Napi tippek, hogy sikeresebb kereskedővé válj VII.

spot_img

Ismét jelentkezünk napi tippek rovatunkkal, melynek keretében főként elméleti, elsősorban pszichológiai “tudásmorzsákat” osztunk meg olvasóinkkal. Reméljük segítségetekre lehetünk abban, hogy sikeresebb kereskedővé váljatok a kriptopénzek piacán, bővebb bebeveztő helyett lássuk a mai adagot!

A mai epizódban bemutatjuk a kereskedési munkát meghatározó legfontosabb érzelmeket, egyik sem jelent majd nagy újdonságot, azonban sosem árt ezeket ismét átvennünk, a kereskedés tükrében is megismernünk őket.

Félelem

A félelem az egyik legfontosabb, legalábbis az egyik leginkább meghatárázó érzelem az emberi pszichológiában, nem véletlen, hogy sok értékesítési technika alapoz erre az érzésre, óvatosan arra hívja fel a potenciális ügyfél figyelmét, hogy ha nem újít, akkor lemarad, ha lemarad, akkor bevételt veszít, ha ez megtörténik, akkor a megélhetése kerül veszélybe. Erős érzelem, ami könnyen válhat az ellenségünkké, legalábbis nagyban hátráltathatja a munkánkat, árthat a sikerességünknek.

Napi tippek, hogy sikeresebb kereskedővé válj VI.

Ismérjük fel a félelmet, tudjuk azonosítani az érzést, ne engedjük, hogy eluralkodjon rajtunk például akkor, amikor nem értünk egy piaci szituációt. Az ismeretlentől való félelem az egyik leggyakoribb jelenség nem csak a kriptopénz kereskedés kezdetekor, hanem az aktív kereskedés során is. Tanuljunk meg inspirációként felhasználi a félelmet, merítsünk belőle erőt azzal, hogy higgadt fejjel a megoldásra, a tanulásgra, és a tudatos tapasztalatszerzésre fókuszálunk.

Napi tippek, hogy sikeresebb kereskedővé válj V.

Azt is szem előtt kell tartanunk, hogy az egyik legfontosabb piaci jelenség, a FOMO – Fear Of Missing Out -, a “kimaradástól” való félelem szintén ezen az érzésen alapszik, gondoljunk csak bele: a 2017-es, sosem látott rekord árfolyamokat hozó piaci felfutás hajtóereje sem volt más, mint a FOMO. Ismernünk kell a félelmet önmagunkban, és fel kell ismernünk, amikor a piaci folyamatokat meghatározza, legalábbis jelentősen befolyásolja.

Kapzsiság

A kereskedő legjobb barátja, és egyben a legfontosabb ellensége, a kapzsiság hajt minket az újabb, és újabb sikeres trade-ek felé, egyben kudarcot is vallhatunk, ha nem tudunk megálljt parancsolni önmagunknak. Tudatosan “használjuk” a bennünk lakozó kapzsiságot, engedjük, hogy jól átgondolt, ha úgy tetszik bölcs lépésekhez vezessen, de legyünk képesek felismerni, ha túl messzire megyünk. Inkább a kisebb, de biztos profitra fókuszáljunk, mintsem a nagyobb, de bizonytalanabbra.

Napi tippek, hogy sikeresebb kereskedővé válj IV.

Remény

A remény az emberi élet egyik legfontosabb érzelme, a gondolat, miszerint lehet jó, legalábbis jobb a helyzetünk, az életünk teremtette meg a civilizációt, minden a hit, és a remény bűvöletében született. Nincs szomorúbb a reményvesztett embernél, nem véletlenül mondjuk gyakran: a remény hal meg utoljára. Sokan azonban hajlamosak összekeverni, legalábbis megfelelő “helyettesítőnek” tartani a reményt és a munkát, remény nélkül valóban értelmetlen bármit is csinálnunk, az erőfeszítések nélküli remény viszont az értelmetleség netovábbja.

Napi tippek, hogy sikeresebb kereskedővé válj III.

Sosem eshetünk abba a hibába, hogy azt reméljük a kereskedés során: a piac majd a várakozásunk szerint fog alakulni. Nem fog, ha mégis, az pedig a puszta véletlen műve lesz. A kedvező véletlen, és a szerencse olyasmi, ami valóban létezik, viszont a megfelelő lépések, a minőségi kereskedési munka nélkül sosem lesz hasznunkra. Ne reménykedjünk semmiben, fókuszáljunk a hideg fejjel végzett munkára, a piacot nem érdekli, hogy mi miben hiszünk, reménykedünk, ahogy az sem, hogy éppen vesztünk, vagy nyerünk egy-egy lépésünkkel.

Megbánás

Ahogy az élet minden területén, úgy a kereskedés során is megjelenhet bennünk a megbánás érzése, megbánhatjuk azt, amit megtettünk, ahogy azt is, amit nem tettünk meg. Ahogy az előző pontban is említettük: a piacot viszont cseppet sem érdekli, hogy milyen érzelmi állapotban vagyunk, az sem, hogy éppen mi zajlik a fejünkben.

Napi tippek, hogy sikeresebb kereskedővé válj II.

A rossz döntéseinket nem megbánnunk kell, hanem le kell vonnunk a megfelelő tanulságot, arra kell tudatosan törekednünk, hogy legközelebb, egy hasonló szituációban ne kövessük el ugyanazt a hibát. A remény fontos, sőt, elengedhetetlen érzés a kereskedés során, a megbánás viszont teljesen értelmetlen. Ha van valami, amire felhasználhatjuk a megbánás érzését, akkor az az, hogy kellemetlen, fájó emlékként elraktározzuk, emlékeztetjük magunkat arra, hogy ha ismét elkövetjük azt a bizonyos hibát, akkor ismét elfog minket a megbánás érzése.

Napi tippek, hogy sikeresebb kereskedővé válj I.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img