Bitcoin: $9600 a célegyenesben?

spot_img

A CME, vagyis a chicagói árutőzsde a világ második legnagyobb tőzsdéje, aminek forgalmát csak a new yorki értéktőzsde (NYSE) múlja felül. A CME 2017 végén vezette be a törvényileg szabályozott keretek között működő bitcoin kereskedés lehetőségét. Az alapötlet rendkívül egyszerű volt, az akkoriban csúcsra járatott Bitcoin hype-pal még több ügyfelet próbáltak meg magukhoz csábítani.

Ez a terv végül is nem igazán jött be, legalábbis olyan mértékben biztosan nem, amennyire remélték tőle, a Bitcoin piacot ugyanis közel három év elteltével is a natív kriptotőzsdék uralják. Bár a CME BTC forgalma önmagában nem meghatározó tényező, sok trader fél szemét azért mégis Chicagón tartja.

A határidős BTC piacok forgalma

A CME Bitcoin piaca, hagyományos tőzsde lévén csak a nappali órákban működik rendelkezik. Az itt tevékenykedő intézményes kereskedők a hétvégén sem tudnak rendelkezni a pozícióik felett, miközben a kriptotőzsdék 24/7/365 nyitvatartással teremtenek lehetőséget a spekulációra.

Az eltérő működési modellek eredménye az úgynevezett rés, vagyis gap, ami főleg a CME pénteki délutáni zárása és a vasárnap délutáni nyitása között eltelt időszakban lehet számottevő. Ha a kriptopiac a két időpont között jelentős mértékben elmozdul, a CME-n kereskedett bitcoin árfolyama a világpiacihoz igazodva ugrik egyet, a grafikonon pedig ezáltal egy árfolyamrés keletkezik.

Vannak akik ezt kulcsfontosságú információnak tartják, mert ezek a rések az esetek többségében befoltozódnak, tehát az árfolyam előbb vagy utóbb visszatér arra a szintre, ahol a rés kialakult. Hogy mikor? Lehet hogy egy nap, de az is hogy csak egy év múlva, vagy egyes esetekben akár sohasem. De az esetek túlnyomó részében azért egyszer mégis sor kerül rá. Jelenleg is éppen egy szabad szemmel is jól látható CME rés ($9665 – $9925) tart lázban sok kereskedőt, az elmúlt napok esését követően ugyanis éppen efölött a sáv fölött állapodott meg a bitcoin árfolyama.

Vannak akik az egész CME jelenségre csak legyintenek és nevetségesnek tartják, mások egyenesen erre építik a rövid távú kereskedési stratégiájukat. Az viszont tény, hogy a többség szereti a kézzelfogható, mérhető és könnyen befogadható technikai mutatókat, a CME gap pedig pont ezt kínálja fel a tömegek számára.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img