IMF: Gondolja meg a Marshall-szigetek, hogy kriptopénzt tenne hivatalos fizetőeszköznek

spot_img

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) közleményben hívta fel a Marshall-szigetek figyelmét a saját kibocsátású decentralizált kriptopénz hivatalos fizetőeszközzé tételének veszélyeire.

A közlemény szerint a szigetállam gazdasága az utóbbi két évben, főleg az infrastruktúrális beruházásoknak köszönhetően jól teljesít, a saját kriptopénz második hivatalos fizetőeszközzé tétele azonban megnöveli annak veszélyét, hogy elveszítik az egyetlen “levelező banki” (correspondent bank – CBR) kapcsolatukat az Egyesült Államokkal. Ez azért lenne nagy baj a dokumentum szerint, mert az ország nagy mértékben támaszkodik az amerikai vissza nem térítendő pénzügyi támogatásokra.

Az IMF szerint az állami ICO-ból származó bevételek számottevően kisebbek lehetnek, mint a pénzmosás és terrorizmus finanszírozás elleni törvények kidolgozása és betartatásának, valamint potenciálisan felmerülő gazdasági és kormányzási problémák kötlségei. Nem is beszélve az ország reputációjának sérüléséről. A mi véleményünk szerint az ország hírneve nem is változhatna pozitívabban, mintha a világon elsőként tennének saját, működő kriptopénzt hivatalos fizetőeszközzé.

Az IMF szempontjából lehet értelme jelentésnek, még ha innen nézve lehet fenyegetésként is értelmezni: Nem szeretnék, ha a tagszervezetük fejlődő pályára állt gazdasága valami új hóborttal járó problámák miatt fejre álljon, hogy aztán megint lehessen tárgyalgatni járni, meg hitelt folyósítani.

Tavasszal mi is beszámoltunk az ország terveiről:

Hivatalos: A Marshall-szigetek is kriptovalutát vezet be

A jelenleg USA dollárt használó ország ICO során tervez 24 millió tokent kibocsátani, melyek történelmük során először saját fizetőeszközként funkcionálnának. A korábbi tervek szerint még 2018-ban érkező Sovereign (SOV) az ország függetlenségének fontos szimbóluma lesz.

ICO menetrendjének és a részvétel szabályainak közzététele során kiderül, hogy lehetséges lesz-e magyar állampolgárként részt venni benne. Amennyiben igen, jelen sorok szerzője biztosan vásárol néhány ezer forintért, pusztán azért, hogy egy ilyen történelmi esemény részese lehessen, és támogathassa az ország előremutató kezdeményezését.

Aztán persze Binance listázáskor dump *evil laugh* 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img