Európai országok, ahol nem kell adót fizetni a kriptopénzek után

spot_img

Az éves áfa bevallási határidőhöz közeledve (február 25.), talán a ti kezetekben is megfordult néhány adónyomtatvány. Ennek kapcsán jutott eszembe kicsit utánaolvasni a kriptopénzek európai adóztatásával kapcsolatos szabályozásoknak. Mint kiderült, nem minden állam tart igényt, az ezek utáni nyereségből származó adóbevételekre.

Szlovénia

Kezdjük is mindjárt a szomszédos Szlovéniával, ami az évek során több elismert kriptós intézmény szülőhelyéül szolgált. 2011-ben itt alapították az azóta is stabilan működő Bitstampet és az ország olcsó, megújuló vízenergiáira épülő NiceHash bányászcéget is

Szlovéniában a ‘virtuális pénzek’ birtoklása során szerzett nyereség adómentes és évi 100 kereskedési napig a trade-elés is az, vagyis aki ennél kevesebb naptári napon hajt végre adásvételt a tőzsdéken, annak nem keletkezik fizetési kötelezettsége. (Egy megkezdett kereskedési napon viszont annyi tranzakciót bonyolíthatunk le, amennyit csak szeretnénk.) Mindez azonban csak a magánszemélyekre vonatkozik, a vállalkozások nem mentesülnek ez alól, ahogy azok sem, akik kriptoénzben kapják a fizetésüket. A szabályozás 2013-óta van érvényben.

Bitcoin emlékmű Szlovéniában!

Németország

Némi megkötéssel ugyan, de Németországban sem kell adózni a kriptós nyereségek után. A szabályok igen egyszerűek: a mentesség megszerzéséhez 600 Eurónál kevesebb éves haszonra, vagy legalább 365 napon át való tartásra van szükség.

Német pénzügyminisztérium: a Monero veszélyesebb a Bitcoinnál

Fehéroroszország

2023-ig minden kriptopénzekkel összefüggésbe hozható tevékenység adómentes.

2023-ig adómentes a kriptopénz Fehéroroszországban

Málta

Befektetésként adómentes, a napon belüli kereskedésből és üzleti tevékenységekből származó bevételek után viszont fizetni kell.

Málta komolyan gondolja a blokklánc forradalmat

Portugália

Az országban élő és adózó állampolgárok számára adómentes.

Portugáliában is adómentes a nem üzletszerű kriptopénz adás-vétel

Olaszország

Nincsen rá konkrét szabályozás, de valamennyit fizetni kellene. Ugyanakkor vannak, akik egy más országok pénznemeinek birtoklásáról szóló törvényben lévő jogi kiskapura hivatkozva kerülik el az adózást. Ennek egy értelmezése szerint, ha valaki a walletjében 1 hétnél tovább tart letétben 51 645 Eurónál (~60 000 USD) nagyobb összegű kriptopénzt, akkor az adófizetésre lenne kötelezhető (a nyereség 26%-ára), de ha ezt folyamatosan mozgatja és egy másik tárcába utalja át, akkor ezzel újraindul a 7 napos visszaszámlálás.

Franciaország

A kriptopénzeket csak “hagyományos valutára” váltáskor adóztatják meg, a kripto-kripto váltások, így a tőzsdei kereskedés is adómentesek.

Franciaországban adómentes a kripto-kripto váltás

Nemrégiben egy szakértő nyilatkozott nekünk a magyarországi helyzetről. A vele készül interjút itt olvashatjátok el:

Adózás, szabályozás: interjú a Blockchain Magyarország elnökével

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img