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img