Heti kripto és makro szemle

spot_img

A makrogazdaságban és kriptovaluta-piacokon fokozott aktivitással számolhatunk június első hetében, ami jelentős volatilitást jelezhet.

Makrogazdasági fronton a legfontosabb adat, amelyre figyelnünk kell a héten, a májusi munkanélküliségi ráta. A korábbi példák alapján azt láthattuk, hogy az enyhe növekedés (ami folyamatos) a munkanélküliségi rátában potenciális gazdasági gyengeségre utal.

US Unemployment rate
Az USA munkanélküliségi rátája az elmúlt két évben Forrás:bls.gov

A kedvezőtlen gazdasági hírek, például a növekvő munkanélküliségi ráta, paradox módon jót tettek a piacoknak, mivel növelték annak valószínűségét, hogy a Federal Reserve (Fed) kamatot csökkent. Azonban a Fed tisztviselőinek legutóbbi nyilatkozatai szerint nem várható kamatcsökkentés. Ez arra utal, hogy a Fed tudatában van a gyengülő gazdasági adatoknak, ami egy közelgő recessziót jelezhet.

Történelmileg a Fed csökkentette a kamatokat gazdasági vagy pénzügyi vészhelyzetekre reagálva, ami érdekes dinamikát teremt. Egyes piaci szereplők eladhatják eszközeiket, amikor a Fed elkezdi csökkenteni a kamatokat, mert úgy értelmezik, hogy a Fed nem megfelelően árazott gazdasági kockázatokat lát.

A gazdasági lassulás kockázata valósnak tűnik. Sok Q1 kiskereskedelmi eredmény elmaradt a várakozásoktól, és számos kiskereskedő elkezdte csökkenteni az árakat, ami a fogyasztói kiadások hiányát jelzi. Ha ez a tendencia folytatódik, az deflációs sokkhoz vezethet, amelyről eddig kevés szó esett a közbeszédben.

Ez a lehetőség még valószínűbbé válik, ha figyelembe vesszük Kína stratégiáját, hogy olcsó árukkal árasztja el a globális piacot gazdasága fellendítése érdekében. Ahogy arra több makrogazdasági elemző rámutatott, az, hogy ez a megközelítés kudarcot vall részéről, azt jelzi, hogy a fogyasztók – a gazdaság gerince – pénzügyileg kimerültek. Ennek ellenére is néhány ország most Kínát okolja a potenciális recesszió miatt.

Ami a kriptovaluta szektort illeti, az Egyesült Államok politikai fejleményei egyre inkább befolyásolják a kriptopolitikát. Hagyományosan sok demokrata politikus kripto ellenes volt, de ez az álláspont változni látszik a közelgő választások kripto szavazóinak potenciális hatása miatt, amely fenyegetést jelenthet a Biden-kampány számára.

Elon Musk, Trump és a kripto-kampány

Ez a politikai váltás bullish katalizátorként hatott a kriptopiacra, bár annak kiszámíthatatlansága kihívásokat jelent. Például, ha a kriptoárak csökkennek, a kripto befolyása a választásokon csökkenhet, mivel az érdeklődés általában az árakhoz kötődik.

Ennek ellenére a politikai váltás valószínűleg magas kriptoárakat tart fenn, önfenntartó ciklust létrehozva: a kriptobarát politikák növelik az árakat, így növelve a kripto befolyását a választások során. Ez a forgatókönyv kibontakozhat az elkövetkező hetekben, amelyet a FIT21 nevű kriptotörvény elfogadása katalizálhat.

Fontos megjegyezni, hogy a kriptopolitika változásával kapcsolatos optimista jelentések nagyrészt kriptobarát forrásokból származnak. Az Ethereum ETF-ek jóváhagyása és a nemrégiben elfogadott kriptobarát határozat ellenére a számottevő politikai változás még nem feltétlenül állt be a jelenlegi kormány részéről. Például a Ház által nemrégiben kétpárti támogatással elfogadott kriptobarát határozatot Biden elnök megvétózta.

Ez hangsúlyozza annak fontosságát, hogy figyelemmel legyünk a potenciális szabályozással kapcsolatos meglepetésekre, mint például a Consensys és/vagy az Uniswap elleni SEC-perre. Bár ezek az intézkedések még nem történtek meg, hamarosan bekövetkezhetnek. Mivel az uralkodó nézet szerint az amerikai szabályozási környezet stabil, bármilyen negatív meglepetés hátrányosan befolyásolhatja a piacokat.

Összességében azonban elmondható, hogy a jelenlegi helyzetben a kriptopiac felfelé ívelő lehetőségei nagyobbak, mint a lefelé mutató kockázatok. Remélhetőleg ez a trend folytatódik a továbbiakban is.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img