A Harvard professzora megmondja: 100.000$ helyett inkább 100$ lesz a BTC

spot_img

Épp a napokban szenteltünk egy bejegyzést a Bitcoin halálhíreinek, erre most újabb koponya mondta ki, a BTC-nek a szabályozások elindulásával nagyjából vége. A bejegyzésben megnézzük a harvardi prof. Kenneth Rogoff életrajzát, legutóbbi nyilatkozatát és azt, hogy szerintem hol hibázik az öreg.

 

Kenneth Rogoff

A Wikipedia cikke alapján a 64 éves Rogoff egy igazi csodabogár. Most ugyan a Harvardon oktat közgazdaságtant, de anno otthagyta a középiskolát, hogy a sakkal foglalkozzon. Olyannyira jól sikerült neki, hogy nagymesteri címig jutott. Emellett az IMF-nél és az amerikai FED-nél is dolgozott vezető beosztásban. Az életrajza alapján egy éleseszű, de kötözködő emberről beszélünk, aki a karrierje során jó néhányszor összeakaszkodott más, nagykutya közgazdászokkal. A cikk borítóképéhez direkt választottam ilyen gonosznak tűnő képet, de összességében azért nem ilyen vészes a figura.

Az interjú

A kriptós közösség által nagyra tartott CNBC (nem) Squawk Box műsorában fejtette ki véleményét a Bitcoin és a kriptopénzek jövőjéről. A CNBC egyébként az a felület, ahol az egyik napon azt mondják a nézőknek, hogy egymillió USD lesz egy bitcoin, a másik napon mindenkori maximumon vetetnek a nézőikkel Ripple-t, a harmadikon meg a kriptopénzekkel történő terrorizmus finanszírozásáról beszélnek.

A mostani interjúban Ken Rogoff kifejti a nem épp visszafogott véleményét arról, hogy a mostani ár töredékét fogja érni egy bitcoin, mert elveszti a legfontosabb felhasználási módját. Ha elvesszük a pénzmosási és adóelkerülési lehetőségeit, nem lesz semmi értelme, mert mint tranzakciós eszköz, nagyon kevés felhasználója van.

Az árcsökkenés okozója tehát egyértelműen a szabályozás lesz. A kriptopénzek volatilitása és anonimitása miatt mostanra minden állam igyekszik szabályozási kereteket kidolgozni, felügyelni akarják a használatot. Kína például egy az egyben tiltja a kereskedést, de sok más ország például felhívja a befektetési veszélyekre az állampolgárok figyelmét. Dél-Korea egy köztes megoldást választott: csak saját névre szóló, kapcsolódó bankszámlával együtt lehetséges kriptopénzeket vásárolni vagy azokkal kereskedni.

Kritikák

Fórumokon, redditen a szokásos kritikákat olvastam: Ez az ember 3 centért eladná az anyját is, Öreg, Mit vártok egy IMF bankártól, stb.

Szerintem pusztán arról van szó, hogy az ő generációja nem érti a decentralizáció lényegét. Múlt héten egyébként Bill Gates szaladt bele egy hasonló eszmefuttatásba. Nem értik, hogy Bitcoin lényege nem az anonimitás (soha nem is volt az), hanem az, hogy itt nincs kibocsátó és nincsen központi kontroll. Se országhatár, se állam, se bank, se isten nem állít meg egy BTC tranzakciót. De ettől még nem lesz illegális a küldés.

Az intézmények helyett itt a részrehajlástól mentes technológiába fektetjük a bizalmat. Hogy miért? Mert a bankok folyton átverik a saját ügyfeleiket, körülményes a használatuk, milliárdok nem felelnek meg bizonyos feltételeknek, a BTC viszont csak van. 9 éve van hackelés, leállás vagy bizalomvesztés nélkül. 

 

Mi a véleményed a témáról? A szabályozatlansága adja a bitcoin előnyét? Beszéljük meg a Fórumban

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img