Helyzetjelentés az NFT-k piacáról: túl a csúcson, a pokolhoz közel?

spot_img

Valószínűleg életünk végéig fogunk emlékezni a “COVID-évekre”, kijárási tilalmak, oltás-sorozatok, egekbe szökő Netflix és pornófogyasztás, hatalmas próbatételek az összezárt pároknak. Volt azonban egy üde színfoltja is ennek az időszaknak, 2021-ben robbantak be elszőször a kripto, majd a mainstream médiába is azok a pixeles emberalakok, majd a furcsa állatok, amiket dollárszázezrekért, akár milliókért vesztegettek. Az NFT piac áttekintése következik.

A kezdet majmai

Kevesen tudják, de a Non Fungible Token, mint technológia már közel tíz éves, a 2021-es boom előtt éveken keresztül kellett várnia az őrületre megfelelő időpillanatra a sikerhez. A legenda szerint egy Namecoin névre keresztelt blokkláncon került mintelésre a legelső NFT, méghozzá 2014-ben, a művész Kevin McCoy, az alkotás pedig a Quantum, íme:

De az absztrakt, “magas művészeti értékkel” bíró alkotások mellett a játékokhoz, gyűjthető karakterekhez kapcsolódó NFT-k sem a 21-22-es piacrobbanás során jelentek meg először, hiszen például a Spells of Genesis már 2015-ben elstartolt.

Az igazi áttörésra azonban 2017-ig kellett várni, a főhös pedig nem más, mint a kripto-ipar számos újítását hozó Ethereum. Az okosszerződések, a könnyebb transzferabilitás és egyéb technológiai tényezők hozták el az NFT-k számára a megváltást az Ethereum személyében.
Nem születhet összefoglaló cikk az NFT-kről Beeple említése nélkül, az egyik első döbbenetes eladást a már korábban is sikeres művész produkálta, laza hatvankilenc millió dollárért kelt a a First 5000 days című alkotása.

Tekintsük át az NFT piac eddigi legfontosabb eseményeit!

2015: Quantum, a világ első NFT-je

2015: Spells of Genesis, az egyik legelső NFT kártyajáték

2017: Crypto Punks, az egyik első nagy népszerűségnek örvendő generatív művészeti projekt

2018: Axie Infinity, az egyik legelső Play-to-Earn projekt, masszív NFT vonatkozással

2020: NBA Top Shot, rövid klipeket vásárolhatunk fontos kosármeccsekről, megérkezünk a mainstream sportvilágba

2021: Bored Ape Yacht club, az avatar-mánia kezdete, megérkezünk a popkultúrába

Persze ez a lista korántsem teljes, a legfontosabb mérföldköveknek talán mégis ezeket a projekteket tekinthejük. De a rövid bevezető helyett inkább ugorjunk bele a piac fő- és részletszámaiba, bőven van miről beszélnünk, lássuk, miképp alakult az a terület az elmúlt évek során, mik a meghatározó trendek!

Új bikapiacra várva

Nem jelent nagy meglepetést az NFT piac sarokszámainak áttekintése után a kijelentés, miszerint a “klasszikus” kriptopénz-iparhoz hasonlóan ez a terület is csodára új bikapiacra vár. Jól látszik, a 2022-es csúcs óta nehezen talál magára a terület, legalábbis a CryptoSlam! alábbi ábráján az eladások dollárban kifejezett összesített összege (fekete) erre utal.

A 2021-22-es időszak kétségtelenül ragyogó volt az NFT-k számára, több nagy hullámban (2021 nyár közepe, 2022 nyár eleje) már a hatszáz millárd dolláros napi eladási értéket is sikerült megközelíteni (578 176 070,31), videónk születésekor, 2023 június 20-án azonban már a 7,3 millió (7 348 153,99) is éppenhogy összejött.

Már másképp fest azonban az összkép, ha az eladók (narancs) és a vásárlók (kék) számát is megvizsgáljuk. Jól látszik az ábrán, hogy az összesített eladási értékkel (korábban áttekintett fekete) valóban együtt mozgott a két utóbbi, különösen 2022 elején, a piac 2022 május-júniusi összeomlása után azonban legfeljebb egy lassú, lefelé tartó trendvonallal követték.

Nehéz megítélni, hogy a 2023 június tizenkilencedik napján látható kiugrás mérési hiba, vagy hirtelen fellendülés a piacon, ami az eladók számát illeti. Összességében az látszik, hogy a piac árai drasztikus visszaesést szenvedtek el, a kereslet és az azt kiszolgáló kínálat viszont továbbra is adott.

A következőkben szintén a CryptoSlam! segítségével megvizsgáljuk a piac elmúlt egy évét, méghozzá havi bontásban:

Az első, ami már a felületes szemlélőnek is feltűnik, az az átlagos eladási ár oszlop “szerény” értékei. Bizony távolra kerültünk már a csillagászati NFT eladásoktól, de erről majd egy kicsit később.

Az átlagos NFT eladási ár az elmúlt egy év során mindössze száz dollár körül alakult, nyilván ebben lehetnek akár millió dolláros értékesítések is, hiszen a teljes tranzakciószám (Total Transactions) tekintélyes, a mögöttünk lévő tizenkét hónap során 6-8, esetenként 9 millió környékén alakult havi nézetünkben.

Szintén stagnálni látszik az eladók száma (Unique Sellers), havonta 5-600 000 ember érzi úgy, meg kell válnia -az egyik- NFT-jétől. Izgalmas kérdés természetesen a felvételi oldal (Unique Buyers) is, ha nem is látunk 1:1 megfeleltethetőséget a két oldal számosságában, a nagyságrend legalább stimmel, bár vevőből némiképp több van minden hónapban.
Úgy tűnik, egyesek “felhalmozzák” az NFT-ket, nehéz megítélni, hogy a gyűjtőszenvedély, vagy az árfolyam-spekuláció áll-e a háttérben.

Már csak a legfontosabb van hátra, a havi összesített eladási érték, ez bizony még az egymilliárd dolláros álomhatárt is át-átlépegeti az elmúlt év során egyes hónapok esetében, ilyen volt a 2022-es június, 2023-as január és február is.

Összességében azt látjuk, a piac bár távolról sem olyan intenzitással, mint a sokat emlegetett 2021-22-es csúcs során, de pörög, egészséges összképet mutat, annak ellenére is, hogy az árakban természetesen hatalmas visszaesés történt.

Azonban kétségtelen, hogy jelenleg egy hónap alatt is nehezen jön össze az, ami a csúcs idején egyetlen nap alatt is könnyedén teljesült, sőt, egykor napi 500 milliárd is mefordult ezen a piacon, ehhez képest most a havi egymilliárd is ritkán teljesül.

Az NFT technológia még mindig keresi a maga helyét a világban, ha a következő évek során megtalálja, akkor van realitása a túlélésének, ha nem, akkor örökre megmarad egy marginális, kis jelentőségű területnek, vagy akár végleg el is tűnik a süllyesztőben.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img