Irán bosszúja és a kriptopiac reakciója

spot_img

A bitcoin 10%-os, az altcoinok ennek többszörösét elérő visszaesést szenvedtek el a hétvége során. A történtek hátterében egy napok óta húzódó konfliktus állt:

  • Izrael a múlt héten lebombázott egy Sziriában található iráni konzulátust. Jogi értelemben ez olyan volt, mintha magát Irán területét támadta volna meg.
  • Irán bosszút ígért és a hétvégén végre is hajtott egy rakétákkal és öngyilkos drónokkal kivitelezett támadást. Híradások szerint a 331 támadó eszközből 324-et lelőtt az izraeli légvédelem.
  • Irán ezután bejelentette, hogy a részéről lezártnak tekinti az ügyet, Izrael ugyanakkor azzal fenyegetett, hogy 48 órán belül visszavág az akcióért.
  • A világ számára a legnagyobb bizonytalanságot most az izraeli válasz jelenti.

A hagyományos piacok a hétvégén zárva tartanak, a kripto azonban reagált az eseményekre. A visszaesésről már szót ejtettünk, most mindenki azt találgatja, mi hozhat a jövő.

A történtek kapcsán sokan felhozták példaként az ukrán harcok 2022-es kezdetét. Putyin orosz támadást bejelentő beszédére az árfolyam 12.5%-ot esett, ám ezután stabilizálódott, majd ismét emelkedni kezdett. A bitcoin az akkori mélyponthoz képest egy hónap alatt 40%-ot erősödött.

Hogy ezúttal is hasonlóan reagálnak-e a befektetők, az az amerikai piacok délutáni nyitása (és a közelgő izraeli válasz) után derülhet ki.

Az 2022-es orosz támadás hatása a kripto és hagyományos piacokra. A harcok akkor egy hétköznap törtek ki, így a tőzsdék egyszerre reagáltak az eseményekre. A hagyományos piacok ezúttal csak késve tudnak reagálni.

A bitcoin esetében a héten két fontos katalizátor is segítheti, hogy az ár megkapaszkodjon ezen a szinten. A napokon belül esedékes felezési esemény mellett már ma engedélyezhetik az első hongkongi bitcoin ETF-ek elindulását is, amivel az ázsiai és kínai piacok előtt is szabaddá válik a legalizált bitcoin befektetés.

Kína az állami tiltások bevezetése előtt a világ legnagyobb bitcoin piaca volt, a globális kereskedés 80%-a ebben a  térségben bonyolódott. Visszatérésük hosszú távon kedvezhet az ágazatnak.

A bitcoin legközelebbi kulcsfontosságú szintjeit a 66 500, 60 600 és 59 400-as zónák jelentik.

A hétvége során ezekben a régiókban helyezték el a legtöbb sok stop losst a további esésre vagy emelkedésre spekuláló kereskedők, ezért őket elérve érdemes lesz odafigyelni a trend folytatására, vagy fordulatára utaló reakciókat.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Egy blokklánc mind felett: Omni Network airdrop a Binance-en

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img