A BlackRock másodszor is beadta az ETF kérelmét, beperelhetik a legnagyobb bitcoin befektetési alap anyacégét

spot_img

A hétvégi oldalazgatás után a hétfő délutáni órákban ismét ugrott egyet a bitcoin árfolyama, miután kiderült, hogy a BlackRock másodszor is beadta a módosított és pénteken visszadobott ETF kérelmét.

A híradások szerint akárcsak más ETF kibocsátók, úgy a BlackRock is már pénteken beküldte a javított változatot, csak az ezzel kapcsolatos információk tegnap délutánig valamiért nem frissültek a megfelelő weboldalon.

Érdekesség, hogy ennek kapcsán a dokumentumban külön is kiemelt kripto tőzsdei partner, a Coinbase részvényeinek árfolyama két órával hamarabb kezdett meredeken emelkedni, mint ahogy a bitcoin reagálhatott volna hírre, ami felvetheti a gyanúját, hogy valakik a szélesebb közvélemény előtt értesülhettek és kihasználhatták a kedvező fordulatról szóló megerősítés érkezését.

Grafikon: a BTC árfolyama, sárga vonal: a Coinbase részvények árfolyama tegnap délután

A hír után kezdődő emelkedés az éjszakai órákban torpant meg, miután perrel fenyegették meg a világ legnagyobb bitcoin tulajdonosának számító Grayscale befektetési alap anyacégét, a DCG-t (Digital Currency Group), valamint az azt vezető Barry Silbertet.

Az amerikai Gemini kripto tőzsde vezetője nyílt levélben közölte, hogy ha július 6-ig nem történik érdemi előrelépés a váltó és a DCG között régóta fennálló vitás kérdésben, akkor július 7-én feljentést tesznek a bíróságon.

 

A Gemini korábban 232 000 felhasználójának pénzét, mintegy 1.2 milliárd dollárnyi vagyont adott át a DCG kereskedéssel és befektetésekkel foglalkozó szárnyának, a Genesisnek, hogy az egy meghatározott kamat kifizetése ellenében kihelyezze / megforgassa ezt a tőkét a kripto piacon.

A Genesis 272 nappal ezelőtt (az FTX csődje előtti hetekben) bejelentette, hogy befagyasztja a kifizetéseit, így a Gemini által náluk lekötött összeget is. A tőzsde felhasználói azóta képtelenek hozzájutni a pénzükhöz, a DCG pedig a Gemini vezetője szerint azóta sem mutatta a jelét annak, hogy érdemben foglalkozott volna a probléma megoldásával. Vannak akik szerint ennek az lehet az oka, hogy a Genesis elveszthette a rábízott pénzt és emiatt képtelen teljesíteni a korábban tett vállalásait.

A DCG két fő alvállalkozása a Genesis és a Grayscale. Bár ezek elvileg teljesen függetlenek egymástól, vannak akik attól tartanak, hogy az eljárásba valamilyen módon belekeveredhet a 650 000 bitcoint felügyelő Grayscale befektetési alap is, ami a méreténél fogva bizonytalanná teheti a bitcoin piac helyzetét.

A DCG és a Genesis nem csak a Gemininek tartoznak, az FTX csődeljárásában szintén érintettek. A bebukott tőzsde nevében eljáró ügyvédek 300 millió dollárt próbálnak visszakövetelni a DCG-től, amit még az FTX adhatott át nekik, de ami jog szerint most már az FTX kártérítésre váró ügyfeleit illetheti.

Az elmúlt 24 órában érkező jó és kevésbé jó hírekre adott reakciók a mai alacsonyabb forgalom miatt megtévesztők is lehetnek, ugyanis a legfontosabbnak számító amerikai piacok egy nemzeti ünnep miatt jkedden zárva tartanak.

A PrimeXBT hetente induló demó számlás versenyén kockázatok nélkül, pusztán egy email cím megadásával próbálhatod ki a kereskedést, és akár 500 dolláros tőkét is nyerhetsz. További részletek a bemutatónkban, és a PrimeXBT oldalán.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img