Folyékony arannyá válik a whisky

spot_img

Az olaj a fekete arany, az avokádó -egyesek számára, bizonyos területeken- a zöld arany, a bitcoint reméljük digitális aranyként számon tartani a -közeli- jövőben, most azonban úgy tűnik, hogy a gazdasági bizonytalanság közepette kezd megjelenni egy “újabb arany”, ezúttal egy más halmazállapotú. Persze kérdés, hogy a bitcoinnak vajon milyen a halmazállapota, de legalább a promóciós céllal készített, többnyire műanyag bitcoin “érmék” miatt asszociálhatunk arra, hogy a kriptopénz is “szilárd”, mármint fizikailag.

Lényeg a lényeg: folyékony arannyá kezd válni a whisky, egészen pontosan a -nagyon- ritka whiskys üvegek, tartalmukkal együtt. A magyarázat egyszerű, egyben aggasztó, ugyanis egyre többen vannak az USA-ban, és más országokban, akik a gazdasági, és nem mellesleg társadalmi bizonytalanságokat látva egyre jobban tartanak az elszabaduló inflációtól, éppen ezért alternatív értéktárolókhoz fordulnak.

Az ember praktikus élőlény, a józan ész hatalma óriási, olajoshordókat nem könnyű otthon felhalmozni, ráadásul az olajlelőhelyek még sokáig fognak újabb és újabb készleteket biztosítani, ezáltal az értékállóság megkérdőjelezhető. Avokádós rekeszeket sem feltétlenül célszerű padlótól plafonig halmozni, hiszen egy zöldségről van szó, csak hetek kérdése, hogy ránk rohadjon az egész, arról nem is beszélve, hogy újabb készletekhez csak némi termőföld, és türelem szükséges.

A bitcoin már sokkal jobban megfelelne, több szempontból is, azonban sokan még mindig idegenkednek tőle, be kell látnunk, hogy a jelentős volatilitás miatt nem is annyira érthetetlen, hogy miért. “Marad”, pontosabban megjelent, vagy talán újra felbukkant a whisky, mint befektetési célpont.

A kínálat korlátozott egy-egy ritka whiskyből, a kereslet viszont jelentős, ez hajtja fel az árat.

Miután előkerül egy akár a kora, akár a “gyártmánya”, akár mindkét szempontból különleges whisky, a tehetős gyűjtők “rárepülnek”, pillanatok alatt felvásárolják. Több nincs, mint az a néhány rekesz, amit megtalált valaki, bár tény, hogy bármikor előkerülhet egy pince mélyéről, padlásról, akárhonnan egy-egy újabb rekesz, azonban a szakértők tudják, hogy nagyjából mekkora mennyiség készülhetett az adott termékből, nem fenyeget az infláció veszélye.

A fiat pénzeket azonban annál is inkább fenyegeti, éppen ezért “menekülnek” az emberek a legkülönbözőbb eszközökbe, csak idő kérdése, hogy a kriptopénzek is nagyobb figyelmet kapjanak. Persze ha ehhez jelentős -vagy még jelentősebb- gazdasági összeomlás szükséges, mint az idei, akkor nem biztos, hogy ezzel jól járunk.

Visszatérve a szeszes italra, van még egy tényező, ami tovább emeli az értékét: ha a széthulló világ okozta depresszió okán a büszke tulajdonos megnyitja az üveget, akkor a csökkenő készleteken keresztül nagy szívességet tesz a többi befektetőnek.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img