A Coinbase az adóhivatallal is lepacsizott

spot_img

Hétfőn számoltunk be arról, a Coinbase együttműködési megállapodást kötött az amerikai titkosszolgálattal, aminek értelmében segítséget nyújtanak majd nekik a digitális tranzakciók nyomonkövetésében. Egy kormányzati oldalon talál feljegyzés szerint a napokban egy másik állami szervvel, az adóhatósággal is közelebbi kapcsolatba került a tőzsde.

A Coinbase és az IRS most szerdán kötötték meg azt a szerződést, ami alapján a váltó a következő egy évben, 125 000 dolláros díjazásért cserébe segíti majd az adóhatóság munkáját.

Adózás, szabályozás: interjú a Blockchain Magyarország elnökével

Az Egyesült Államokban egyébként szintén szerdán járt le az adóbevallások leadásának végső határideje, aminek kapcsán ismét sokan bírálták az államigazgatást, amiért az nem ad ki egyértelmű tájékoztatást a kriptopénzekkel kapcsolatos kötelezettségeket illetően.

Mindeközben az adóhatóság mintha egyre fenyegetőbb hangot ütne meg a kriptopénz tulajdonosokkal szemben. A szervezet tavaly több, mint 10 000 felszólítást küldött ki, amelyekben tájékoztatták a címzetteket, hogy “tudják, hogy kriptovalutával rendelkeznek” és arra kérték őket, hogy a levél kézhezvételét követő 30 napon belül, 2013-ig visszamenőleg nyújtsák be az az összes ezzel kapcsolatban végrehajtott banki tranzakciójuk adatait és indokolják meg, hogy azokat milyen okból hajtották végre.

Adótanácsadók szerint a hivatal a levél kiküldésével törvényt sértett, a jogszabályok szerint ugyanis csak maximum három évre visszamenőleg hajthatnának végre ehhez hasonló tételes ellenőrzéseket, ezt követően már elévülnek az ezzel kapcsolatos esetleges kihágások (kivéve ha valaki különösen nagy összeget titkol el a bevallásában).

A levelek kiküldése kapcsán akkor már felmerült, hogy a tulajdonosok egy részének adatait a Coinbase-en keresztül szerezhette meg az adóhatóság. Bár erről hivatalos tájékoztatást sohasem adtak ki, iparági pletykák szerint a Coinbase valóban együttműködött a szervezettel, de állítólag csak olyan amerikai állampolgárok adatait szolgáltatták ki, akik 20 000 dollárt meghaladó vásárlási múlttal rendelkeztek.

Európai országok, ahol nem kell adót fizetni a kriptopénzek után

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img