A nagy, a nagyobb vagy a még nagyobb félelem hajtja-e majd meg az arany árát?

spot_img

Tegnap a nemzetközi híroldalakon és a magyar sajtóban is megjelent az a Reuters által készített cikk, mely szerint a világ bankjainak széfjeiben ezerszámra lehetnek a hamis eredetmegjelöléssel ellátott aranyrudak. Ennek az oka a pénzmosás lehet, a tömböket ugyanis csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik, így a hamisítványokat a nagy svájci öntödékből érkező aranyrudak közé csempészve értékesíthetővé válik a diktatórikus kormányoktól, bűnözőktől és haduraktól származó arany is.

Általánosságban elmondható, hogy a kriptós híroldalak az eset kapcsán azt a következtetést vonták le, hogy “az aranyat lehet hamisítani, de a bitcoint nem”, ezért mindenki vegyen BTC-t. Ezt mi az elmúlt napok eseményei kapcsán azzal egészítenénk ki, hogy a bitcoint ugyan tényleg nem lehet meghamisítani, annak megalkotóját viszont igen. (:

Félmillió bitcoint bukhat az ál-Satoshi

A Reuters cikkére visszatérve: nyilván nem rendelkezem azokkal a lehetőségekkel, amivel egy nemzetközi hírügynökség munkatársa és nem tudom kinyomozni, hogy a cikkben foglaltak megfelelnek-e a valóságnak, vagy sem és ezt a továbbiakban sem szeretném vitatni. A cikk időzítése kapcsán viszont akaratlanul sem tudok másra gondolni, min arra a 3 betűs szóra, ami sok kriptós veterán számára csenghet ismerősen. Ez pedig nem más, mint a FUD, vagyis a piac manipulálását célzó félelemkeltés.

Ha esetleg nem követnétek az aranypiac alakulását: az arany az elmúlt napokban több valuta ellenében is megdöntötte korábbi csúcsát (pl.: euró), vagy nagyon közel került ahhoz (a japán jen ellenében például az 1970-es évek óta nem volt ilyen erős).

XAU-WCU: az arany árfolyama a globális valuták erősségéhez (World Currency Unit) képest

Ez több dologra is visszavezethető, például az USA és Kína között kirobbant kereskedelmi háborúra, az egyébként is egyre ingatagabb lábakon álló nemzetközi gazdasági helyzetre és arra is, hogy a legtöbb állam már csak negatív hozamú államkötvényeket kínál a befektetők számára, vagyis a 10-20-30 évre lekötött betétekre kevesebb pénzt fognak visszafizetni, mint amit egy befektető adott nekik.

Te ma egymillió forintot adsz a német államnak, ami 30 év múlva 998 000-et fog visszafizetni neked.

Eredmény

Betöltés ... Betöltés ...

Az arany a történelme során pont az ilyen ingatag időszakokban vált közkedvelt menekülő eszközzé és ahogy a bitcoin, úgy tavaly december óta az arany árfolyama is növekedésnek indult.

És melyik is lehetne a legmegfelelőbb nap egy aranyban való hitet megingató cikk megjelenésére, mint amikor az elkezdi megdöntögetni a korábbi, több évtizedes csúcsait. A bitcoin esetében már nem egyszer tapasztalhattuk meg, hogy a pénzpiac szereplői miként próbálják meg különböző hírekkel manipulálni annak az árfolyamát.

A Nagy Bitcoin Összeesküvés

Persze a fenti cikket elolvasva egyesek akár legyinthetnénk is: buta összeesküvés elméletek, amit a hülye kriptósok találtak ki. Ám újra és újra kiderül, hogy egyes emberek tényleg mindent elkövetnek azért, hogy megtévesszék a közvéleményt.

A bitcoin egyik legnagyobb kritikusa 2013 óta tarthat nagy mennyiséget

Ez a fajta viselkedés pedig korántsem csak a kriptopiacokra igaz. Az egyik kedvenc kereskedésről szóló könyvemben például külön fejezet figyelmeztet arra, hogy “ne bízz senkiben”. Az író példák során keresztül mutatja be, hogy a fontos fordulópontoknál a Bloomberg, a CNBC, a CNN, vagy mondjuk a Wall Street Journal miként igyekszik félrevezetni a hétköznapi befektetőket. A nagy növekedések előtt eladásra, a csúcsokon további vásárlásra buzdítanak. És mintha ugyanez történne most az arany esetében is. Az emberek gazdaságba vetett bizalma megingott és egyre többen, egyre nagyobb magabiztossággal kezdtek el aranyat vásárolni, ám mintha valamiért szükség lett volna egy olyan hírre, amivel ismét el lehetett bizonytalanítani őket.

“5-10 szeres növekedés után, az abszolút csúcson bíztatnak a vásárlásra” – egy példa a könyvből.

Akárhogy is, érdekes lesz majd figyelemmel kísérni, hogy az árfolyam további menetelését hogyan fogja kommentálni a szaksajtó. Még akkor is, ha egyesek szerint már ideje lenne végleg elfelejtenünk az aranyat.

#dropgold: Felejtsd el az aranyat!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img