Újabb bikás katalizátor: Kína jegybankja a legnagyobb stimulus csomagot jelentette be a COVID óta

spot_img

A Kínai Népi Bank (PBOC) kedden bejelentette a járvány óta legnagyobb gazdasági ösztönzőcsomagját, amelynek célja a gazdaság deflációs nyomásainak enyhítése és a növekedési célok elérése. 

A bejelentett intézkedések között szerepelnek kamatcsökkentések, a kötelező tartalékráta mérséklése, valamint a lakáspiac támogatására irányuló új intézkedések. Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy ezek a lépések önmagukban nem lesznek elegendők, és további fiskális ösztönzőkre is szükség lesz a gazdasági bizalom helyreállításához.

A csomag szélesebb körű, mint amire a piac számított, és célja, hogy több forrást biztosítson a gazdaság számára, valamint alacsonyabb hitel költségeket tegyen lehetővé. Ennek ellenére több elemző is megkérdőjelezi a lépések hatékonyságát, tekintettel arra, hogy mind a vállalkozások, mind a fogyasztók részéről gyenge a hitelkereslet. Ezenkívül hiányoznak azok az intézkedések, amelyek közvetlenül támogatnák a valódi gazdasági tevékenységeket.

Julian Evans-Pritchard, a Capital Economics elemzője szerint ez a legnagyobb jegybanki ösztönzőcsomag a pandémia óta, de hozzáteszi, hogy „önmagában nem biztos, hogy elegendő lesz”. További fiskális intézkedésekre lehet szükség, hogy a növekedés visszatérjen az idei 5%-os hivatalos cél felé.

A bejelentést követően a kínai részvények és kötvények erősödtek, míg az ázsiai részvénypiacok is emelkedtek, elérve egy több mint két és fél éves csúcsot. Pan Gongsheng, a jegybank vezetője bejelentette, hogy a közeljövőben csökkentik a bankok számára előírt tartalékráta mértékét 50 bázisponttal, ami mintegy 1 billió jüant (kb. 142 milliárd dollár) szabadít fel új hitelezésre. A tartalékráta további csökkentése is lehetséges, amennyiben a likviditási helyzet indokolja.

További lépésként a PBOC a hét napos fordított repokamatot is csökkenti 0,2 százalékponttal, 1,5%-ra, és más kamatlábakat is mérsékel.

Lakáspiaci válságkezelés

A csomag részeként a jegybank 50 bázisponttal csökkenti az átlagos jelzálog kamatokat, és a minimális előleg mértékét 15%-ra mérsékli minden lakástípus esetében. A kínai ingatlanpiac 2021 óta súlyos válságban van, számos fejlesztő csődbe ment, és sok befejezetlen projekt, valamint nem kívánt lakás áll készleten.

A pekingi kormányzat korábban már megszüntette a lakásvásárlásra vonatkozó korlátozások egy részét, és drasztikusan csökkentette a jelzáloghitelek kamatlábait és az előlegkövetelményeket, de ezidáig nem sikerült fellendíteni a keresletet. Az augusztusi lakásárak több mint kilenc éve a legnagyobb ütemben estek vissza.

Több elemző azonban továbbra is szkeptikus az új intézkedések hatékonyságát illetően, mivel a háztartások, amelyek jövedelmi kilátásaik bizonytalanok a gyenge munkaerőpiacon, nem biztos, hogy hajlandók további adósságot vállalni.

Nem bíznak a kínaiak a CBDC-ben

Új pénzügyi eszközök bevezetése

A PBOC két új eszközt is bevezetett a tőkepiac fellendítése érdekében. Az első egy 500 milliárd jüanos csereprogram, amely megkönnyíti az alapok, biztosítók és brókerek számára a finanszírozáshoz való hozzáférést, hogy részvényeket vásárolhassanak. 

A második eszköz pedig 300 milliárd jüan értékű olcsó kölcsönöket biztosít a kereskedelmi bankok számára, hogy azok más szervezetek részvényvásárlásait és visszavásárlásait támogassák.

Fiskális lépések szükségessége

A legfrissebb, augusztusi gazdasági adatok elmaradtak a várakozásoktól, ami a kínai vezetők szerint sürgeti a további gazdasági ösztönzők bevezetését. Bár a helyi kormányzatok gyorsított ütemben bocsátanak ki kötvényeket infrastrukturális projektek finanszírozására, több elemző szerint további fiskális lépések szükségesek.

Az ANZ elemzői szerint „agresszív fiskális politikára van szükség a valódi gazdasági kereslet beindításához”. Ugyanakkor a PBOC intézkedéseit nem tartják elégségesnek ahhoz, hogy valóban jelentős változást hozzanak.

Kína gazdasági helyreállítása kulcsfontosságú nemcsak a belső piac szempontjából, hanem a globális gazdasági kilátások tekintetében is. A következő hónapokban további lazító intézkedésekre lehet számítani, amelyek célja a gazdasági növekedés fenntartása és a deflációs kockázatok elkerülése.

Várható hatások a kriptopiacra

A bevezetett stimulusok – különösen a likviditás növelésére és a kamatok csökkentésére irányuló lépések – közvetett hatással lehetnek a kriptovaluták piacára. Az efféle monetáris lazító intézkedések általában a fiat pénzek értékének további gyengüléséhez vezethetnek, ami növelheti a befektetők érdeklődését a decentralizált, inflációtól kevésbé érintett, limiutált eszközök – például a Bitcoin – iránt. 

Továbbá, ha Kína gazdasági növekedése és a lakosság pénzügyi bizalma nem áll helyre gyorsan, úgy a jegybankoktól és kormányoktól független alternatív befektetési eszközök – ismét a Bitcoin – is vonzóbbá válhatnak, különösen azok számára, akik diverzifikálni kívánják megtakarításaikat.

Ezenkívül a kínai tőkepiac fellendítésére irányuló lépések hosszabb távon növelhetik a kriptovaluták intézményi elfogadottságát is, mivel egyre több befektető keres alternatív eszközöket a magasabb hozamok érdekében.

Fontos látni azonban a szabályozási környezet továbbra is jelentős hatással lehet a kriptopiacra, különösen Kínában, ahol a kriptovalutákra vonatkozó szigorú korlátozások eddig komoly akadályt jelentettek.

/Reuters/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img