1 dollár = 98 cent

spot_img

Tegnapi bejegyzésünkben már pedzegettük, hogy a Bitcoin számára is fontos lehet az amerikai jegybank elnök tegnap délutánra időzített beszéde.

Az elhangzottak megerősítették sejtésünket, ugyanis a bejelentésben elhangzottak alapján a FED valóban 2%-os átlagos inflációs célt tűzött ki maga elé, illetve azt is belengette, hogy bizonyos időszakokokban ennél akár magasabbra is kúszhat ez a fontos gazdasági mutató.

Amit viszont hiányzott a beszédből, az a ”hogyan” kérdésre adott válasz, vagyis hogy pontosan milyen módszerekkel szeretnék ezt elérni, illetve az esetlegesen elszálló pénzromlást kordában tartani. Mivel az elmúlt hónapok a féktelen pénznyomtatásról szóltak, elképzelhető, hogy ugyanezt a fegyvert fogják bevetni a jövőben is, és mivel az USA jelenleg még mindig a világ első számú gazdaságának tekinthető, ez a hozzáállás irányadó lehet a világ többi jegybankjának is.

Az inflációt sokszor csak a szegények adójaként emlegetik, mert hatására elsősorban azok az árucikkek és szolgáltatások szoktak megdrágulni, amiket a legtöbben és  leggyakrabban használunk, így növekedésével az alacsonyabb keresetűeknek a fizetésük jóval nagyobb hányadát kell majd alapvető kiadásokra fordítaniuk, amiből már csak kevesebb, vagy semmi sem jut a megtakarításra.

A jegybank célja, hogy a pénz értékének gyengítésével kockázatvállalásra, vállalkozásra és befektetésekre ösztönözze az embereket és elvegye a kedvüket a pusztán dollárban tartott megtakarításoktól. Ez az elképzelés hosszabb távon erősítheti a régóta stabil és értékálló befektetésnek tekintett arany és a vele egyre gyakrabban összehasonlított a bitcoin helyzetét is.

A bejelentés időpontjában mind az arany, mind a bitcoin hasonlóan reagáltak az elhangzottakra. A beszéd perceiben mind a kettő vad emelkedésbe kezdett, azt követően azonban visszaálltak a most domináló korrekciós pályájukra.

Alapvetően tehát az arany és bitcoin befektetők számára is kedvező lehet a FED új inflációs politikája, még akkor is, ha rövidebb távon további eséseket lesznek kénytelenek elviselni ezen eszközök tulajdonosai.

Bitcoin vásárlásáról nyilatkozott a milliárdos üzletember

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img