Pompliano: Az EKB kamatcsökkentése olaj a tűzre

spot_img

A nemzetközi pénzügyi-gazdasági média által is gyakran idézett Anthony Pompliano, a Morgan Creek Digital Assets befektetési alap társalapítója rakéta üzemanyaghoz hasonlította az Európa Központi Bank (EKB) szeptemberben várható kamatcsökkentési lépését:

“Kamatot csökkentenek és pénzt nyomtatnak, ahogy a Bitcoin feleződés felé menetelünk. Öveket becsatolni. Ez vad lesz!” – írja Pompliano. A kamatcsökkentésre azért van szükség, hogy az európai lakosság és vállalatok olcsó hitelekhez jussanak. A cél ezzel a beruházások és a költés ösztönzése. Elméletben az olcsó hitelek több munkahelyet, GDP növekedést hozhatnak, gyakorlatban pedig majd meglátjuk.

Az USA-ban hasonló lépésre készülnek. A jegybank szerepét betöltő FED hamarosan, többek között az elnök erőteljes kommunikációjának hatására, az elméletileg bikaerős amerikai gazdasági helyzet ellenére, tovább fogja csökkenteni az alapkamatot. A cél itt nem az, hogy életet leheljen a gyengélkedő gazdaságba, hanem hogy gyengülés kialakuló jeleit csírájában fojtsa el. Szakértők szerint a probléma ezzel az, hogy habár a kamatcsökkentés például a részvénypiac további szárnyalásához nélkülözhetetlen, egy válság esetén már nem marad mozgástere a jegybanknak. Mi lesz, ha borul a bili, de még kamatot sem tudnak csökkenteni?

Az USA-ban tizenéves csúcson jár a részvénypiac, de a befektetők érezhetően kivárnak. Az egyre alacsonyabb banki és állampapír kamatok azt jelentenék, hogy egyszerűen nem éri meg máshová rakni a pénzt, mint mondjuk osztalékfizető részvénybe. A másik megoldás, amit azt az arany és bitcoin árfolyamán láthatunk is, hogy a befektetők a bizonytalanság (kamatok, kínai kereskedelmi háború, irán, stb.) elleni védekezésül menekülő eszközökbe és készpénzbe is ülnek át.

Erre céloz tehát Pompliano: A bizonytalanság, aztán pedig az előbb-utóbb érkező gazdasági válság a menekülő eszközök, így a kriptopénzek felé terelik a befektetőket. A BTCUSD árfolyamot az ő alapja százezer dollár környékére várja 2021. decemberének végéig.

Ha profi kereskedőktől értesülnél kereskedéssel és kriptopénzekkel kapcsolatos infókról, tippekről, csatlakozz a Kripto Akadémia Discordjához!  Ha képbe kerülnél a kriptopénzek értékajánlatával, vásárlás vagy komolyabb befektetés előtt végezd el a Kriptosuli Ingyenes (online) kurzusunkat!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img