Mit jelent az ICON 2.0 az ICON ökoszisztéma számára – 1. rész

spot_img

Az ICON 2.0 egy monumentális váltás lesz az ICON blokklánc életében és a tágabb ökoszisztéma számára. Az ICON 2.0-val számos új technológiai újítás érkezik, mint például a BTP az interoperabilitáshoz, Java SCORE támogatás, ami egy teljesen új mag blokklánc motor lesz, egy EVM kompatibilis oldallánc stb. Cikksorozatunkban technikai szempontból vizsgáljuk meg az ICON 2.0-t.

Blockchain Transmission Protocol (BTP)

Az ICON közösség tagjai számára a BTP messze a legizgalmasabb funkció az ICON 2.0-ban. A BTP, a „Blockchain Transmission Protocol” rövidítése, az ICON láncközi interoperabilitási megoldása. A BTP lehetővé teszi az ICON számára, hogy megkönnyítse az információátvitelt a csatlakoztatott blokkláncok között. A gyakorlatban a BTP lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy tokeneket, NFT-ket, üzeneteket és egyebeket mozgasanak a támogatott láncokon. Jelenleg a BTP integrációkat fejlesztik (lassan célegyenesben) a Polkadot, Kusama, Harmony, NEAR és Binance Smart Chain láncokhoz.

Interoperabilitás: a különböző infromatikai rendszerek együttműködésre való képessége.

A BTP-nek szinte korlátlan számú használati esete van. Hogyan lehet például a BTP-vel kibővíteni a Balanced DeFi dApp funkcionalitását az ICON-on.

A Balanced két alapvető funkcióval rendelkezik a bnUSD mintelés mellett,  biztosítékkal és a támogatott eszközök kereskedelmével a beépített DEX-en keresztül. Jelenleg a Balanced csak olyan ICON alapú eszközöket támogat, mint az ICX, a BALN és az USDS.

Bár vannak olyan megoldások, mint az Orbit Bridge, amely láncok közötti átvitelre alkalmas (ezt használja az IUSDC), de jelenleg nincs arra lehetőség, hogy teljes mértékben megbízható módon láncközi tevékenységet végezzen az ICON-ba és onnan vissza.

Mindez meg fog változnii, amint a BTP elindul. A BTP segítségével a Balanced könnyen listázhatja az összes támogatott lánc eszközeit! Más szóval, a közeljövőben további kereskedési párokra számíthatunk, mint például DOT/bnUSD, NEAR/sICX és ONE/bnUSD. Ezenkívül a BTP lehetővé teszi, hogy a bnUSD-t többféle biztosíték is támogassa az sICX -en kívül, ami csökkenti a bnUSD kockázati profilját.

Az ICON nem az egyetlen interoperabilitásra összpontosító projekt. A Cosmos, a Polkadot és a Solana láncközi kommunikációt is kínál. Nézzük, miben különbözik a BTP a többi interoperabilitási megoldástól.

ICON kontra Cosmos és Polkadot

A kripto tartalmú Twitter oldalakon gyakori, hogy összehasonlításokat látunk a Cosmos és az ICON között. A Cosmos és az ICON interoperabilitása valójában teljesen eltérő jellegű.

Az ICON egy intelligens szerződéses L1 blokklánc beépített interoperabilitási megoldással (BTP), míg a Cosmos független, de interoperábilis blokkláncok hálózata.

A Cosmoson a fejlesztő a Cosmos SDK (szoftverfejlesztő készlet) segítségével elindíthat egy blokkláncot, amely a Tendermint konszenzus algoritmusát használja. A blokklánc elindítása után a Cosmos SDK-val a Cosmos blokkközi kommunikációs protokollon (IBC) keresztül kapcsolódhat más Cosmos alapú blokkláncokhoz. Röviden, a Cosmos keretet és eszközkészletet biztosít, amelyek lehetővé teszik a fejlesztők számára, hogy olyan blokkláncokat telepítsenek, amelyek kommunikálni tudnak a Cosmos ökoszisztéma más láncaival.

Polkadot sok hasonlóságot mutat a Cosmosszal, bár néhány alapvető különbség van. A Polkadot-on a fejlesztők parachaineket (oldalláncokat) telepíthetnek, amelyek sokrétű, egyedi rétegű blokkláncok, és ezek egymással kommunikálhatnak a Polkadot Relay Chain-en keresztül. A Cosmoshoz hasonlóan a Polkadot parachaineket is más parachainekkel való kommunikációra tervezték, bár lehetséges egy parachain kifejlesztése a Polkadot ökoszisztémán kívüli lánccal való kommunikációhoz is (pl. Ethereum, Avalanche, Solana stb.).

A Cosmos és a Polkadot keretrendszereket, architektúrákat és eszközöket biztosít olyan alkalmazásrétegű blokkláncok létrehozásához, amelyek interoperabilisek a saját ökoszisztémájukon belül. Ezzel szemben az ICON egy alkalmazásrétegű blokklánc, amely bármely más intelligens szerződéses blokklánchoz csatlakoztatható keret vagy konszenzusos, algoritmus követelmények nélkül.

Egyszerűbben fogalmazva, ez a két projekt keretet kínál, de maguk nem támogatják az intelligens szerződéseket.

ICON kontra Solana Wormhole

A Solana Wormhole egy olyan interoperabilitási megoldás, amely a Guardians-ra támaszkodva továbbítja az üzeneteket az összekapcsolt láncokon. A Wormhole Guardians a Solana validátorok egy válogatott részhalmazaiból állnak. A Wormhole a tervezés szerint egy decentralizált, bizalmon alapuló rendszer, mivel feltételezi, hogy az Guardianok többsége mindig a hálózat érdekében járnak el.

A Wormholeokkal ellentétben az ICON BTP-je nem bizalmi alapú megoldás. A BTP üzeneteket a láncokon keresztül továbbítják a közvetítők. Míg a Wormhole őrei ellenőrzik és továbbítják az üzeneteket, a BTP közvetítői csak az üzeneteket továbbítják. Az ICON BTP modelljében az üzenetellenőrzést a rendeltetési láncon egy ellenőrzési szerződés végzi, amely képes „lejátszani” a forráslánc konszenzus előzményeit annak biztosítása érdekében, hogy a továbbított üzenet helyes legyen. Így az ICON BTP-je lehetetlenné teszi a továbbítók összejátszását, mivel a továbbítók egyetlen feladata az üzenetek továbbítása. Folytatjuk!

További hasznos információkat, piaci elemzéseket, kereskedési és bányászattal kapcsolatos tippeket a discord szerverünkön és a youtube csatornánkon találtok. Ha ICX-t vásárolnál a Binance oldalán megteheted.

/theiconist, iconographicx, brianli/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img