Trump lehet az első kripto-elnök

spot_img

Ebben az anyagban megbeszéljük, hogy valóban kripto-elnök lehet-e Trump-ból! Azért érdemes megismerned a részleteket, mert Trump az utóbbi időben egyre többször tesz határozott kiállást a kripto mellett, ennek nagy hatása lehet az egész piacra!

Ha végigolvasod, megtudhatod, pontosan mi hangzott el, mi az, amit komolyan kell vennünk, és mi az, amit kevésbé.

Trump útja a kriptohoz

Azért is meglepő a mostani pálfordulás, mert korában Trump többször is kissé ellenségesen, legalábbis “hűvösen” viszonyult a bitcoinhoz, először nézzük meg a korábbi véleményeit!

2019 júniusában például még teljesen más volt a hangnem, akkor még tervezőasztalon volt a Facebook azóta megbukott kriptopénze, a Libra is, ebbe is beleszállt páros lábbal, a bitcoinról pedig a következőt tweet-elte.

“Nem vagyok rajongója a Bitcoinnak és más kriptopénzeknek, ezek nem pénzek, az értékük erősen volatilis, a levegőn alapszik. A szabályozatlan kripto eszközök törvénytelen tevékenységekhez vezethetnek, például kábítószer-kereskedelemhez és egyebekhez…”

Egy másik tweet-ben pedig arról beszélt, hogy:

„Csak egy valódi valuta létezik az USA-ban, és ez erősebb, mint valaha, megbízható és stabil.”

Illetve arról is beszélt, hogy:

„A Facebook Libra nevű ‘virtuális valutája’ nem lesz megbízható. Ha a Facebook és más cégek bankká akarnak válni, úgy banki engedélyt kell kérniük, és minden banki szabályozásnak alá kell vetniük magukat, akárcsak más bankok, nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt”

Szóval Trump finoman szólva sem volt baráti viszonyban ezzel a területtel még 2019-ben, majd mostanra innen jutottunk el oda, hogy kifejezetten barátságosan beszél a területről, ahogy ez ebben a videóban is látható.

Nemrég pedig a bitcoin bányászatról is kifejezetten baráti hangnemben beszélt, támogatásáról biztosította a területet. De ezt úgy tűnik olyannyira komolyan gondolja, hogy a Mar-a-Lago néven ismert birtokán még fogadott is néhány bányászt, a politikában minden a gesztusokról, a jelzésekről szól, ha egy politikus az otthonában lát vendégül valamit, akkor tényleg azt akarja kifejezni, hogy számíthatnak rá.

Majd a világ egyik legnagyobb blokklánc-ipari cégével, a Riot Platforms-al, pontosabban annak vezetőjével is találkozott.

De ha mindez nem lenne elég, Trump a minap azt is mondta, hogy a bitcoin bányászatot egészében az USA-ba kellene hozni, ezzel versenyelőnyt teremtve más országokkal szemben. Pontosabban nem ez hangzott el, hanem az, hogy az összes “hátralévő” bitcoint az USA-ban kellene kibányászni. 

Azt is hozzátette a saját social platformján, a Truth Social-en közzétett bejegyzésében, hogy a bitcoin bányászat eszköz a CBDC-k ellen, illetve persze odaszúrt egyet Joe Biden-nek is, mondván, hogy a kritptoval szembeni szkepticizmusa csak Kínát segíti.

Azt is kifejtette a korábbi elnök, hogy ahhoz, hogy az USA “energia-domináns” lehessen, megintcsak szüksége van a bitcoin bányászatra, bár hogy ez pontosan mit jelent, azt nem tudhattuk meg. Ez valószínűleg egy Trump-ra jellemző, furcsa komment, hiszen a bányászat éppenhogy “viszi” az áramot, nem “hozza”.

De vajon miért? Miért változott ekkorát Trump véleménye a kriptopénzekről? Az okokat nehéz feltárni, az viszont biztos, hogy most már ott tartunk, hogy egyenesen “kripto-elnökként” hivatkozik önmagára.

De tényleg nem szükséges színezni Trump szavait, hiszen most már úgy tűnik, hogy teljes mellszélességgel, minden erejével beleáll abba, hogy mindent megtegyen a terület fejlődése érdekében:

Ja, és persze azt is érdemes hozzátenni, hogy Trump kampánya kripto-adományokat is elfogad. Megnéztük Trump donáció-oldalát, jól látszik, hogy a bitcoinon túl étert, solanát, XRP-t, dash-t és egyebeket is elfogadnak.

Akkor most térjünk rá, hogy mik lehetnek az okok, de még mielőtt ezt megtehetnénk, fontos tudni, hogy Trump mintha “kölcsönözte” volna a kripto-barát narratívát egy másik elnökjelölttől, egészen pontosan Robert F. Kennedy junior-tól. 

Ugyanis a független jelölt korábban állt ki a bitcoin mellett, mint Trump, az egyik beszédében azt ecsetelte, hogy a kanadai teherautó sofőrök esete nyitotta fel a szemét a bitcoin ügyére.

Mint ismeretes, pár évvel ezelőtt egy tüntetés-sorozat kapcsán a Trudeau kanadai elnök mindent megtett annak érdekben, hogy a vészhelyzetekre vonatkozó törvényre hivatkozva ellehetetlenítse a Covid-korlátozások ellen tiltakozó kamionosok helyzetet és a nekik küldött bitcoin adományokat. Ezzel óriási felháborodást váltott ki, hiszen nem csak a bitcoin szellemiségével ment szembe, de még az alapvető emberi jogokat is megkérdőjelezte.

Kennedy egyenesen odáig is elment, hogy fizetőeszközként, és nem vagyontárgyként kellene a bitcoinra tekintenünk.

De Kennedy talán egy kicsit túl messzire is ment, hiszen arról is beszélt, hogy a teljes állami költségvetést blokkláncra kéne tenni. 

De visszatérve Trump-ra, és most már tényleg rátérve a lehetséges okokra, nem zárhatjuk ki, hogy Trump csapata egyszerűen felmérte a bitcoin, és általában a kripto támogatottságát az amerikai társadalomban, arra jutott, hogy kellően nagy ahhoz, hogy érdemes legyen “felkarolni” ezt a területet. 

Vagyis dehogy felkarolni, valószínűleg szó sincs arról, hogy Trump-ot tényleg érdekelné a bitcoin sorsa. Egyszerűen támogatottság-szerzésről van szó. Egy politikusnak mindig kulcs feladata, hogy megbecsülje, mihez hogyan viszonyulnak az emberek, olyan társadalmi csoportokat, rétegeket keressen, akiket meg tud nyerni magának. 

Simán lehet, hogy a durván 93 millióra becsült kriptopénz-birtokost szeretné magához édesgetni Trump, ezt a teóriát erősíti, hogy a Biden-adminisztráció az utóbbi időben egy kissé mintha ellenséges lenne a kriptopénzekkel.

A Gary Gensler vezette SEC sokak szerint hadat üzent a bitcoinnak, mások azért ennél árnyaltabban látják a helyzetet. Ennek persze ellentmond, hogy Biden elnöksége alatt kerültek elfogadásra az első bitcoin ETF-ek. Viszont ezen túl látványos kiállást ez az adminisztráció biztosan nem tett -egyelőre- a kriptopénzek mellett.

Az biztos, hogy a lakosság 40%-a birtokol már kriptopénzeket, ez a 93 millió ember óriási szám, 255 millióan jogosultak szavazni, igazán jelentős arányról van szó.

Szóval könnyen lehet, hogy csak a nyers politikai számítás, szavazatszerzés áll Trump szavai mögött, semmi más.

A következő kérdés már csak az, hogy vajon Trump be is tartja-e ígéreteit, és valóban kiáll-e majd a bitcoin, és általában a kripto-ipar mellett megválasztása esetén. Erre nyilván lehetetlen válaszolni, de általában a politikai ígéreteket, és különösen Trump viselt dolgait ismerve nem lehetünk teljesen bizonyosak abban, hogy ez meg fog történni.

De ez sem ennyire egyértelmű, hiszen nem lehet teljesen ignorálni sem a korábbi ígéreteket.

Felmerül a kérdés, hogy vajon mit mond a tudomány, legalábbis a tudományos igényű kutatás annak kapcsán, hogy betartják-e ígéreteiket a politikusok. A helyzet az, hogy ezt valóban kutatják, és legyen ez bármilyen meglepő, úgy tűnik, hogy a politikusok többnyire tényleg azt teszik, amit megígértek a kampány során.

Utánajártunk, és többek között az American Journal of Political Science is foglalkozott a témával, az ő eredményük is meglepő.

20 000 specifikus kampány-ígéretet vizsgáltak meg, ezek 12 különböző ország 57 kampányában hangzottak el.

A legerősebb összefüggés az Egyesült Királyságban mutatkozott meg, az ígéretek 85%-a legalább részlegesen megvalósult. 

Az is kiderült egyes kutatásokból, hogy ahol a koalíciós kényszer gyakori, például Ausztriában vagy Olaszországban, ott az ígéretek megtartása kisebb arányban sikerül, mint azokban az országokban, ahol “egyedül” uralkodhat a megválasztott politikus.

Ha ez valóban így van, akkor felmerül a kérdés, hogy miért alakult ki az az általános vélekedés, miszerint a politikusok “úgysem tartják meg” ígéreteiket? A válasz abban a pszichológiai jelenségben keresendő, mely szerint a negatív eseményekre jobban, határozottabban emlékszünk. Ha egy politikus nem teljesíti valamelyik kampányígéretét, arra sokkal erősebben emlékszünk, mint azokra az esetekre, amikor annak rendje és módja szerint azt csinálta, amit megígért. Márpedig a tudomány szerint ez utóbbi eset lényegesen gyakoribb.

Tehát jelen tudásunk szerint okkal számíthatunk arra, hogy megválasztása esetén Trump valóban sokat tenne a kripto-ipar fejlődése érdekében, sőt, óriási fejleményeket láthatnánk. 

A kérdés már csak az, hogy akarjuk-e Trumpot elnöknek, de ebben mi nem foglalhatunk állást, ezt mindenki ítélje meg maga.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img