spot_img

Akár 30 évet is kaphat a garantált kripto hozamot ígérő bankár

spot_img

A múlt héten hívtuk fel a figyelmet arra, hogy a szerkesztőségi email címünkre egyre több olyan levél érkezik, amelyekben kriptós csalások áldozatai fordulnak hozzánk segítségért. Ahogy a cikkben is leírtuk, ezekben az ügyekben sajnos nem tudunk konkrét segítséget nyújtani és a kicsalt pénzeket valamilyen “trükkös módon” visszaszerezni. A károsultaknak a rendőrség kibervédelmi osztályát érdemes felkeresnük.

Mivel a cikk óta is több hasonló megkeresés érkezett hozzánk, egy újabb ezzel kapcsolatos hírt szeretnénk megosztani, hogy napirenden tartsuk a kripto befektetőket fenyegető veszélyeket. Míg a fenti cikkben az interneten tevékenykedő csalók megkereséseivel foglalkoztunk, egy másik eset kapcsán most a személyes kapcsolatokon alapuló csalásokra mutatunk példát.

Bár sokáig tagadta, végül mégis beismerte bűnösségét a Deutsche Bank egykori brókere, aki 1.5 millió dollárt csalt ki a pénzintézet ügyfeleitől. Az üzletkötő a saját szakértői státuszát használta fel arra, hogy magas, évente 100%-os megtérülést ígérő kriptós befektetésre bírja rá a bank vele kapcsolatban álló klienseit.

A bankár 2020 novembere és 2022 júliusa között hamis nyereségekről szóló kimutatásokkal vert át több befektetőt, akiknek nem csak a pénzét lopta el, hanem a személyes adatait is felhasználta, hogy különböző kriptós és szerencsejátékos oldalakra regisztrálja magát.

A brókert idén áprilisban tartóztatták le és bár sokáig mindent letagadott, az akár 30 évig terjedő szabadságvesztés hatására végül úgy döntött, hogy a továbbiakban együttműködik a hatóságokkal és beismeri a bűnösségét.

Sajnos továbbra is sokan elhiszik, hogy a kripto (vagy bármilyen más) befektetések esetében létezik olyan, hogy biztos profit és hogy ezt valamilyen módon, akár személyes szakértelemmel, akár kereskedési robotokkal, vagy mesterséges intelligencia használatával garantálni lehet.

Ez az emberi kapzsiságra hajazó ígéret áll a legtöbb kriptós csalás mögött, amit az emberi természet sajátosságai miatt valószínűleg sohasem lehet majd felszámolni. Bár néha teljesen egyértelmű, hogy valakik megpróbálnak minket bepalizni, máskor viszont egy általunk megbízhatónak tartott családtag, barát, vagy épp szakértő (influenszer) ránthat be minket egy átverésbe.

Ez utóbbi kategóriák esetében sokat ronthat majd a helyzeten az mesterséges intelligenciák további terjedése, hiszen a következő években egyre könnyebben és jobb minőségben válik majd lehetővé, hogy meghamisítsák egy számunkra fontosabb személy, például barát, családtag vagy mondjuk egy ügyvéd írásmódját, hangját vagy akár videós, webkamerás formában rögzített alakját.

A hozzánk érkező segítségkérések között egyre nagyobb arányában fordul elő, hogy magas beosztásban dolgozó, például vezetői, igazgatói vagy épp doktori fokozattal / aláírással rendelkező emberek mesélik el, hogy rászedték őket. Érdemes tehát komolyan venni a fenyegetést. Az egyre kifinomultabb módszereket használó kripto tolvajok célpontjai már régóta nem csak a “könnyen rászedhető nyugdíjasok”, vagy a közgondolkodásban más, könnyű áldozatnak tartott társadalmi csoportok.

Bybit x Kripto Akadémia: 20 dollár ajándék az első befizetőknek, pénzjutalmak az aktív kereskedőknek

spot_img
spot_img
spot_img