Blokkláncra megy a Bosch, közeleg a “dolgok gazdasága”

spot_img

Milliónyi autót, gépet, épületet, egyszóval dolgokat akar összekötni a világ egyik vezető automatizációs- és elektronikai cikk gyártója, a német óriásvállalat, a Bosch. A dolgok internete vagyis az Internet-of-Things (IoT) divatos szó manapság, csak évekkel később láthatjuk tisztán, hogy mennyi volt ebből a hype, menyi a valódi értékteremtés.

A terület kapcsolata a kriptopénzekkel, pontosabban a blokklánc technológiával nem új, külön projektek foglalkoznak a kérdéssel, ilyen például a Kripto Akadémián is sokszor emlegetett IOTA.

A németek megközelítésében az okosszerződések jelenthetik a kulcs eszközt, a cég választása talán éppen ezért esett az Ethereum platformra. Egyelőre egyfajta tesztüzem zajlik a Vitalik Buterin nevével fémjelzett rendszeren, bár korábban a már említett IOTA-val, sőt, a Hyperledger-el is volt kapcsolata a Bosch-nak.

IOTA “okos tárca” a Jaguar Land Rover járműveiben

Bár határozott közleményekkel még nem találozhattunk, a kiszivárgott, és egyértelmű “jelek” alapján azonban lehet elképzelésünk arról, hogy mik a célok. Ugyanis az óriásvállalatok körében divatos éves konferencián, a BCW2019 névre keresztelt eseményen múlt héten elektromos autók töltését szolgáló állomások telepítéséről számoltak be. Az eszközök automatikusan kommunikálni fognak az éppen töltött járművekkel, a fizetés is autmatizáltan történhet, itt lehet jelentősége a blokklánc használatának.

Külön érdekesség, hogy annak ellenére, vagy amellett, hogy az Ethereum-al kísérleteznek, a Bosch kockázati tőkealapja, az RBVC portfóliójának része a IOTA is.

Az éves konferencián egy nagyívű vízió is bemutatásra került, felvázolták a “dolgok gazdaságát”, a rendszert, melyben gép és gép közötti kommunikáció történik WiFi és szenzorok segítségével, például egy parkolás, vagy egy töltés során, okosszerződésekkel szavatolva.

Az IOTA legjelentősebb partnerkapcsolatai

Dr. Volkmar Denner, a Bosch CEO-ja szerint a jövőben a dolgok (gépek) nem csupán kommunikálni fognak egymással, hanem “üzletelni” is, a több mint 5000 fős hallgatósában jelen volt az internet atyjaként ismert Sir Thimothy Berners-Lee is. Bár az eddigi tesztek során jól teljesített az Ethereum blokklánc, mégis kérdés, hogy a cég terveiben szereplő 125 000 000 összekötött autó kiszolgálására alkalmas lesz-e.

Az sem tűnik egyelőre eldöntöttnek, hogy a IOTA, a Hyperledger, vagy az Ethereum rendszerét választják, a több mint 120 éves Bosch kapcsán az sem kizárt, hogy saját blokklánc fejlesztésébe kezdenek. A fejleményeket figyelemmel kísérjük, beszámolunk, kövess minket Discord csatornánkon, ne maradj le az IoT és a blokklánc közös jövőjéről sem!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img