Az egykori kriptokirálynőt valószínűleg saját testőre gyilkolhatta meg

spot_img

A BBC podcastje 2019 szeptemberében kezdett el foglalkozni Ruja Ignatova, az FBI által is körözött bolgár nő rendkívüli történetéről, miután egy piramisjátékon keresztül 4,5 milliárd dollárt csalt ki befektetőktől, majd hirtelen kámforrá vált.

A BBC oknyomozó csapata újra elővette az ügyet és új bizonyítékokat tett közzé a szervezett bűnözéshez szorosan kapcsolódó Ignatova állítólagos meggyilkolásáról. Ruja Ignatovát, más néven a kriptokirálynőt, aki az egyetlen nő az FBI 10 legkeresettebb bűnöző listáján, valószínűleg egy bolgár drogbáró gyilkolhatta meg, aki egyben fizetett testőre is volt.

A legkeresettebb bűnözők egyike Ruja Ignatova (forrás: FBI)

Az Oxfordi Egyetemen végzett Ignatova Bulgáriában született és Németországban nőtt fel, sikeres pénzügyi karriert folytatott, mielőtt 2014-ben elindította volna a OneCoin elnevezésű kriptovaluta átverést. Ignatova világszerte emberek millióit győzte meg arról, hogy fektessenek be a OneCoin-ba hatalmas hozamok reményében. A valóságban azonban ügyesen álcázott befektetési csalást hozott létre. 

Ruja Ignatova a OneCoinról beszél egy londoni eseményen 2016. június 11-én (forrás: FBI)

Ignatova később elmenekült a befektetők pénzével, amelyet akkor 4,5 milliárd dollárra becsültek. Amikor a német és amerikai hatóságok együttes erővel indítottak nemzetközi nyomozást a OneCoin alapítói ellen, 2017 októberében látták utoljára Ignatovát, a Ryanair Szófiából Athénba tartó kora reggeli járatán. Ezután eltűnt és soha többé nem látták. Az elmúlt évben a BBC World Service Eye Investigations és Panorama csapata igyekezett többet megtudni arról, hogy mi történhetett vele, és hogy egyáltalán él-e még.

Richard Reinhardt nyomozó is dolgozott a OneCoin ügyön (forrás: BBC)

A BBC-nek végül Richard Reinhardt, egykori nyomozó is nyilatkozott, aki az FBI-jal együtt kezdte meg a OneCoin elleni nyomozást az amerikai adóhatósággal karöltve. Ő egy kulcsfontosságú karaktert is megemlített az ügy kapcsán, akire érdemes volt odafigyelni. Ezen a szálon indult el a tényfeltáró csapat.

A kriptokirálynő kapcsolatai a bolgár alvilággal

Ez a karakter nem más, mint Ignatova személyes felbérelt testőre, aki mellesleg egy bolgár drogkirály, Hristoforos Nikos Amanatidis, közismert nevén Taki. Amanatidis neve több fegyveres rabláshoz és gyilkossághoz kapcsolódik, hírhedt maffiózóként tartják számon Bulgáriában. 

“Azt mondták nekünk, hogy állítólag egy nagymenő drogos srác felel a fizikai biztonságáért” – mondta Reinhardt az első interjújában, mióta 2023 végén nyugdíjba vonult.

Ez egybevág a BBC rendelkezésére álló információival, amit még korábban szereztek meg. Eszerint az amerikai kormány ügyvédei 2019-ben mondták ki azt, hogy Ignatova biztonsági főnöke a szervezett bűnözés egyik fő alakja Bulgáriában, de nem nevezték meg.

Hristoforos Nikos Amanatidis alias Takit az Interpol körözi (forrás: Interpol)

“Bizonyítékaink vannak arra vonatkozóan, hogy minden idők legjelentősebb kábítószer kereskedője Bulgáriában szoros kapcsolatban állt a OneCoinnal, aki Ruja Ignatova személyi biztonsági őreként is szolgált” – mondta egy ügyvédhelyettes. Ez ugyanaz a “biztonsági vezető” volt, akiről egy másik amerikai kormányzati ügyvéd azt mondta, hogy “részt vett” Ignatova eltűnésében. Taki állítólag jelenleg Dubaiban él Ignatova egyik luxus penthouse-ában.

Az sem tisztázódott még és nem ismert, hogy Taki és Ignatova hogyan találkoztak, illetve az sem, hogy a kezdetektől fogva részt vett-e a OneCoinban. Több forrás viszont azt állítja, hogy szoros személyes kapcsolatuk volt, mivel Taki Ignatova lányának a keresztapja. Az Europol dokumentumai is megemlítenek egy bonyolult ügyletet Bulgária fekete-tengeri partján fekvő földterület eladásáról, amely Ignatova egyik cégét köti össze Taki feleségével.

Amikor Takiról beszélünk, ne feledjük, ő a maffia feje Bulgáriában. Taki a szellem. Soha nem fogod látni, csak hallasz róla. Más embereken keresztül beszél hozzád. Ha nem figyelsz, egyszerűen eltűnsz a földről. Az egyetlen személy, aki meg tudta védeni Ignatovát az összes ilyen vizsgálattól, beleértve a külföldi ügynökségeket is, az Taki volt” – mondta Ivan Hrisztanov volt bolgár miniszterhelyettes a BBC-nek.

A kriptokirálynő él, vagy halott?

Dimitar Stoyanov bolgár oknyomozó újságíró először 2022-ben hozta nyilvánosságra Ignatova lehetséges gyilkosságának történetét a bird.bg hírportálon. Sztojanov és kollégái 2022-ben kaptak egy rendőrségi dokumentumot, amelyet egy meggyilkolt bolgár rendőr otthonában találtak. Miközben átkutatták a meggyilkolt rendőr otthonát, a nyomozók rögzített beszélgetések felvételeit is megtalálták, amelyekből kiderült Ignatova meggyilkolásának részletei. 

Részlet a begépelt hanganyagokból (forrás: bird.gb)

A rendőrségi dokumentum szerint Taki sógora részegen beszélt, és kiderült, hogy Ignatova meggyilkolását 2018-ban Taki parancsára hajtották végre. Testét később feldarabolták és ledobták egy jachtról a Jón-tengeren, Görögország nyugati partjainál. Bolgár tisztviselők később megerősítették a dokumentum hitelességét, és úgy vélik, hogy az elmélet igaz, mondta Sztojanov a BBC-nek.

Részlet a nyilvánosságra hozott dokumentumokból (forrás: bird.gb)

Takit soha nem tartóztatták le azzal a váddal, hogy ő gyilkolta volna meg Ignatovát. A holttestét eddig még nem találták meg, és a nyomozók is azt mondják, hogy nincs elég bizonyítékuk ahhoz, hogy vádat emeljenek ellene. Richard Reinhardt, az IRS korábbi nyomozója azonban úgy véli, hogy Ignatova valószínűleg meghalt. Bár nem látott semmilyen bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a halála Takihoz köthető, azt mondja, hogy ez illeszkedik a legjobban a drogkartellek működéséhez.

Kapcsolódó cikkek:

Azonban nem vetették még el a hatóságok azt a lehetőséget sem, hogy Ignatova haláláról szóló pletykák és információk csak egy újabb zseniális manőver része, ami eltereli a figyelmet a valós tényekről. Ha ez így van, az évek múlásával valószínűleg egyre nehezebbé fog válni számára, hogy szökésben maradjon. 

Reinhardt szerint az FBI “nem csak szórakozásból tartja Ignatovát a tíz legkeresettebb bűnözői listáján“. Csak akkor fogják eltávolítani a listából, ha “végleges bizonyíték” lenne arra, hogy meghalt. A körülményeket figyelembe véve az is lehet, hogy Ruja Ignatova talán soha nem kerül elő.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. 

Ítélet született a OneCoin jogi vezetőjének ügyében

/bbc, bird.bg, cryptonews, cryptopolitan/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img