Kritikák kereszttüzében Gary Gensler, a SEC elnöke

spot_img

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének (SEC) elnöke, Gary Gensler, éles kritikákat kapott a kriptovaluták szabályozásával kapcsolatos hozzáállása miatt egy kongresszusi meghallgatáson.

A republikánus Tom Emmer, a Ház többségi párti képviselője, heves vitát folytatott Genslerrel, különösen a DEBT Box nevű kriptostartuppal kapcsolatos SEC ügy kezelése kapcsán.

Egy Utah állam beli szövetségi bíró korábban elmarasztalta a SEC-et a DEBT Box ügyben, és megállapította, hogy az ügynökség rosszhiszeműen járt el. A bíróság márciusban szankciókat szabott ki az SEC-re, beleértve az ügyvédi díjak és költségek megtérítését. Emmer megkérdezte Genslert: “Ez az ügy nem zavarja önt egy kicsit sem?” Gensler elismerte, hogy az ügyet nem megfelelően kezelték.

A meghallgatás során más törvényhozók is kritizálták az SEC kriptoszabályozási megközelítését, mondván, hogy az iparág számára nem egyértelműek a szabályok. Ezzel szemben Maxine Waters, a Demokraták egyik vezetője, úgy vélte, hogy a SEC megfelelően végzi a feladatát azáltal, hogy megvédi a befektetőket és biztosítja az amerikai tőkepiacok globális versenyképességét.

Az elnökválasztások közeledtével a kriptopénzek egyre forróbb témává válnak. A kriptoipar 2024-ben már 119 millió dollárt költött politikai kampányokra, főként a Fairshake PAC-en keresztül. Emmer továbbá arra is rákérdezett Genslernél, hogy Kamala Harris alelnök legutóbbi kijelentései, amelyekben a kriptovaluták és az innovatív technológiák támogatását említette, vajon azt sugallják-e, hogy Gensler nem tett eleget a világos szabályok megalkotásában.

Gensler válaszában hangsúlyozta, hogy a jelenlegi törvények léteznek, de a Kongresszuson múlik azok megváltoztatása.

A Coinbase beperelte a SEC-et

A meghallgatás során a demokratapárti Ritchie Torres egy Yankees-jegyet használt fel példaként, hogy rávilágítson a SEC értékpapír-meghatározásának kérdésére. Torres azt kérdezte Genslertől, hogy egy Yankees-jegy eladása értékpapírnak minősülne-e, és összehasonlította azt az NFT-kkel, amelyek szintén egyfajta élményt kínálnak, hasonlóan egy meccshez való belépéshez.

Gensler a Howey-tesztet idézte, amely alapján az értékpapírok meghatározhatók, különös tekintettel arra, hogy az emberek várják-e a befektetésükből származó profitot.

A meghallgatás ismét rávilágított arra, hogy a kriptovaluták és digitális eszközök szabályozása továbbra is ellentmondásos téma az amerikai törvényhozásban, különösen a 2024-es elnökválasztás közeledtével.

Ahhoz, hogy a kriptovaluták a mainstream körében is széles körben elterjedjenek, mindenképpen szükséges a fentiekhez hasonló szabályozási anomáliák kiküszöbölése.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

/The Block, Tom Emmer, Forbes/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img