Vajon mi lesz a Celsius által kibányászott bitcoin sorsa?

spot_img

A csődbíró jóváhagyta a Celsiusnak azt a kérelmét, amiben az áll, hogy a működés finanszírozása érdekében a kibányászott bitcoint értékesítheti. Ennek ellenére, a döntéssel nem értett egyet az ügyre kijelölt vagyonkezelő.

A Celsius csődeljárásának felei a keddi napon ismét találkoztak, hogy elrendezzenek számos, a cég működésével kapcsolatos kérdést. Martin Glenn bíró, New York déli kerületének amerikai csődbíróságának vezető bírája a legtöbb ilyen indítványt nem vitatta és gyorsan helyt is adott nekik. Az indítványok közt bizonyos beszállítók, adók és illetékek, az üzleti tevékenységgel kapcsolatos közüzemi szolgáltatások, biztosítási díjak és természetesen a jogi tanácsadás kifizetésének lehetőségeiről szólt. 

A vállalat bitcoin értékesítési indítványa Shara Cornell amerikai vagyonkezelő részéről nem volt elfogadható. A Chapter 11 szerinti csődeljárás előtt a Celsius tervei között szerepelt, hogy tovább terjeszkedik a bányász szektorban. A bírósági beadványok szerint a csődeljárás alatt álló cég naponta jelenleg mintegy 14,2 BTC-t termel. 

A Celsiusnak, a csődeljárás bejelentése során megszűnt a kibányászott bitcoinhoz való hozzáférési joga.

Korábban a kibányászott bitcoinból fedezte a vállalat a kiadásait, amely 2021-ben összesen 3114 BTC-t tett ki. Ez magában foglalta a bányászattal kapcsolatos terjeszkedéssel járó kiadásokat is, ami jelentős költség és vitás pont lett az eljárásban. Az eljárás első napi meghallgatásai során – a múlt hónapban – több időközi indítvány tartalmazott rendelkezéseket a még építés alatt álló bányászati létesítményhez kapcsolódó költségekre vonatkozóan.

A Celsius korábban azt az elképzelést erőltette, hogy bányászati tevékenységei révén törlesztik adósságainak jelentős részét, beleértve a bányász leányvállalat 750 millió dolláros vállalatközi kölcsönét is. Úgy tűnik, hogy ezek az adósságok és kiadások az elmúlt hetekben csak nőttek, mivel a meghallgatást megelőző bejelentés szerint a cég októberre ki fog fogyni a készpénzből. Az ügyvédek szerint azonban olyan potenciális hitelezők vannak a háttérben, akik segíthetnek a cég finanszírozásában. A jogi csapat nem nevezte meg ezeket a hitelezőket. 

Az indítvány eredeti tervezete aggodalmat váltott ki a hitelezői bizottság és az amerikai vagyonkezelő részéről. Az alapján nem volt egyértelmű, hogy a Celsius a kibányászott  BTC-t további nyereségtermelés céljából kereskedésre vagy hitelnyújtásra kívánta-e felhasználni, de a végleges tervezet eloszlatta ezeket az aggályokat. 

Ennek ellenére Glenn és Cornell is szkeptikus volt a tervvel kapcsolatban, rámutatva azokra a dokumentumokra, amelyek szerint a bányászati üzletág egyelőre negatív cash flow-val rendelkezik. A Kirkland & Ellis ügyvédjei azzal érveltek, hogy ez főként annak köszönhető, hogy a központ még mindig építés alatt áll. 

Cornell arra hivatkozott, hogy még mindig nem kapott elegendő információt a bányászati költségek konkrét alakulásáról. Mindezek mellett átláthatatlannak találta a helyzetet. A vagyonkezelő azt fontolgatta, hogy vizsgálót nevez ki a Celsiushoz, aki tisztázza ezt a kérdéskört. 

Glenn végül helyt adott az indítványnak, lehetővé téve a Celsius számára, hogy a kibányászott bitcoint pénzzé tegye. 

A meghallgatást megelőzően az amerikai vagyonkezelő tiltakozott az indítvány ellen, mondván, hogy nem világos, mit akar a Celsius eladni, elcserélni vagy átruházni. A keddi meghallgatás során Cornell elmondta, hogy a Celsius arról tájékoztatta, hogy részvényeket kíván értékesíteni, ami szerinte nem felel meg az indítvány tárgyának. A Celsius azt sem tisztázta még, hogy milyen pozíciókat tart és mit szándékozik eladni. Glenn azt mondta, hogy ezeknek az új információknak az ismeretében nem fog elhamarkodottan dönteni az ügyben.

A felek szeptember 1-jén találkoznak újra, de előtte még a hitelezői bizottság augusztus 19-én fog tárgyalni telefonon. 

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Bitcoin vagy nagyobb altok vásárlásához a Binance és az FTX szolgáltatásait ajánljuk. A megszerzett kriptovalutáidat akár a Nexo felületén is tudod kamatoztatni vagy a Safepal hardver tárcán biztonságban tárolni.

Milliárd dolláros lyuk helyett közel három milliárdos hiány a Celsiusnál

/the block/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img