Binance: kezdődhet az ügyfelek teljes megfigyelése

spot_img

Amikor a Binance beleegyezett, hogy egy 4 milliárd dolláros kártérítés megfizetéséért cserébe az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DoJ), az Árutőzsdei Határidős Kereskedelmi Felügyelet (CFTC), a Pénzügyi Bűncselekményeket Ellenőrző Hatóság (FinCEN) és a Külföldi Befektetési Eszközöket Ellenőrző Hivatal (OFAC) ejtik a tőzsde ellen folytatott eljárásaik során felmerülő vádakat, beleegyezett abba is, hogy két kormányzati ügynökség ellenőröket nevezzen ki a váltó működésének megfigyelésére.

Ennek eredményeként a DoJ három évig, a FinCEN pedig öt évig ellenőrizheti a tőzsde tevékenységét.

A hosszadalmas pályázati eljárást követően a hatóságok a Forensic Risk Alliance-t (FRA) és a Sullivan & Cromwell ügyvédi irodát választották ki az ellenőrző szerepek betöltésére. A Binance és úgy általában a kripto tőzsdék működését korábban még soha nem ellenőrizte egy ennyire kiterjedt és a működés minden területét átfogó, állami háttérrel rendelkező megfigyelési apparátus.

Az amerikai kripto megfigyelés hozzáférést biztosít a tőzsde működésének minden lényeges eleméhez. A Binance által által vállalt kötelezettség szerint az FRA-nak, mint a DoJ hivatalos vállalkozójának hozzáférést kell biztosítaniuk „minden információhoz, dokumentumhoz, nyilvántartáshoz és alkalmazotthoz, a cég kiválasztott rendszereinek és eljárásainak közvetlen megfigyeléséhez, az ügyfélazonosításhoz, az ügyféltevékenységek átvilágításhoz, az amerikai törvények betartását garantáló rendszerekhez, a valós idejű tranzakciófigyeléshez, a bűnüldözési szervektől érkező értesítések kezeléséhez, a belső számviteli ellenőrzésekhez, nyilvántartásokhoz és audit eljárásokhoz.”

Az ellenőrzések bevezetése magyarázhatják CZ mindössze 4 hónapos börtönbüntetését. Miközben a tőzsde minden idők egyik legnagyobb pénzügyi bírságát fizette be az amerikai államkasszába, a váltó vezetőjét csak 4 hónapra ítélte az ügyben eljáró bíróság. Egy ügyvédi iroda képviselője szerint ennek az lehetett az oka, hogy az Egyesült Államoknak jelenleg többet ér a világ legnagyobb kripto tőzsdéjének több tízmillió ügyfelének megfigyelése, mint egyetlen ember letartóztatása, ezért a korlátlan hozzáférés biztosításáért cserébe belementek egy szimbolikusnak  is tekinthető büntetésbe.

A Binance a világ legnagyobb kripto tőzsdéje, a rajta lebonyolított pénzügyi tranzakciók száma évek óta többszöröse a versenytársai által bonyolított ügyletekhez képest. Ez bűnüldözési szempontból felbecsülhetetlen értékű lehet az amerikai hatóságoknak, akik a múltbéli és jövőbeli tranzakciós történetek és felhasználói adatok birtokában most újult erővel eredhetnek a kriptót használó elkövetők nyomába.

A jövőben minden bűnözőnek nagyon óvatosnak kell lennie, hogy ne használjon olyan tárcákat, amelyek valaha is közvetlen, vagy több utaláson keresztül közvetett kapcsolatba kerültek a Binance-el, mert ezek alapján már sokkal könnyebben azonosíthatják őket a hatóságok.

A külső felek által bonyolított tőzsdei ellenőrzések fontosságára a napokban a Wall Street Journal anyaga is felhívta a figyelmet, amely belső forrásokra és dokumentumokra hivatkozva osztotta meg azt a történetet, ami szerint a Binance megbüntette az egyik legnagyobb ügyfelének manipulációit leleplező biztonsági csapat tagjait.

A cikk szerint a Binance több alkalommal is kivételezhetett a legnagyobb tőzsdei forgalmat bonyolító, de szabályokat megszegő kereskedőkkel. Az egyik ilyen esetben a DWF Labs nevű kereskedő (market maker) cég lehetett érintett, ami 2023-ban havi 4 milliárd dolláros forgalmat bonyolított az oldalon.

A DWF egyik szolgáltatása az volt, hogy egy bizonyos díjért cserébe “mesterséges forgalmat” biztosított a kiválasztott kriptovalutának, amit kihasználhattak annak kibocsátói, hogy feljebb pumpálják annak árfolyamát.

A DWF által manipulált egyik coin a Yield Guild Games volt, aminek emelkedéséről a DWF orosz vezetője is közzétett egy méltató bejegyzést. Nem sokkal ezután az YGG árfolyama összeomlott.

Több hasonló eset után a Binance egyik belső felügyelő csapata azt javasolta a tőzsde vezetésének, hogy szüntessék meg az együttműködést a DWF-el, mert az hamis kereskedési tevékenységet (wash trading) folytat. Ezt a jelentést később felülbírálta  egy másik ellenőrző csapat, akik szerint nem történt semmilyen szabálytalanság és a DWF csak a saját tőzsdei számlái között hajtott végre belső tranzakciókat.

Az újság cikke szerint a Binance teljes tőzsdei forgalmának kétharmadát két nagyobb kereskedő biztosítja, ezért a váltó sokkal elnézőbb a kiemelt ügyfeleinek viselkedésével szemben.

Az első biztonsági csapat állítólag arra is felhívta a figyelmet, hogy a Binance saját számláin is belső kereskedésre utaló tevékenység észlelhető, de ennek vezetőjét nem sokkal később kirúgták, beosztottai pedig ezután vagy felmondtak, vagy “költségkímélő intézkedések” keretében az utcára kerültek.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Nexo Hunt: 12 millió dolláros airdrop a platform aktív tagjainak

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img