Bitcoin Cash fejlesztő fedezte fel a Bitcoin kritikus hibáját

spot_img

Szeptember 20-án fedezték fel, a Bitcoin történelmének egyik lesúlyosabb hibáját. A CVE-2018-17144  lehetővé tette az egész Bitcoin hálózat leállítását és az új coinok létrehozását a semmiből. Amennyiben valaki visszaélt volna vele, az alapvetően rengethette volna meg a bizalmat az egész kriptopénz világban.

A bug egy 2016-os javítás során került a Bitcoin kódjába, aminek eredeti célja az volt, hogy 600 ezredmásodperccel gyorsítsa fel az új blokkok feldolgozásának idejét. A két éve létező hibára Awemany, egy Bitcoin Cash fejlesztő hívta fel a figyelmet.

“Szeretnék mindenkit emlékeztetni arra, hogy bugok mindenhol léteznek. Senki sem tökéletes, én sem vagyok az. Egyre jobban tetszik Jihan Wu (Bitmain CEO) hitvallása, mely szerint abba kell hagynunk a versengést másokkal. Csak a saját coinunkra szabad fókuszálnunk és egy kemény de fair verseny során bebizonyítanunk, hogy a Bitcoin Cash jobb mint a Bitcoin. Ez pedig azt is jelenti, hogy ne akarjunk úgy előnyre szert tenni, hogy a másik hálózat node-jainak támadásával leromboljuk azt.”

Emellett emlékeztetett arra is, hogy még számtalan hasonló bug létezhet a rendszerben. Mint ismeretes a Bitcoin és a Bitcoin Cash közösség időnként igencsak heves szópárbajokat vív egymással, Awemany bejegyzése kapcsán érdemes elgondolkozni azon, hogy mi is a végső cél. Ha a pénz decentralizációja és a jelenlegi hatalmi rendszer átalakítása, akkor végső soron mindegy melyik kriptopénz lesz a befutó. A jelenleg tapasztalható ellenségeskedés és klikkesedés kizárólag az egyes egyének érdekeit szolgálja.

A hibát azóta kijavították. Awemany eredeti blogbejegyzése itt olvasható.

Tegnap egyébként a Monero fejlesztői is egy kritikus hiba javításáról számoltak be. A Burning Bug használatával érvénytelen címre lehetett volna utalni a más számlákon tárolt XMR tokeneket, így egy támadó akár egy tőzsde számláját is  teljesen lenullázzhatta volna.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img