Zcash: szerdán fog sor kerülni az első felezésre

spot_img

Holnap délután 1 óra körül fog sor kerülni a Zcash első felezési eseményére. A ZEC 2016-ban, a Bitcoin forkjaként látta meg a napvilágot, így mint őse, 4 évenként az ő kibocsátási rátája is a felére csökken.

A Zcash indulása az akkori piac egyik legnagyobb hype-ot övező eseménye volt, az anonim utalásokra lehetőséget adó coin árfolyama egy rövid időre még a BTC-ét is meghaladta. Noha a bányászok holnap délutántól kezdve a jelenlegi 6.25 helyett már csak 3.125 ZEC-et fognak kapni a szolgálataikért cserébe, sokan inkább a coin inflációs rátájának számait helyezik előtérbe.

Az ismertebb kriptopénzek közül a Zcash rendelkezik a legnagyobb inflációval (ViewBase)

A jelenlegi 25%-os kibocsátás 12.5%-ra csökkenésétől többen is a ZEC árfolyamának emelkedését várják, ám ennek bekövetkezte pusztán emiatt nem lesz törvényszerű. Amint arra egy nemrégiben készített analízis is rávilágított, a bányászok által kitermelt, majd azonnal értékesített coinok a kereskedési forgalom pusztán 5%-át teszik ki, tehát nem csak ők állnak a folyamatos eladási nyomás mögött.

Ami a Zcash felemelkedését segítheti, az a háttércsapat stabilitását garantáló és szintén holnap élesedő Canopy update, ami a következő 4 évre (mai árfolyamon számolva) mintegy 70 millió dollárnyi ZEC-et fog elkülöníteni a további fejlesztések finanszírozására, valamint további 28 milliót olyan harmadik felek támogatására, akik elősegíthetik a coin szélesebb körű elterjedését.

Az új rendszerben a bányászok az általuk megtalált coinok 80%-át tarthatják majd meg, a fennmaradó rész pedig a Zcash csapatának szervei között kerül majd felosztásra. A Zcash bányászoknak már korábban is meg kellett fizetniük ezt a fajta fejlesztési adót, de annak felhasználására nem léteztek konkrét szabályok. Ezeket most pontosan lefektették.

Korábban sok vita folyt arról, hogy a ZEC adóztatási rendszere életképes lehet-e a jövőre nézve. A Bitcoin Cash esetében egy hasonló elképzelés a közösség szakadását eredményezte. 2018 nyarán nagy botrányt váltott ki az is, amikor kiderült, hogy a Zcash-t vezető Zooko Wilcox havonta 300 000 dollárnyi ZEC-et vesz fel fizetésként a fejlesztési alapból és a pénzek felhasználása kapcsán a csapaton belül is támadtak nézeteltérések. Az anyagi kérdések tisztázásával most helyreállhat a rend és a következő években a team már teljes egészében a Zcash-re fordíthatja a figyelmét.

Visszatérve a holnapi eseményre, a ZEC tulajdonosoknak ennek kapcsán semmi tennivalójuk nem lesz. A felezés során új kriptopénzek nem kerülnek kiosztásra, senkit sem ér hátrány ha nem X, hanem Y tőzsdén, vagy tárcában tartja ezalatt a coinjait.

Néhány hónappal ezelőtt egyébként egy témába vágó cikkben pedzegettük, hogy milyen hatással lehet a felezés a Zcash árfolyamának alakulására. Akkor a korábbi tapasztalataink alapján arra jutottunk, hogy a hype augusztusban, nagyjából két hónappal a tényleges felezés előtt érheti el a csúcspontját. A dolgot végül az előrejelzésnek megfelelően alakultak. A ZEC augusztus 10-én érte el az idei 102 dolláros maximumát, amit elérve egészen 50 dollárig korrigált. Jelenleg 65 dolláron áll.

Az altcoin felezések árfolyamra gyakorolt hatása

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img