Egymásnak adják a börtön kilincsét a legnagyobb kripto tőzsdék vezetői

spot_img

Ezen a héten nagy forgalom várható az amerikai börtönökben, legalábbis ami a kriptóhoz köthető elítéltek mozgását illeti. Van aki ezekben a napokban éppen befelé, más kifelé tart, és van, aki egy hírességgel is lepacsizhat, igaz erre aligha lehet büszke.

Caroline Ellison, az Alameda Research (az FTX kereskedési és befektetői csoportjának) vezetője tegnap 24 hónapos börtönbüntetést kapott, amiért közreműködött az FTX, a második legnagyobb kripto tőzsde 2022-es bedőléséhez vezető, több mint 8 milliárd dolláros kárt okozó csalásokban.

Lewis Kaplan bíró, aki korábban az FTX igazgatóját, Sam Bankman-Fried-et is 25 éves börtönbüntetésre ítélte, elismerte, hogy Ellison együttműködése és tanúvallomása az eljárás során kulcsfontosságú volt és számos titokra fényt derített, de hangsúlyozta, hogy az elkövetett bűncselekmények súlyossága miatt az Alameda vezetőjének is felelnie kell és a vallomása sem teszi semmissé a hosszú évek alatt elkövetett bűneit.

Ellison korábban hét vádpontban vallotta magát bűnösnek, amelyek az FTX 2022 novemberi összeomlásához vezettek. Ezek között beismerte azt is, hogy Sam Bankman-Frieddel összejátszva több milliárd dollárt sikkasztottak el az ügyfelek letéteiből.

Caroline Ellison és Sam Bankman-Fried

Annak ellenére, hogy Ellison a vádeljárás során vádalkut kötött az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumával, az eljárás során teljes mértékben együttműködött és még az ügyészek, illetve a szövetségi hatóságok sem kértek rá büntetést, a bíró végül mégis elutasította a három év szoros felügyelet alatti, de szabadlábon letölthető büntetésre vonatkozó kérelmet és két évre rács mögé küldte. Tekintettel arra, hogy több tekintetben is az FTX volt az USA történetének legnagyobb csalási ügye, szakértők szerint a bíró üzenni kívánt az ítélettel, hogy elvegye mások kedvét a hasonló cselekedetekben való részvételtől.

Miközben Caroline Allison megkezdi büntetését, volt főnöke híres rabtársat kapott Sean Diddy Combs (Puff Daddy) személyében. A hip-hop mogul tegnap éppen abban a speciális, 15-20 fő elhelyezésére alkalmas speciális börtönrészlegben került elhelyezésre, ahol az FTX egykori vezetője, Sam Bankman-Fried is megkezdte 25 éves büntetését.

Diddy

Diddy Combs ügye, amit a nemzetközi sajtó csak “Diddy tapes” (Diddy felvételek) néven emleget, minden idők egyik legnagyobb botrányává nőheti ki magát. Diddy a rendőrségtől kiszivárgó források szerint évtizedek óta felvételeket készíthetett az által szervezett szexpartikról, amelyekben nem csak Hollywood, a zenei élet és az amerikai társadalom legismertebb szereplői, hanem bedrogozott és együttműködésre kényszerített nők és akár kiskorúak is részt vehettek. A nyár folyamán még csak testi sértéssel és zaklatással vádolt rapperről egymás után kerültek elő az újabb bizonyítékok, melyek néhány nappal ezelőtt végül a letartóztatásához vezettek. Sokan egyenesen Jeffrey Epstein ügyéhez hasonlítják az egyelőre még kibontakozóban lévő nyomozást.

Végül, de nem utolsó sorban ugyancsak fontos megemlíteni, hogy szeptember 29-én, azaz most vasárnap szabadul a börtönből CZ, a Binance alapítója, akit a legnagyobb kripto tőzsde ellen folyó vizsgálatok lezárása után ítéltek 4 hónapos büntetésre.

Bár a korábbi hírek arról szóltak, hogy CZ a vádalkujában arról állapodott meg a hatóságokkal, hogy 3 évig nem tér vissza a Binance vezetői székébe, néhány hete a tőzsde jelenlegi vezetője megerősítette azokat a pletykákat, melyek szerint a végső változatban már az szerepelt, hogy CZ már soha többé nem vezethet semmilyen kripto tőzsdét, vagy szolgáltatást, ellenkező esetben ismét a börtönben találhatja magát.

Már csak egy hétig fizet a Bybit, hogy igényeljük az általa kibocsátott Mastercard bankkártyát

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img