Duplázott a Holochain a Mozilla támogatásának hírére

spot_img

Két hete ajánlottuk figyelmetekbe a jövő decentralizált internetjét megalkotni készülő Holochaint (HOT). Az akkor 9 SAT-ba kerülő token hétfőn egészen 21 SAT-ig menetelt, amit a cikkben is említett, akkor még inkább csak pletykaként kezelt, mostanra azonban félig-meddig hivatalosan is bejelentett, Mozillával kötött partnerkapcsolatnak köszönhet.

A HOT hálózatában az internet jelenlegi alapját adó HTTP protokollt egy saját megoldás, az IPFS (InterPlanetary File System) fogja leváltani. Az IPFS lehetővé teszi, hogy a weboldalak és azok tartalmai központosított szerverek nélkül is elérhetőek legyenek és ezek szerepét bármelyik hálózatba kapcsolódó számítógép átvehesse. A hálózat alapjául szolgáló node-ok természetesen nagy segítséget fognak jelenteni a Holochain működésében, de egészen addig, amíg akár egyetlen gépen is megtalálható az adott oldalhoz tartozó tartalom, az a weboldal időszakos leállása vagy esetleges megszűnése után is  elérhető lesz bárki számára.

A Mozilla blogján megjelent bejegyzés szerint mind az általuk fejlesztett Firefox, mind a Brave támogatni fogja az “ipfs://” protokoll alatt futó oldalakat. Ebben az írásban még nem esik szó a Holo-val való együttműködésről, de ezek után ennek bejelentése már csak formaságnak lesz tekinthető. A világ egyik legkedveltebb (FOX) és legfeltörekvőbb (BRAVE) böngészőjének támogatása hatalmas segítség a Holochain számára, hogy az általuk megálmodott internet már a kezdetektől elérhető legyen a szélesebb tömegek számára is.

Bár nem a hírhez kapcsolódik, a HOT csapata a napokban tette közzé azt az animációt, amin bemutatták a projekt eddigi fejlesztésének folymatát.

Ha rajtunk keresztül regisztrálsz partnereinkhez, azzal oldalunkat támogatod. Köszönjük!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img