Alameda Research: a kriptopénz-kereskedés királyai

spot_img

Miközben a kriptopiac egyes szereplői mindent elkövetnek azért, hogy titokban tarthassák kilétüket, mások a nyilvánosságra és a bizalom erejére alapozva hozták létre üzleti vállalkozásukat. Közéjük tartozik a kriptopénz kereskedők között már-már legendának számító Alameda Research is.

A globálisan a legnagyobb bitcoin kereskedési forgalmat bonyolító Bitmex, egy folyamatosan frissülő titokzatos listán teszi közzé a platform 25 legjobb kereskedőjének eredményeit. Az alap esetben három véletlenszerű szóval jelölt traderek valós kilétét csak akkor fedik fel a nyilvánosság előtt, ha azok engedélyt adnak erre. Ezt az utat választotta az Alameda is, ami két hellyel (4., 10.) is büszkélkedhet ebben a rangsorban

Az öszesítve közel 7000 bitcoinos (~ 60 millió dollár / 18 milliárd forint) profitnál járó kereskedő csoportot egy 27 éves srác, Sam Bankman-Fried vezeti (borítónkon). A kereskedés mellett, a tőzsdék között kialakuló árfolyamkülönbséget (arbitrázs) kihasználó brigád naponta egymilliárd dollárnyi BTC-t forgat meg különböző oldalakon, ami a globális forgalom nagyjából 5%-át jelenti.

A céget két évvel ezelőtt, a Berkeley egyetem kollégiumi szobájában hozta létre Fried, első jelentősebb sikerét pedig annak köszönhette, hogy a más tőzsdéken megvásárolt Litecoint 30%-os prémiummal tudta értékesíteni a Coinbase-en, amikor az felvette a kínálatába a kriptopénzt. Barátaival és diáktársaival ezt követően kezdett bele egy automatizált kereskedési rendszer megalkotásába, ami folyamatosan elemezte és a tőzsdék árfolyamkülönbségeit kihasználva automatikusan adta-vette a kriptopénzeket.

Az Alameda 15 fős csapatában több rendkívül tehetséges fiatal is helyet kapott, egyikük például az egyetem mellett a Google Flights jegyárakat elemző modulján dolgozott. A tagok rendkívül elkötelezettek és ha kell, akár napokat is az irodában töltenek, hogy ne maradjanak le az akciódúsabb, nagy ingadozással kecsegtető napok történéseiről. Az Alameda kereskedési stratégiája az, hogy minden trade-en 0.02%-os profitot próbálnak meg elérni, amit naponta annyiszor igyekeznek megismételni, ahányszor csak lehetséges.

“Több kriptotőzsde is lehetőséget ad a százszoros tőkeáttételre és ezért sokan azt hiszik, hogy mi is így kereskedünk, pedig valójában sohasem megyünk négy fölé.”

Az ember, aki legyőzte a piacot

Az Alameda teljesen zárt, kizárólag a saját pénzükkel kereskednek és nem fogadnak el befektetői pénzeket sem. A nevüket azért vállalták fel a Bitmexen, mert úgy döntöttek, hogy saját tőzsdét és OTC kereskedő felületet hoznak létre. Úgy gondolták, hogy ez segíteni fog jövőbeli ügyfeleik bizalmának megszerzésében, számításuk pedig be is vált. Nem sokkal az indulást követően naponta már több tízmillió dollár értékű kriptopénz cserél gazdát rajtuk keresztül.

“Mióta ismertek vagyunk, kaptunk jópár fenyegető üzenetet és van a világon több olyan ország is, ahová életveszélyes lenne betennünk a lábunkat, mert azonnal elrabolnának minket. Nemrégiben a kaliforniai hatóságok is megtaláltak minket és 150 millió dollárra akartak megbírságolni, a bitcoin piac manipulálása miatt. A kellemetlenségek ellenére, egy olyan cégnél, ami pénzkezeléssel foglalkozik, a bizalom a legfontosabb érték. Mi a nyilvánosságot használjuk fel arra, hogy bemutassuk a szolgáltatásainkat.”

2017-ben 0.6 BTC-ről indult, már 300 felett jár egy kereskedő

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img