Nagy hét állhat a bitcoin előtt

spot_img

A bitcoin árfolyama az éjszakai órákban 65 000 dollár fölé emelkedett, így kirobbanó formában vágott neki annak a hétnek, aminek a végén két fontos, a coin jövőjét meghatározó eseményre is sor kerülhet.

Amire már biztosan számíthatunk, az a november 14-én, vagyis vasárnap élesbe álló Taproot érkezése, ami 2017 óta a Bitcoin hálózat első nagyobb frissítése lesz. Az utolsó ehhez hasonló upgrade a 4 évvel ezelőtt aktivált SegWit volt, aminek köszönhetően az ezt támogató tárcákból sokkal olcsóbb lett az utalások indítása, illetve ez ágyazott meg a gyakorlatilag ingyenes és azonnali bitcoin mikrotranzakciókat lehetővé tevő Lightning Network működésének is. Ez utóbbi miatt válhatott nemrég El Salvadorban államilag elfogadott fizetőeszközzé a BTC.

A most érkező Taproot többek között a Schnorr Signatures eljárás támogatását fogja lehetővé tenni, ami ugyancsak olcsóbbá teheti majd a bitcoin használatát, emellett pedig nagyobb védelmet is nyújthat a felhasználók számára.

A Schnorr bevezetése a többszörösen aláírt tranzakciók (multisignature) területén hoz fontos előrelépést. A multisig lényege, hogy ezt beállítva több, általában különböző helyeken tárolt, vagy különböző személyek által megőrzött privát kulccsal is jóvá kell hagyni egy tranzakció végrehajtását, ami nagy mértékben növelheti egy tárca biztonságát. Jelenleg ennek a kivitelezéséhez harmadik felek által készített scriptek vagy okos szerződések használatára van szükség, melyeknél mindig fennáll a veszélye a programozók által elkövetett esetleges hibáknak.

Az Ethereum Parity multisig tárcáját például 2017-ben egy kezdő Ethereum fejlesztő tette véletlenül hozzáférhetetlenné, amivel 150 000 ETH-es, mai árfolyamon számolva ~700 millió dolláros kárt okozott.

“Véletlenül tönkretettem. Vajon letartóztatnak ezért? Még csak kezdő vagyok… most tanulok.”

A scriptelt multisig-ek használata emellett pazarló is, mert a többszörös aláírások mindegyike külön-külön tranzakcióként jelenik meg a blokkláncon, ami felesleges többlet terhelést jelent és növeli az utalások költségeit.

Ha valaki megfigyelné egy tárca forgalmát, akkor az ő érdeklődését is felkelthetné, hogy egy adott címről vajon miért mindig csak többszörös aláírással indítanak tranzakciókat, ami egyes esetekben biztonsági kockázatot rejthet magában.

A Schnorr Signatures képes a fenti problémák megoldására, mert feleslegessé teszi a scriptek használatát, a többszörös aláírásokat pedig egyetlen közös tranzakcióként küldi tovább a blokkláncra. Az elemzők számára ezzel a multisig utalások megkülönböztethetetlenné válnak a sima tranzakcióktól, ami fokozza a biztonságot, illetve csökkenti a tranzakciós adatcsomagok méretét és ezáltal azok költségeit is.

A Taproot aktiválása mellett szintén vasárnapra, vagyis november 14-re esik a VanEck befektetési alap valódi, vagyis spot bitcoinokat tartalmazó ETF befektetési csomagjának elbírálási határideje. Az amerikai tőzsdefelügyelet ugyan két hete már lehetővé tette több, már a Nasdaq-on és a New York-i tőzsdén is kereskedhető határidős bitcoin ETF forgalomba hozatalát, ezek azonban csak a coin árfolyamát lekövető szerződésekből állnak, vagyis valós bitcoinok birtoklását nem garantálják a szerződésekkel rendelkezők számára.

A spot ETF megjelenése ezzel szemben azt jelentené, hogy a VanEck ténylegesen bitcoint kezdene el vásárolni a piacról, vagyis hozzájárulna az egyébként is szűkös készletek további csökkenéséhez. Az elbírálás menetrendjét illetően valószínűleg ugyanarra lehet számítani, mint a határidős ETF-ek engedélyezése előtt. Ha vasárnap éjfélig a felügyelet nem ad ki egy kifejezetten ezt tiltó határozatot, akkor azzal automatikusan kezdetét veheti a spot ETF kereskedése.

A bitcoin éjszakai kitörésére érkező első elemzői reakciókat olvasva, egyesek szerint az ETF elfogadásával kapcsolatos spekulációk állhatnak a hirtelen elmozdulás hátterében. Vannak akik annak hevessége miatt arra következtetnek, hogy “valaki talán már tudhat valamiről”. Októberben hasonló akció vezette fel a határidős ETF-ek elfogadását. Akkor az első, Bloomberg által is lehozott pletykák megjelenését követően a bitcoin árfolyama közel 40%-ot emelkedett.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Egyre közelebb a korábbi csúcs: ETF várakozások fűthetik a bitcoin emelkedését

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img