Az ICO halott, átvette helyét az IEO

spot_img

Ahogy arról nemrég mi is beszámoltunk, a 2017-ben virágkorát élő ICO “ipar” halott, híre, hamva sincs ma már az elsődleges érmekibocsátásoknak. Ez tény és való, a helyzet azonban az, hogy az IEO – Initial Exchange Offering – azaz a kriptopénztőzsdéken indított tőkegyűjtés műfaja úgy tűnik szépen átvette az ICO-k helyét, minőségben, és mennyiségben is kísértetiesen emlékeztetve a “nagy” elődre.

Egykor repkedtek a dollár milliók, sőt, például az EOS esetében a milliárdok az ICO piacon, scam-ek, gyanús, komolytalan projektek tömkelege várta a – naív – befektetők érkezését, egy idő után mindhiába, hiszen a 2017-es lufi kidurranása után, a 2018-as konszolidáció során ütemesen csökken az ICO-kba érkező tőke mennyisége, mígnem ki nem jelenthettük: az ICO-knak vége.

Most már tényleg halott az ICO

Igen ám, de ahogy az mára nyilvánvalóvá vált, a piac éhsége a hatalmas megtérülés reményével kecsegtető projektek iránt korántsem csökkent, függetlenül attól, hogy hogyan alakult át a terület, a kereslet ugyanúgy adott. A kriptopénztőzsdék keretében indult projekteknek az az óriási előnye kétségtelenül adott az egykori ICO-kkal szemben, hogy legalább némi biztonságot, ellenőrizettséget jelent az, hogy egy jól ismert platformon, és nem egy két nap alatt összedobott oldalon zajlik a tőkegyűjtés.

Feltéve, hogy magában a kriptopénztőzsdében, ami az IEO-t indítja megbízhatunk.

De tegyük fel, hogy megbízhatunk, teljességgel nyugadtak lehetünk annak kapcsán, hogy nem egy scam-be fektetünk egy IEO keretében. Ez sem változtat azon, hogy egymást ismétlő, egymásra kísértetiesen emlékezetető, legalábbis hasonlító projektek tucatjai indulnak IEO keretében, rengeteg a ködös bemutatkozás, számtalan nehezen értelmezhető, jó eséllyel teljesen életképtelen projekt.

Leállítja a Telegram ICO-ját a SEC

Ennek ellenére ugyanúgy röpködnek a 30-50 millió dollárok, mint az ICO-k korában, dézsával öntik a befektetők tőkéjüket az IEO piacra.

Lássunk egy konkrét, véletlenszerűen választott példát, a Vodi X névre keresztelt projekt a Bittrex-en indult IEO keretében 1,5 millió dollárt gyűjtött, alább látható a bemutatkozása. A banki infrastruktúrával nem rendelkező, fejlődő országokban élő felhasználókat célozza, a “bankolás”, azaz pénzügyek intézése mellett “projektmenedzsmentre”, és kommunikációra is lehetőséget teremt a projekt lelkét jelentő applikáción keresztül.

Természetesen a mesterséges intelligencia, és a machine learning is része az ígéreteknek, továbbá elektronikus ajándékkártyákat is kaphatnak bevételkiegészítés gyanánt a felhasználók, amennyiben egyszerű feladatokat oldalanak meg a Vodi X keretében. Százmillió ember életét kívánják könnyebbé tenni, ez persze csak az indulás, határ a csillagos ég.

A Vodi X bemutatkozó videója, némi rabszolgasággal, és még több nehezen megfogható ígérettel.

A fenti példa talán jól szemlélteti: az IEO ipar nem sokban különbözik a megboldogult ICO ipartól. Felmerül a kérdés, hogy mégis mi történt az ICO-kra specializálódott oldalakkal, például az “ICO-aggregátorokkal”, a válasz roppant egyszerű: megmaradtak, egész egyszerűen átálltak az IEO-k listázására.

A jól ismert ICO bench például elhelyezett egy IEO menüpontot oldalán, itt listázva a lezárt, vagy folyamatban lévő projekteket.

Mondanunk sem kell: csak az IEO ipar kedvéért, pontosabban hullámainak meglovagolása céljából is indultak önálló oldalak, ilyen például az IEOExplorer, szűrhetünk kriptopénztőzsde, és egyéb paraméterek szerint, remek összefoglalóját látjuk a piacnak, számos olyan projekt is feltűnik, aminek már egészen 2020 elejéig húzódik a tőkegyűjtése.

De a kriptopénzek piacán olyan népszerű felületek, mint például a Cointelligence sem akart kiamaradni a jóból, ez a szolgáltatás is önálló gyűjtőlapot szentelt a dübörgő IEO piacnak.

Természetesen naptárak is rendelkezére állnak, a népszerű Coinspeaker is indított egyet, itt láthatjuk a közelgő IEO-kat, aki nem szerete lemaradni a közeljövő nagyszerű befektetési lehetőségeiről, az itt tájékozódhat.

A kérdés csak az, hogy mi lesz ebből, milyen hatása lesz a kriptopénzek piacára, ha ismét dollár tíz, és százmilliók kerülnek olyan projektekbe, amiknek szinte semmilyen esélye sincs arra, hogy sikeressé váljanak, vagy legalább ne veszítsék el tőkéjüket a befektetők.

Az ICO-k 45%-a ment a levesbe

Az biztos, hogy az ICO-k bő hatmilliárd dollárt gyűjtöttek, hogy ebből mennyi maradt meg, netán hozott hasznot, az nagy kérdés, feltehetőleg nem túlságosan sok. Viszont kellemetlen, a piac egészére káros hozadéka sok volt az ICO-knak, a “bűnözők pénze” narratíva mellé az ICO iparnak köszönhetően megérkezett a “csalások sokasága jellemzi” vélemény is, távolról sem alaptalanul.

De ne legyünk ilyen szigorúak, az IEO-k keretében bizonyára lesznek – vagy akár már vannak is – életképes, tisztességes, jó befektetésnek számító projektek, reméljük inkább több, mintsem kevesebb. Azonban az olyan IEO-k, mint például a “globális, központi hatóság nélküli” fizetéseket ígérő, nem túl eredeti Super8, vagy a “LOL” tickerrel ellátott Emoji Network nem biztos, hogy túlságosan jót tesznek a piac egészének.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img