A kripto piac pozitív hangulatban futhat neki az év második felének

spot_img

A bitcoin az év első negyedét emelkedéssel, a másodikat pedig egy lassú korrekcióval töltötte, de a mai nappal kezdődő harmadik negyedévnek már ismét reményekkel telve futhat neki.

A bitcoin árfolyama az év eleje óta közel a duplájára emelkedett, miközben számos sokk érte a piacokat. Az USA történelmének 5 legnagyobb bankcsődjéből 3-ra ebben az időszakban került sor, mellettük pedig összeomlott a világ egyik legnagyobb bankjának számító Credit Suisse is. Emellett az infláció is a vártnál ragadósabb maradt, ezért tovább folytatódtak a jegybanki kamatemelések.

A hagyományos piacokat főként az elmúlt hónapokban tomboló mesterséges intelligencia láz tartotta mozgásban. A Nasdaq tech részvényeket tömörítő indexe 40 éve nem kezdte ennyire erősen az évet és több mint 30%-ot emelkedve húzta magával az SP500-at is, aminek 16%-os ugrása viszont már egy kissé csalóka képet mutat.

Az 500 legnagyobb amerikai cégből mindössze az indexben legnagyobb mértékben súlyozott 6 tech óriás, az Apple, a Microsoft, az Amazon, az Nvidia, a Google (Alphabet) és a Facebook (Meta) részvényei voltak azok, akik magukkal húzták az index értékét. Míg a top 6 vállalat átlagosan 40%-os növekedést mutatott 2023 első felében, az őket követő másik 493 már csak 2-3%-ot emelkedett, vagyis a piacvezetőkhöz képest inkább csak stagnált. Ennek az egy helyben toporgásnak a jeleit mutatta a Dow Jones ipari muató is, ami szintén csak egy szerényebb, 3%-os emelkedést tudott felmutatni.

A második negyedévben mintha a bitcoin is megtorpant volna, az év első heteinek rohamtempója után egy kínkeserves, 10 héten át tartó, enyhén süllyedő pályára állt. Aztán június második felében megtörtént az, amire senki sem számított. Néhány nap leforgása alatt a világ legnagyobb vagyonkezelő pénzintézeteiből egy tucat jelentette be, hogy nyitni szeretne a bitcoin és a kripto piac felé.

  • Június 15: BlackRock Bitcoin ETF kérelem a hatóságok felé
  • Június 16: Bitwise és Invesco Bitcoin ETF kérelem a hatóságok felé
  • Június 20: Deutsche Bank letétkezelői szolgáltatás kérelem, Wisdom Tree ETF kérelem, Charles Schwab + Citadel + Fidelity kripto tőzsde indításának bejelentése
  • Június 22: CACEIS bankcsoport (Banco Santander, Crédit Agricole) letétkezelői szolgáltatás kérelem a hatóságok felé
  • Június 26: Fidelity Bitcoin ETF kérelem a hatóságok felé

A bitcoin árfolyama ezután egyetlen hét alatt dolgozta le az azt megelőző 2 és fél hónap alatt összehozott veszteséget és jelenleg ismét az éves csúcspont közelében tartózkodik.

Bár pénteken egy negatív hír is érkezett, ami pár órára elbizonytalanította a piacokat, azóta már tudni lehet, hogy valószínűleg csak egy adminisztratív probléma okozott riadalmat.

Az érintett vagyonkezelők többsége már péntek éjjel beadta a javított ETF kérelmét, igaz a legfontosabbnak számító BlackRock még nem volt köztük. Ha ők is pótolják a hiányosságot, a kérelmük második beadása akár egy újabb lökést is adhat a piacoknak.

A hét előrelátható fontosabb eseményei közül kiemelesére érdemes, hogy kedden a július 4-i nemzeti ünnep miatt az amerikai piacok zárva tartanak. Szerdán a világ vezető olajhatalmai (OPEC) üléseznek, ami a piacokkal gyakran ellentétes irányban mozgó dollár árfolyamát befolyásolhatja. (Ha gyengül a dollár, az segítheti a bitcoin emelkedését). Pénteken 14:30-kor pedig egy kiemelt foglalkoztatási adat érkezése (NFP) lehet hatással a piacokra.

Ugyancsak érdemes észben tartani, hogy mától kezdve több altcoint is érinthet, hogy a tavaly csődöt jelentő Celsius minden bitcoinon és ethereumon kívül meglévő altcoin kitettségét felszámolja, hogy azokat bitcoinra és ethereumra váltsa. A bíróság a múlt héten adott zöld utat az eladásoknak, amiről korábban mi is beszámoltunk.

Nyilván a Celsiusnak sem érdeke, hogy a földbe döngölje az érintett coinok értékét, így lehet, hogy csak szépen lassan, hosszú hetek, hónapok alatt fognak eladogatni, ennek ellenére mégis több száz millió dolláról van szó, ami még egy pozitívabb hangulatú piaci időszakban is megnehezítheti a felsorolt coinok emelkedését. A bitcoin és ethereum árfolyamára ugyanakkor pozitív hatást is gyakorolhat az esemény, vagyis a nagy képet tekintve ez várhatóan nem fogja gyengíteni a kripto piacot.

A PrimeXBT hetente induló demó számlás versenyén kockázatok nélkül, pusztán egy email cím megadásával próbálhatod ki a kereskedést, és akár 500 dolláros tőkét is nyerhetsz. További részletek a bemutatónkban, és a PrimeXBT oldalán.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img