Nemesfém fedezetű kriptopénzek útmutatója I.

spot_img

Amióta csak léteznek a kriptopénzek, visszatér az örök kérdés: mi adja az értékét? Sokan nem elégednek meg a közös egyezség gondolatával, másoknak még a felhasználók valós gazdasági teljesítménye sem jelent kielégítő választ. Többek között ezért születtek meg az úgynevezett stablecoinok, azok a kriptopénzek, amik valamilyen stabil (vagy annak gondolt) eszközhöz vannak kötve értékük tekintetében.

Az a bizonyos valami lehet egy fiat pénz, vagy akár egy nemesfém is. A Cointelligence remek cikke alapján bemutatjuk azokat a kriptopénzeket, amiknek értéke az aranyhoz, vagy valamelyik másik nemesfémhez kötött. Mielőtt rátérnénk a listára, meg kell említenünk a volatilitás krédését is, a nagymértékű árfolyamingadozások elkerülésére is remek megoldás egy stablecoin.

Ezek a kriptopénzek ötvözik a kriptopénzek innovatív technológiájának értékeit az évezredek óta használt nemesfémek előnyeivel.

AgAu

A lista első szereplője némiképp kakukktojás, ez a projekt ugyanis nem csak az aranyhoz, hanem az ezüsthöz is kötött értékében. A neve is ebből a kettőből ered, az arany és az ezüst vegyjeleiről van szó, Ag és Au. Egyből két tokennel is operálnak, az AgAu Gold token értéke megegyezik 1 gramm aranyéval, az AgAu Silver token értéke pedig 1 gramm ezüstével.

Airgead

Listánk második szereplője sem tisztán az aranyra fókuszál, ötvözi (többször nem sütjük el a poént) az arany, az ezüst, a platina értékeit, egyetlen coinban. Minden egyes coin értékét az határozza meg, hogy milyen tömegű és milyen típusú nemesfémek állnak mögötte.

Anthem gold

Egy aranykereskedő cég, az Antherm Vault coinja, nem minden tapasztalat nélkül vágtak bele a nemesfémek területébe. Minden AGLD coin mögött egy gramm fizikai, kézzelfogható arany van. A kripopénz mögötti arany biztosítva van, tárolását egy nem bank minősítésű szolgáltató végzi.

AssetBase

Ez a projekt kapásből öt különböző kriptopénzt indított, mindegyik mögött egy-egy nemesfém áll. Ezek az arany, az ezüst, a platina, a palládium és a ródium. A GoldBase coin, mely az aranyhoz kötött egy gramnyi aranyat képvisel, bármikor beváltható magára a fizikai aranyra. Minden nemesfém, mely a kriptopénzek mögötti fedezetet képzi egy harmadik, független szolgáltatónál van tárolva és biztosítva.

1 uncia ródium.

A listánknak ezzel kortántsincs vége, a következő napokban folytatjuk, szó lesz sok egyéb, a fentiekhez hasonló coinról, olyan szolgáltatásokról is, melyek nemesfém kereskedőknek kínálnak tokenizációs lehetőségeket.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img