Az IOTA bemutatta a Qubic-et, de mit jelent ez a kripto világnak?

spot_img

Az IOTA Foundation nagy bejelentésre készült hetek óta, de miután ez megtörtént, csak döbbent csenddel találkoztak a közönség felől. Nagyon úgy tűnik, hogy a szélesebb tábor számára nem teljesen világos, hogy mit jelent mindaz, amit a Qubic képvisel. Megpróbálunk tehát egy kicsit mélyre ásni, és egyszerűen bemutatni, hogy mit hozhat a Qubic az IOTA birtoklóknak, az IoT iparnak, és a kripto világnak.

Quorum

Az IOTA hasonlóan a Cardano-hoz, feketebárány a kriptók tengerében. Nem blokklánc, hanem irányított aciklikus gráf (DAG) -alapú. Érezzük, hogy már itt néhány néző kimegy a teremből. Pedig ez egy sokkal hatékonyabb, fejlettebb rendszer, mint a klasszikus blokklánc. Csak éppen matematikailag bonyolultabb, és nehezebb marketinget fűzni köré. Viszont aki egyszer veszi a fáradtságot, hogy megértse, az rájön, hogy nagyjából úgy viszonyul a blokklánchoz, mint a blokklánc a bankszámlához.

IOTA – bemutató

…Azaz miközben a kriptók forradalma még javában zajlik az Ancien Régime ellen, egy belső forradalom is megkezdődött. Egyelőre láthatatlanul, búvó patakként, de csak idő kérdése, hogy lavinává váljon. Ezt a jelenséget pont a kriptósok biztosan ismerik, hiszen pár éve még az egész piac törpe volt, de a pionírok pontosan tudták, hogy ez változni fog. Mert ha a technológia felsőbbrendű, akkor az idő neki dolgozik.

Mindenesetre, aki nem akart elmélyedni a tudományos háttérben, annak annyi pozitívat tudott az IOTA ajánlani, hogy ingyenesek a tranzakciók, illetve hogy elméletileg nincsen határa a tranzakciós sebességnek, vagy az áteresztő képességnek. Pusztán matematikai oldalról közelítve a hálózatnak nincsen X tranzakció / sec korlátja. Az már csak említésként került elő olykor-olykor,  hogy az IOTA az IoT kommunikáció protokollja akar lenni. Pedig ez nem pusztán marketing fogás. Nem akármelyik kriptovaluta volna képes erre, de az IOTA a kezdetektől úgy lett felépítve, hogy tökéletes kommunikációs csatorna legyen gépek közötti kommunikációra.

Az átlag felhasználó szeme előtt láthatatlan megoldások mellett például feltűnhetett mindenkinek, hogy az IOTA elképesztően kis részekre osztható, és ezek a kis részek önmagukban is információt tudnak szállítani. Akkor is költségek nélkül, hogyha egyetlen IOTÁ-t (azaz a tőzsdén kapható MIOTA egymilliomod részét) küldözget két gép oda-vissza. Ehhez pedig nincsen szükség bányászokra sem, pusztán node-okra, amiknek a terhelése, áramigénye töredéke a bányászgépeknek.

Ugyanakkor hiába volt gyorsabb, olcsóbb, hatékonyabb, eddig nem volt képes úgy támogatni az okosszerződéseket, mint például az Ethereum.

Quantum

Csakhogy ennek most vége van. A Qubic valódi jelentősége abban rejlik, hogy alkalmassá tette az IOTÁ-t komplex okosszerződések kezelésére, de nem csak arra. Az eredetileg az Ethereum által megénekelt, és kitalált “világszámítógép” koncepciója most közelebb kerül a valósághoz, mint eddig bármikor. Az Ethereumon zajló, igazán komplex számításokat igénylő algoritmusok nem tudtak elterjedni. Miért? Mert a költségek igen hamar határokat szabtak a fejlesztéseknek. Emellett az ETH blokklánca kolosszálisra hízott, ma már több mint egy terabyte, pedig még a közelében sem vagyunk az eredetileg tervezett penetrációnak.

Tízezerszeresére növekedhet az Ethereum hálózat gyorsasága

Ugyan Vitalik és fejlesztői dolgoznak a problémák egy részén, de ez kezd hasonlatossá válni a Bitcoinhoz. Amíg a közösség egy része a régi hajót foltozgatja (BTC), addig egy másik csoport épített egy gőzhajót (ETH). De mielőtt még a gőzhajók igazán elterjedhettek volna, valakik már repülőkkel köröznek a fejük felett.

Súlyos probléma, és jelenleg az IOTÁ-n kívül mindenkit érint, hogy a kvantum-számítógépek piacra kerülésével és elterjedésével a jelenleg biztonságosnak számító kódolások ujjgyakorlattá fognak válni. És habár ez most science-fictionnek tűnhet még, egyáltalán nem az. Itt van a sarkon már.

Kvantumszámítógép forgatja fel a titkosítás és a kriptovaluták világát

Az IOTA pedig egy jelenleg még sokak számára érthetetlen döntést hozott annak idején. A teljes programot trináris rendszerben írták meg, és egy külön réteg alakítja át binárissá a mai gépek számára. Azért tettek így, hogy kompatibilisek legyenek a közeljövő szuperkomputereivel is, és törhetetlenek tudjanak maradni akkor, amikor minden más kriptográfiai alapú valuta törhetővé válik. További ide tartozó adalék, hogy nem rég fedezték fel, hogy az idegsejtjeink is trináris alapú számításokat végeznek, ezért nem hasonlítható össze teljesítményük és működésük a bináris rendszerű számítógépekkel. Azaz a trináris számítógépek lehetnek a megoldás egyik kulcsa az MI-hez is…

Qubic

Egy szó, mint száz, az IOTA minden ízében újszerű volt eddig, és forradalmi. A Qubic trükkje nem az, hogy valami még újabbat adott hozzá az IOTÁ-hoz, hanem hogy alkalmassá tette mindenre, amit eddig kriptó meg tudott tenni, de mindezt egy sokkal fejlettebb alapon felépítve. Hogy erre a piac fel van-e készülve, kérdéses, de nincs is jelentősége. A németországi székhelyű IOTA Foundation nem nekünk, szerencsevadászoknak, mini tőzsdecápáknak fejlesztette az IOTÁ-t, hanem a jövőnek. Azaz az idő nekik dolgozik.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img