Senki sem csatlakozott a tőzsdék önszabályozásának felhívására

spot_img

CZ röviddel az eset után megnyugtatott mindenkit. Twitterére kiposztolta, hogy a frissen feltört Upbit tőzsdével együtt dolgoznak azon, hogy a tolvajok ne tudják pénzzé tenni az ellopott javakat. A legnagyobb kriptotőzsde feje azt is megígérte a nyilvánosságnak, hogy ha a tolvajtól érkeznek be a Binance-re kriptopénzek, azokat egyből lefagyasztja.

Az Upbit nemrégi feltörése, aminek során 50 millió dollár értékű ethert tulajdonítottak el, csak egy újabb támadás volt a sok közül. Talán a legnagyobbak kivételével szinte nincs is olyan kriptotőzsde, amit ne ért volna valaha kisebb-nagyobb kibertámadás. A kevesebb volumennel dolgozó tőzsdékre mindig halálos veszélyt jelentett egy-egy ambiciózus hekker, amik jellemzően egy nagy lerablásból aztán sosem tudtak újra felállni.

Persze nem csak kívülről fenyegetik a felhasználók pénzét: ki ne emlékezne a Quadriga legendás vezetőjére, aki a MacBook Pro-járól irányította Kanada piacvezető kriptotőzsdéjének minden üzletét és műveletét? Arról a MacBook-ról beszélek, amit egyszer ottfelejtett egy hajón, amin vitorlázó órákat vett. A technikai hibának beállított melléfogás aztán nem kavart nagy port, a Quadriga végét sem ez okozta, hanem a tulajdonos váratlan halála. Hetvenöt ezer felhasználó több száz millió dollárja veszett el, amikor a halálhír után a Quadriga néhány munkatársa tudatosította: csak a halott főnök ismerte a hozzáférést a hideg tárcákhoz.

A tőzsdék gyakran nem csak magukat, hanem egymást és a felhasználókat is átverik ezen a piacon. Az utóbbira remek példa pl. a volumen hamisítása és wash trading gyakorlata. Mivel a kriptotőzsdék piaca még mindig nem teljesen szabályozott, azok a tőzsdék, akik hitelesnek szeretnének tűnni, saját maguk csapnak le az etikátlan szereplőkre.

Így tesz rendszeresen Changpeng Zhao is, a Binance feje. Az Upbit feltörése már nem az első eset volt, amiben azonnal intézkedett. CZ vállalta, hogy ha egy másik tőzsde jelenti neki, hogy feltörték azt, majd átadja a megfelelő információkat, a Binance-re érkező kriptopénzeket az befagyasztja és visszaküldi az eredeti tőzsdére.

Ezzel a lépéssel a Binance kivívta közösség elismerő fejbiccentését. Sokan már azt magyarázták bele az esetbe, hogy a kriptopénz piacok jól megvannak szabályozások nélkül és ilyen módon önszabályozóként is fel tudnak lépni.

Az önszabályozásban viszont sokkal tovább nem mentek azok a kriptotőzsdék, amik nem egy európai vagy amerikai államban vannak regisztrálva és tulajdonképpen rá vannak kényszerítve a megfelelésre, ha nem akarják elveszíteni felhasználóikat. Erre jó példa a legutóbbi önszabályozási kísérlet.

Az Adam, vagyis az Association for Digital Asset Markets (A Digitális Eszközök Piacáért Szervezet) egy kriptopiaci szereplőket, tőzsdéket tömörítő kezdeményezésként indult néhány hete. Az volt a célja, hogy egyesítse és közös platformra hozza a különböző kriptotőzsdéket, ennek érdekében pedig egy szigorú magatartási kódexet írt elő: szó esett benne a piaci etikáról és átláthatóságról, de a wash-trading és a ködös praktikák beszűntetését is kiemelte

Az alapításba tíz vállalat, pl. a BitFlyer szállt be, de ott vannak olyan likviditás-biztosítók is, mint a Genesis Global Trading. Röviddel azután öt új tag is csatlakozott, az ismertebbek közül a BitGo, ami egy tárcaszolgáltatás és az Anchorage, ami egy letéti szolgáltatás.

A szigorú normákból összeírtak egy 12 oldalas kódexet, majd megkeresték az egyes kriptotőzsdéket, hogy álljanak ki a kódexben foglaltak mellett és csatlakozzanak az önszabályozó szervezethez.

A felhívásra egyetlen kriptotőzsde sem reagált.

Andy Bryant, a Bitflyer európai ügyvezetője úgy nyilatkozott, hogy „nagyon nehéz egy olyan, új és önszabályozó szervezetnek tagokat toboroznia, mint amilyen az Adam.

Ezzel megdőlhet a tézis, miszerint a kriptotőzsdék alapvetően törekednek a tisztességes működésre. Nehéz elképzelni, hogy sok kriptotőzsde csatlakozna a kezdeményezéshez és még nehezebb elképzelni, hogy be is tartassák a szigorú szabályokat. Ez persze idővel változhat: az Adam-nál az a cél, hogy 2020-ban tovább bővítsék a csatlakozók körét. Egy sikeresen működő önszabályozó fedőszervezet pedig pozitívan befolyásolhatná a valódi szabályozások jellemzőit.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img