Ítélet született a Genesis – Gemini ügyben

spot_img

A csődbe ment Genesis kriptohitelező csütörtökön megegyezett Letitia James New York-i főállamügyésszel a már megszűnt Earn programja miatt indított perben.

A Gemini Trust-tal közösen működtetett Earn program közel 8%-os kamatot kínált az ügyfeleknek a letétbe helyezett kriptoeszközök után. A kriptopiac 2022-es összeomlása során azonban felfüggesztették ezt a szolgáltatást is, ugyanis dominószerűen dőltek össze az egymásra épülő kriptohitelező és befektető cégek.

James még tavaly perelte be a Gemini-t, a Genesis-t és annak anyavállalatát, a Digital Currency Groupot (DCG). A peres eljárás lényege: az Earn program több mint 1 milliárd dollárnyi veszteséget okozott a befektetőknek a felfüggesztett kifizetések miatt.

A csütörtöki megállapodás előírja az eszközök visszaszolgáltatását a korábbi Earn ügyfelek és a Genesis-hez kapcsolódó egyéb hitelezők számára. Emellett a Genesis-nek megtiltja New York államban történő további működést is. Az ítélet február 14-én válik esedékessé.

A csődbíró jóváhagyása szükséges ahhoz, hogy az ügy folytatódjon. A hitelező azt tervezi, hogy február 14-én kéri Sean Lane bíró jóváhagyását mind a New York-i egyezségre, mind a felszámolási terv jóváhagyására vonatkozóan. A DCG ellenzi a Genesis csődterveit, ugyanis azt állítja, hogy azok sértik a törvényt és a hitelezők egy kiválasztott csoportjának kedveznek.

A Gemini egyezség

James azzal vádolta meg a Gemini-t, hogy hamisan magas likviditású befektetésként reklámozta az Earn programot, és félrevezette a befektetőket a Genesis pénzügyi stabilitásával kapcsolatban. A főügyész azzal érvelt, hogy az állításokkal ellentétben a cégnél valójában magas volt a fizetésképtelenség kockázata. A főügyész azt is állítja, hogy a DCG szorosan együttműködött a vállalatokkal a rendszer látszat fenntartása érdekében.

Kapcsolódó cikkek:

A közelmúltban a Genesis külön megegyezett az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelettel egy hasonló perben az Earn termékével kapcsolatban. A SEC hozta nyilvánosságra, hogy az egyezség részeként a Genesis 21 millió dollárt fizet.

A Genesis egyezség

A SEC még 2023 januárjában perelte be a vállalatot, azt állítva, hogy a hitelező az Earn programjából származó eszközöket más ügyfelek pénzeszközeivel keverte össze. A Genesis beleegyezett abba, hogy a SEC per eredményeként további 8 millió dolláros bírságot fizet és megszünteti New York állambeli tevékenységét, valamint lemond BitLicense-éről.

Továbbá mind a két kripto vállalat a szövetségi pénzügyi törvények megsértésének vádjával néztek szembe. Ennek eredményeként a SEC be nem jegyzett értékpapírok értékesítésével és felajánlásával is megvádolta mind a két céget. 

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. 

Pénzügyei eszközeinek értékesítésére bírósági jóváhagyást kért a Genesis

/cryptonews, genesis, gemini, coinpedia/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img