Vulkánkötvények kibocsátásával finanszíroznák egy Bitcoin város létrehozását

spot_img

Salvador miniszterelnöke egy show műsor keretében jelentette be, hogy hazája egy Bitcoin City-nek nevezett modern metropoliszt szeretne létrehozni. Az országban néhány hónappal ezelőtt vált hivatalos fizetőeszközzé a BTC, amire a fentiek alapján most egy újabb lapot húzhat annak vezetése.

Aki szeretné végignézni az eseményről készített felvételt, az az alábbi tweet folyam üzenetein keresztül megteheti, mi csak a fontosabb részeket fogjuk kiemelni.

Bitcoin City-t a térség egyik központjának számító, Salvador, Nicaragua és Honduras határainál található Fonseca-öböl közelében tervezik felépíteni. A város működését az itteni vulkánból nyert, megújuló hőenergia fogja biztosítani. Habár ez elsőre (és másodikra is) sci-finek tűnhet, az ország más pontjain már működnek ilyen típusú erőművek.

A város kör alakú lesz, mint egy érme (kivéve a vulkánhoz közelebbi részén), a közepén egy nagy térrel, ahol egy levegőből is jól látható Bitcoin logót fognak elhelyezni.

A városban nem lesznek a jövedelmet és vagyontárgyakat terhelő adók. Az alapvető működést biztosító bevételeket az árucikkeket terhelő 6%-os áfából tervezik biztosítani.

A város alapjainak letételét 10 évre szóló, évi 6.5%-os garantált hozamot kínáló államkötvényekből (vulkánkötvényekből) szeretnék finanszírozni. Ezek első darabjait 1 milliárd dollár értékben fogják kibocsátani, amiben két nagy múltra visszatekintő kriptós cég, a Blockstream és a Bitfinex fognak segédkezni.

A befolyó egymilliárd dollár feléből az ország bitcoint fog vásárolni, amit 5 éven át fog tartani, majd a második 5 évben elkezd kis részletekben eladogatni. Az értékesítésből származó haszon felét a kötvény befektetőknek fogják jóváírni. Ezekkel az eladásokkal (a bitcoin jövőben remélt további emelkedése miatt), a 10 éves futamidő végére a befektetők becsült nyeresége egyes modellek alapján akár az évi 146%-os szintet is elérheti.

Az egymilliárd dollár másik feléből veheti majd kezdetét a város felépítése. Az állam elsődleges célja az alapvető energetikai infrastruktúra biztosítása lesz. Azok, akik a Bitfinex oldalán legalább 100 000 dollár értékű vulkán kötvényt vásárolnak, és azt legalább 5 éven át tartják, salvadori állampolgárságot kaphatnak. A kibocsátás jövőre veheti kezdetét, a részleteket később fogják nyilvánosságra hozni.

A bejelentéssel kapcsolatos első reakciók egy része teljes őrültségnek tartja a tervet, mások szerint viszont ha a kibocsátáson nagy igény mutatkozna a kötvényekre, akkor más országok is elgondolkozhatnak majd azon, hogy hasonló konstrukciójú ajánlatokkal áljanak elő. Ezzel pedig érvényesülhet a játékelmélet, vagyis ha valahol zöld utat kapna egy második, ehhez hasonló lehetőség, akkor azt valószínűleg viszonylag gyorsan követné egy 3, 4, és 5. ország bejelentése is. Valahogy úgy, mint a Microstrategy tavalyi, első vállalati bitcoin vásárlását követően, ami után pár hónappal már több pénzintézet, biztosító társoság és végül maga a Tesla is bitcoinra váltotta készpénz tartalékainak egy részét. Ezek a cégek még 15 000 – 30 000 dolláros árfolyamon vásárolhattak maguknak BTC-t, az őket követőknek viszont már minimum ennek a dupláját kell megifzetniük.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Kriptovalutákba fektette pénzét az Apple igazgatója

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img