Ledger Stax: az iPod és iPhone tervezője készítette az érintőképernyős kriptotárcát

spot_img

A Ledger bemutatta legújabb hardveres kriptotárcáját. A készülék tervezésére Tony Fadell-t kérték fel, aki 2001 és 2004 között az iPod tervezőjeként, majd a lejátszó gyártásáért felelős mérnökként dolgozott az Apple-nél, később pedig az iPhone első három generációjának megalkotásában is részt vett.

A rövid ismertető szerint a tárcát 2022 decemberében kezdték fejleszteni és 2023 második negyedévében tervezték piacra dobni, de a gyártási nehézségek jelentősen hátráltatták a megjelenést. A cél egy bankkártya méretű tároló készítése volt, ami a felhasználói élmény tekintetében is megfelel a kor elvárásainak.

A Ledger szerint a Stax a világ első “valóban biztonságos érintőképernyővel” rendelkező elektronikus eszköze.

Ezt magyarázó bejegyzésük szerint a hardver tárcák úgynevezett MCU chipeket használnak a képernyőik vezérléséhez, az ezeket irányító firmware cseréje viszont nem jelent túl nagy nehézséget egy képzett hacker számára. Ha a támadó hozzáférést szerez az MCU-hoz, akkor nem feltétlen kell hozzáférnie a privát kulcsokhoz, hogy ellophassa a tárca segítségével tárolt kriptopénzeket. A képernyőhöz való hozzáféréssel olyan megtévesztő rendszerüzeneteket jeleníthet meg, amelyek alapján a felhasználó azt hiheti, hogy rendeltetésszerűen használja a készüléket, miközben éppen a hacker számlájára továbbítja a kriptopénzét.

Ennek a kockázatnak a csökkentése érdekében néhány tárcaszolgáltató úgy döntött, hogy teljesen eltávolítja a képernyőt az eszközéről, ez viszont sok nehézséget okoz a hétköznapi használatban.

A Ledger által kifejlesztett megoldásban a kriptovaluták hardveres védelmét garantáló biztonsági eszköz (Secure Element Chip) vette át a képernyő védelmét is, amit ilyen módon semmiképp sem lehet manipulálni. A megoldás lehetővé tette, hogy a Stax ne csak egy biztonságosabb, hanem egyenesen érintőképernyős walletté váljon.

A Stax 3.9 inches kijelzője a többi kijelzővel rendelkező hardveres tárcánál sokkal több információt képes megjeleníteni, ami a gyártó szerint szintén csökkenti annak az esélyét, hogy csalásoknak essünk áldozatul. Ezek közé tartozhatnak például az Address Poisoning, Address Switcher és Clickjacking néven ismert átverési formák, amelyek különböző megközelítéssel, de azon alapulnak, hogy a hacker egy félreklikkelésre lehetőséget adó helyzetbe hozza a felhasználót, aki ezeknek bedőlve neki utalhatja át a tárcája tartalmát.

A Stax pontos ára egyelőre még nem látható a Ledger hivatalos oldalán, de az interneten rákeresve 299 dolláros és 329 eurós viszonteladói ajánlatokkal találkoztunk.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Lista Token: profitmegosztást is ajánl a Binance által osztogatott új kriptopénz

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img