Itt a törvényjavaslat, társadalmi egyeztetés indul a kriptovaluták magyarországi bevezetéséről

spot_img

A Portfolio hívta fel a figyelmet arra a frissen benyújtott törvényjavaslatra, aminek célja a kriptovalutákat szabályozó európai (MiCA) törvények magyarországi jogrendbe való átemelése.

A Nemzetgazdasági Minisztérium itt tette elérhetővé a tervezetet, ami “tartalmát tekintve kiterjed a kriptoeszközök Magyarországon történő kibocsátására, nyilvános ajánlattétel keretében történő kínálatára, illetve kereskedésbe bevezetésére, valamint a Magyarország területén végzett kriptoeszköz-szolgáltatásra, valamint az e tevékenységekkel kapcsolatos felügyeleti feladatok ellátására.”

A javaslat szerint a hazai pénzintézetek kínálatában is megjelenhetnek a kriptoeszközökkel kapcsolatos szolgáltatások, kivéve a Magyar Államkincstárt, ami nem lehet elektronikuspénz-token kibocsátó. A területet felügyelő és a befektetők-védelmében eljáró hatóság a Magyar Nemzeti Bank lesz. További részletek a “Normaszöveg” szekció alatt olvashatók.

A fenti linken egy társadalmi egyeztetést is meghirdettek, aminek keretében 2024. március 7-ig várják a tervezettel kapcsolatos véleményeket a kozigazgatasiegyeztetes@ngm.gov.hu email címre.

Magyarország 2021. júniusában tette meg az első nagyobb lépést a kriptopénzek hazai legalizálása felé, amikor 15%-ra csökkentette a területet korábban 30.5%-kal sújtó adót.

Az egységes európai kripto törvényt 2023. áprilisában szavazták meg, a benne foglalt pontokat 2025. januárjától kell az Európai Unió tagállamainak betartania.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Megszavazták az európai kripto törvényt

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img