Minden korábban becsültnél alacsonyabb lehet Kína befolyása a Bitcoin bányászatra

spot_img

Az 1209-ben alapított Cambridge Egyetem a világ egyik legismertebb oktatási intézménye, ami tegnap adta ki a Bitcoin hálózat működéséről készített új tanulmányát.

A 2019-ben indított CBECI program célja a Bitcoin energiafelhasználásának kutatása, amit a Cambridge a legnagyobb bányász poolokkal való együttműködésének köszönhetően tud elemezni.

Az analízis egyik leglátványosabb eleme az a térkép, ami a bányász farmok működésének globális eloszlását ábrázolja. A legfrissebb, 2021. áprilisi adatcsomag alapján máris levonható egy fontos következtetés, mégpedig az, hogy az korábbi hiedelmekkel ellentétben Kína már a májusi, bányászok ellen való fellépése előtt elveszthette többségi befolyását a hálózat felett.

A Cambridge adatai szerint az ország idén tavasszal a globális bányászati kapacitás 46%-ával rendelkezett, vagyis a bányászok exodusa már jóval a bejelentett korlátozások előtt megkezdődhetett.

A becsült kínai hashrate a 2019. szeptemberi 75.5%-ról idén áprilisra 46%-ig csökkent. Az USA ugyanezen idő alatt 4%-ról 16% fölé növelte a részesedését. A második legnagyobb nyertes Kazahsztán, ami jelenleg 8%-os befolyással rendelkezik.

A fenti adatok alapján különösen érdekes lehet majd a következő frissítés, hiszen a hashrate a kínai bányászati bannt követően mintegy 50%-ot esett, vagyis elképzelhető, hogy az országban futó bányagépek már csak a teljes hálózati kapacitás 20-30%-át teszik ki.

A kutatásból ugyancsak kiderül, hogy a Bitcoin hálózat működéséhez jelenleg a világ összes energiafelhasználásának 0.06%-ára van szükség.

További hírek és elemzések a Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img