Közösségi reakciók: 300 millió dolláros befektetési alap indul

spot_img

A napokban írtunk róla, hogy a Szilikon-völgy kockázati tőkebefektetésekkel foglalkozó cégei egyre nagyon számban kezdenek foglalkozni a kriptopénzek piacával, és bár nem egységes a megközelítésük, sokuknál nincs meg a kellő elköteleződés, hogy igazán mélyen a vízbe gázoljanak, az általánosnak mondható, hogy van pénz a piacon, amiből ki akarják venni a részüket.

Kripto az új Startup: Jön a kockázati tőke

Az éjszakai órákban érkezett aztán a hír, hogy az előző cikkben is említett egyik VC (Venture Capital = kockázati tőke társaságok, alapok), a legnagyobbak közé tartozó Andreessen Horowitz 300 millió dollárt gyűjtött, hogy a területen fektessen be. A következő 2-3 évben nem csak friss kripto startupokba és az általuk fejlesztett kriptopénzekbe fektetnek, de meglévő hálozatokba is, mint a Bitcoin vagy az Ethereum. Hosszú távra játszanak, 10 éves tartásban gondolkodnak, és tisztában vannak a piac szélsőséges volatilitásával. Véleményük szerint az ilyen erős mozgások nagyon jó befektetési lehetőséget is jelentenek egy ennyire nagy növekedési potenciállal rendelkező területen. Befektettek már néhány iparági cégbe, köztük a Coinbase-be, még 2013-ban. Ez utóbbi például a tavalyi év robbanásszerű növekedését látva mostanra sokszorosan megtérülhetett.

A közösség reakciója

A hír egy reddites megosztásának átfutása közben lettünk figyelmesek a szélsőséges, gyakran negatív kommentekre az egyébként szerintünk nagyon pozitívnak értékelhető fejleménnyel kapcsolatban. Ezek legtöbbje a “nyilván shortolják (árcsökkenésre játszanak) a piacot”, “akkor hol a forgalom?”, “tőzsdén kívül vásárolnak” tengelyen mozgott.

Népszerű nézet, hogy a 2018-ban a piac iránt érdeklődő “intézményi befektetők” valójában az árfolyamok esésére játszanak, méghozzá úgy, hogy tőzsdén kívül bevásárolnak kriptóból, határidős ügyletek segítségével shortolják a piacot, majd tőzsdékre öntik a korábban megvásárolt kriptóikat, eladási hullámot generálnak, ezzel pedig kaszálnak. Van értelme a leírtaknak, biztosan vannak is bálnák, akik csinálják ezen a szabályozatlan piacon, de egy kockázati tőkealapnak nincs ilyesmire lehetősége, kapacitása, mint ahogy a legtöbb piaci szereplőnek sem.

A kommentek pesszimizmusa az általános hangulatot mutatja, mikor semmi sem jó, mindenbe bele lehet kötni. Ugyanez a hír tavaly szeptemberben vásárlási hullámot, árfolyamugrást és általános ujjongást hozott volna. Arra akarunk kilyukadni, hogy az árfolyamok pillanatnyi alakulása olyan, mint egy hetekre beállt szürkeség, amely során úgy kelünk, úgy fekszünk, hogy nem láttuk a Napot.

Nagyon komoly cégek, nagyon komoly összegekket tesznek a terület hosszútávú jövőjére, többek között ez az egyik jele annak, hogy hamarosan látni fogjuk az idei első napsugarakat.

A borítóképen Mark Andreessen látható.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img