Az új vásárlói piac indulásának 3 lehetséges forgatókönyve

spot_img

A borítókép a piaci ciklusok lassan már unásig ismételt felépítését mutatja a befektetői érzelmek kiemelésével. A piacra tapasztalatlanul érkezők, és ez így van a részvényeknél és a kriptóknál is, gyakran pont az ellenkezőjét csinálják annak, mint ami optimális lenne: FOMO hatására a nagy piaci optimizmus közepette drágán vesznek, majd nagy esések végén, a legnagyobb pánik időszakában adnak el, komoly mínuszban zárva.

Mindannyiunkkal előfordult, úgyhogy ne érezd magad kellemetlenül, ha veled is, kedves Olvasó!

Ma reggel egy érdekes bejegyzést olvastunk a Coindesken a medve (eladói) piac meredeken zuhanó, “kapituláció” szakaszáról és szükségességéről az alacsonyan eladni hajlandók kirázása, és az új emelkedő trend indulása szempontjából. Az eredeti cikkben remek képekkel illusztrálják a mondanivalót, így ezeket fogjuk felhasználni saját kommentárral. 3 lehetőséget vesézünk ki:

#1 Már túl vagyunk a nehezén

Grafikon forrása: Tradingview

Ezen verzió szerint komolyabb esés már nem várható, a 6000$ láthatóan tart, a 2012-es aljat a (logaritmikus) charton összekötve a 2016-2017-es aljakkal megkapjuk azt a trendvonalat, ameddig még kioldalazhat az árfolyam mielőtt újabb hegymenetbe kapcsol. Sokan a sokat emlegetett ETF elfogadását, esetleg az őszi Bakkt indulást várják messiásként, melyek indíthatják a következő bulit.

Jeffrey Sprecher, ICE CEO: A Bitcoin lehet az első világpénz

Látható, hogy 2015 során az akkor nagy, emelkedő trendvonal nem volt elég a pattanáshoz, a letörés után még hosszú oldalazás következett. A kriptós közösség egybehangzó véleménye szerint ma sokkal fejlettebb a piac, mint akkor, és esélytelen, hogy olyan hosszú oldalazás jöjjön, mint akkor.

#2 5000 vagy 3000$

A következő verzió persze pont a hosszú oldalazásról szól:

Grafikon forrása: Tradingview

Ha az idei 5700$ körüli alj, majd a nagy trendvonal elesik, jöhet az oldalazás és lassú csorgás, amit néhányan már január-februárban vizionáltak. Ha így történik, az lesz csak az igazán kimerítő, csökkenő forgalom és érdeklődés mellett 5000-ig, de akár 3000-ig is csökkenthet a BTC árfolyama. Az altokéba már bele sem merünk gondolni, de az utóbbi hetekben látható hegyomlás várhatóan folytatódik. Ha a következő időszakban több BTC ETF is elutasításra kerül, nem lehetetlen az 5700 alulzárása.

#3 Végső állomás 1000-1200$ (a Pokol)

Grafikon forrása: Tradingview

A harmadik verzió, habár a késve észbe kapó intézményi befektetők nedves álma lenne, szerintünk valószínűtlen. Az eladásra kínált, limitált darabszámú bitcoint örömmel vásárolnák fel a befektetők már sokkal feljebb. Az elmélet arra alapul, hogy a BTC történelme során többször előfordult, hogy egy-egy masszív emelkedési időszak után a korábbi ciklus csúcsáig korrigált vissza az árfolyam.

Amíg a kedves olvasó fejében az 1200$ BTC-re az fordul meg, hogy “hű de jó lenne”, addig ez a lehetőség elképzelhetetlennek tűnik. Ne feledjük azonban, hogy a (tőzsde)pszichológia alattomos vadállat, ami 6000-en még hű de jó, 2000-en már “na várjunk még egy kicsit”-té válhat. Ezt azoknál, az értékteremtő, komoly altoknál lehet észrevenni, melyek néhány hónappal ezelőtt a mostani sokszorosán jártak, akkor mégis szívesebben vásárolták őket az emberek, mint most.

Melyik verzióra szavazol?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img